Wpisy z tagiem: czereśnie

piątek, 01 lipca 2016

            W ciepłe letnie dni lubię jeść ciasta na zimno albo desery z użyciem sezonowych owoców. Ostatnio udało mi się wymyślić ciacho o cudownym smaku. Spód stanowi warstwa podłużnych biszkoptów, później warstwa masy składającej się z serka mascarpone, śmietany kremówki, białej czekolady i mleczka kokosowego, w jej środku pyszne czerwone czereśnie, wierzch znowu podłużne biszkopty. Ciacho wbrew pozorom nie jest słodkie, także można sobie pozwolić na większy kawałek :). Jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego. Już wiem, że muszę je ponownie zrobić, tym razem może z innymi owocami. Polecam serdecznie!

 

Ciasto na zimno z mascarpone i czereśniami z kokosową nutą.

CIASTO NA ZIMNO Z MASCARPONE, MLECZKIEM KOKOSOWYM I CZEREŚNIAMI.

          Składniki:

  • 200 g śmietany kremówki
  • 500 g mascarpone
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml(
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g białej czekolady
  • 500 g czereśni
  • około 350 g podłużnych biszkoptów
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 80 ml gorącej wody

           Sposób przyrządzania:

             Blachę o wymiarach 24x28 wyłożyć folią aluminiową i ułożyć na niej część podłużnych biszkoptów (najlepiej jak będą ułożone jednakowo). Czereśnie umyć, osuszyć, przepołowić i wyciągnąć pestki. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Żelatynę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i powoli wlewać białą czekoladę (lekkim strumienie, bo masa może się zważyć). Następnie dodać serek mascarpone i zmiksować. Na końcu wlać mleczko kokosowe i ciepłą żelatynę, całość delikatnie wymieszać. Wstawić na chwilę do lodówki, do lekkiego zgęstnienia. Wylać połowę masy na biszkopty, ułożyć czereśnie, zalać drugą częścią masy. Na wierzchu ułożyć resztę biszkoptów. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki lub na całą noc.

Smacznego !!! 

 

Ciasto na zimno z mascarpone i czereśniami z kokosową nutą.

piątek, 31 lipca 2015

            Trochę mnie nie było, ale już wracam. Miałam wolne i kilka dni spędziłam u rodziców. Tym razem ktoś inny przyrządzał dla mnie smaczne dania. Czas wracać do rzeczywistości i znów pichcić pyszne smakołyki. Bardzo lubię czerwone, soczyste czereśnie. Deserom z ich dodatkiem nie sposób się oprzeć. Na weekend polecam Wam upiec boski migdałowiec z serkiem kremowym i czereśniami. Spód ciasta jest miękki i delikatny o smaku migdałowym. Krem jest z bitej śmietany i kremowego serka kanapkowego, delikatnie słony, co doskonale komponuje się ze słodkim spodem i wyrazistymi w smaku czereśniami. Ciasto jest mojego pomysłu i wiem, że będę je nieraz jeszcze powtarzać. Bardzo byłam zaskoczona jego smakiem i cieszę się, że udało mi się zrobić takie przepyszne ciasto.

 

Migdałowiec z serkiem kremowym i czereśniami.

MIGDAŁOWIEC Z SERKIEM KREMOWYM I CZEREŚNIAMI.

          Składniki:

Ciasto:

  • 200 g miękkiego masła
  • 180 g cukru
  • 6 łyżek mleka
  • 3 duże jajka
  • 100 g płatków migdałowych
  • 100 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka amaretto
  • szczypta soli

Krem:

  • 200 g śmietany kremówki
  • 200 g serka naturalnego kremowego kanapkowego
  • 1 opakowanie bitej śmietany w proszku
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka amaretto

Ponadto:

  • około 600 g czereśni

            Sposób przyrządzania:

            Płatki migdałowe zmielić. Masło, cukier i szczyptę soli utrzeć mikserem na kremową masę. Kolejno dodawać jajka, cały czas ucierając. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodawać do masy jajecznej na przemian z mlekiem i zmielonymi migdałami. Na końcu wlać łyżkę amaretto. Ciasto przełożyć do formy (około 36x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 - 30 minut. Wyjąć i ostudzić. Czereśnie umyć, oberwać szypułki, przepołowić i usunąć pestki. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i bitą śmietaną w proszku, dodać serek kremowy i amaretto. Całość dobrze zmiksować. Krem rozsmarować na cieście. Na wierzchu rozłożyć czereśnie. Owoce można oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego !!!

 

Migdałowiec z serkiem kremowym i czereśniami.

Letnie owoce

sobota, 11 lipca 2015

            Po wypiekach z truskawkami postanowiłam upiec ciasto z czereśniami. Czereśnie to jedne z ulubionych letnich owoców. Zwykle jadamy je w postaci surowej. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować z nich pyszne ciasta i desery. Mój wybór padł na tort z serowym kremem i czereśniami. Tort jest soczysty i przepyszny. Biszkopt nasączyłam likierem śmietankowym na whisky, co doskonale się łączy z puszystym i delikatnym kremem waniliowym. Biszkopt można nasączyć innym likierem lub sokiem wiśniowym połączonym z likierem wiśniowym albo tylko samym syropem z cukru, wody i cytryny. Tort pięknie i wspaniale prezentuje się z czereśniami polanymi galaretką z czarnej porzeczki. Bardzo mnie urzekł ten letni tort i wiem, że po przepis nieraz jeszcze sięgnę. Zapraszam na apetyczny tort z czereśniami.

 

Tort z czereśniami.

TORT Z CZEREŚNIAMI.

          Składniki:

Ciasto:

  • 3 duże jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju

Krem:

  • 10 - 12 łyżek likieru śmietankowego z whisky lub innego albo soku z wiśni i likieru wiśniowego
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 100 g cukru

Dodatkowo:

  • 500 g czereśni
  • 1 torebka galaretki z czarnej porzeczki lub innej w czerwonym kolorze
  • 450 ml gorącej wody

          Sposób przyrządzania:

            Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli, stopniowo dosypując cukier. Wymieszać z żółtkami, na koniec dodać przesiane oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, kakao i olej. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wierzch wyrównać. Piec przez 30 minut w temperaturze 180ºC. Ostudzić i przekroić na 2 równe krążki. Blaty tortu skropić likierem śmietankowym. Żelatynę zalać około 70 ml gorącej wody, dobrze rozpuścić i ostudzić. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier, mascarpone i serek homogenizowany. Na końcu wlać ostudzoną żelatynę. Krem schłodzić w lodówce, aby lekko stężał. Placki przełożyć połową kremu, resztę masy rozsmarować na wierzchu tortu. Ciasto wstawić do lodówki. Czereśnie umyć, wydrylować i ułożyć na torcie. Lekko tężejącą galaretką polać owoce (jeśli galaretki będzie za dużo, wykorzystać tylko część). Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Smacznego !!! 

 

Tort z czereśniami.

Tort z czereśniami.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet