Wpisy z tagiem: kukurydza

poniedziałek, 27 czerwca 2016

            Postanowiłam w tym roku szczególnie na wiosnę i w lato jeść więcej sałatek. Często zabieram je do pracy. Komponuję je z różnych warzyw i z różnymi sosami, ale przeważnie są to lekkie dressingi. Moim ulubionym owocem jest awokado, lubię go dodawać do sałatek, koktajli lub robić z niego pastę do chleba. Tym razem dodałam go do sałatki, a także zrobiłam z niego sos z dodatkiem jogurtu greckiego, soku z limonki i czosnku. Sos smakował tak pysznie, że pewnie wykorzystam go jeszcze do innych celów. Świetnie będzie się nadawał do grillowanych warzyw. Do sałatki użyłam natki pietruszki, ale świetnie nada się też szczypiorek, nawet myślę, że będzie lepiej do niej pasował. Sałatka bardzo nam smakowała i pewnie jeszcze nie raz ją zrobię. Polecam serdecznie!

 

Sałatka z awokado, pomidorkami, kukurydzą i czerwoną fasolą.

SAŁATKA Z AWOKADO, POMIDORKAMI, KUKURYDZĄ I CZERWONĄ FASOLĄ.

          Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy z czerwoną fasolą Bonduelle (212 ml)
  • 200 g pomidorków truskawkowych
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 2 łodygi selera naciowego
  • sok z limonki
  • 3 łyżki natki pietruszki lub szczypiorku

Sos:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • sok z limonki
  • sól
  • pieprz czarny

          Sposób przyrządzania:

            Kukurydzę z fasolą osączyć na sicie. Ogórek umyć, osuszyć, przekroić na pół, jeszcze raz na pół i pokroić. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w kostkę. Seler naciowy umyć i pokroić na kawałki około 7 mm. Pomidorki truskawkowe umyć, osuszyć i przekroić na pół. Awokado przepołowić, wyciągnąć pestkę, odkroić skórkę, miąższ pokroić w kostkę i skropić sokiem z limonki. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski, posypać natką pietruszki. Awokado na sos przepołowić, wyciągnąć pestkę, obrać ze skórki i przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać jogurt grecki, obrany czosnek, sok z limonki, przyprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie zmiksować blenderem. Polać sałatkę przygotowanym sosem i delikatnie wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu.

Smacznego !!!

Po więcej inspiracji zapraszam na stronę: http://warzywneinspiracje.pl/

 

Sałatka z awokado, pomidorkami, kukurydzą i czerwoną fasolą.

 

Sałatka z awokado, pomidorkami, kukurydzą i czerwoną fasolą.



poniedziałek, 20 czerwca 2016

            Jak już wspominałam niedawno w ciepłe miesiące często jemy lekkie dania. tak też jest z sałatkami. Ja przekonuję się do sałatek czy surówek z użyciem lekkiego sosu na bazie oliwy z oliwek lub oleju. Zawsze lubiłam sałatki z majonezem. Ale majonez jest ciężki, więc zaczęłam je odchudzać dodając jogurt grecki lub naturalny. Korzystając z tego, że jest młoda kapusta zrobiłam z niej pikantną sałatkę z dodatkiem kukurydzy z chili, piersi z kurczaka, pomidorków, ogórka i pora. Oczywiście przygotowałam do niej pyszny sos z oliwy, soku z cytryny, czosnku i sosu sweet chili. Wyszło bardzo pysznie! Polecam!

 

Sałatka z młodej kapusty, kurczaka i kukurydzy z chili

SAŁATKA Z MŁODEJ KAPUSTY, KURCZAKA I KUKURYDZY Z CHILI.

          Składniki na 4 - 6 porcji:

  • 350 g młodej kapusty
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 10 cm kawałek białej części pora
  • 1 puszka kukurydzy z chili Bonduelle (212 ml)
  • 150 g ogórka szklarniowego
  • 150 g pomidorków truskawkowych lub koktajlowych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz czarny
  • sól
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka sosu sweet chili
  • sól

          Sposób przyrządzania:

            Piersi z kurczaka oczyścić z błonek, pokroić w kostkę, posypać solą, pieprzem czarnym, skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, dokładnie natrzeć i odstawić w chłodne miejsce na 15 minut. Po tym czasie usmażyć na patelni na rumiano i ostudzić. Z młodej kapusty usunąć głąb i grubsze części, drobno poszatkować. Kukurydzę z chili osączyć na sicie. Ogórek umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w półplasterki. Pomidorki truskawkowe umyć, osuszyć i przekroić na pół. Por oczyścić, przekroić na pół i cienko pokroić. Wszystkie warzywa umieścić w dużej misce, dodać piersi z kurczaka i całość delikatnie przemieszać. Składniki marynaty przełożyć do małego słoiczka i energicznie wymieszać. Sałatkę polać przygotowanym sosem tuż przed podaniem.

Smacznego !!!

Zapraszam po więcej inspiracji na stronę: http://warzywneinspiracje.pl/

 

Sałatka z młodej kapusty, kurczaka i kukurydzy z chili

Sałatka z młodej kapusty, kurczaka i kukurydzy z chili



czwartek, 24 marca 2016

            Koleżanka poprosiła mnie o sałatkę na Wielkanoc. Więc trochę podumałam i "wyczarowałam" sałatkę z jajkami i chrzanem. Jest pyszna, prosta i składa się tylko z kilku składników. Powiem Wam, że pierwszy raz dodałam chrzan do sałatki. Ja już lubię tą sałatkę. Ciekawe czy mojemu R też posmakuje? Wrzuciłam do niej jeszcze por, ogórki konserwowe i kukurydzę. Do sałatki użyłam majonezu i jogurtu naturalnego, żeby delikatnie ją odchudzić. Smakuje ona naprawdę pysznie i warto ją wypróbować na zbliżające się święta. 

Z okazji zbliżających się Świąt Wielkiej Nocy pragnę złożyć Wam życzenia udanej, zdrowej i spędzonej wraz z najbliższą rodziną i przyjaciółmi Wielkanocy, bogatego zająca, udanego mazurka i przepysznej babki, kolorowych pisanek i pięknej święconki. A także samych sukcesów, dużo pomyślności w życiu prywatnym, jak i zawodowym oraz mokrego dyngusa. Wesołego Alleluja!

 

Sałatka wielkanocna  z jajkami i chrzanem.

SAŁATKA WIELKANOCNA Z JAJKAMI I CHRZANEM.

          Składniki:

  • 6 dużych jajek
  • 200 g ogórków konserwowych
  • około 10 cm białej części pora
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 1 czubata łyżeczka tartego chrzanu
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 - 4 łyżki jogurtu greckiego
  • sól
  • pieprz czarny

          Sposób przyrządzania:

            Kukurydzę osączyć z zalewy. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę, osączyć na sicie. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w niedużą kostkę. Por przekroić na cztery części i pokroić w paski. Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski, dodać majonez, jogurt grecki i tarty chrzan. Wymieszać dokładnie i przyprawić solą i pieprzem czarnym. Sałatkę udekorować posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego !!!

 

Sałatka wielkanocna  z jajkami i chrzanem.

czwartek, 31 grudnia 2015

          Dziś mamy Sylwester. Niektórzy już przygotowują się na imprezy. Inni zapraszają znajomych do siebie. Ja przygotowałam na moją małą imprezę sylwestrową udka pikantne, zapiekane gruszki pod kruszonką, sangrię cytrusową, paluszki grissini oraz sałatkę z kukurydzy i wędzonej piersi z kurczaka. Sałatka jest pyszna i szybko się ją robi. Idealna na spotkania z rodziną lub z przyjaciółmi. Sałatkę podałam w szklaneczkach z grzankami. Polecam serdecznie!

 

Sałatka z kukurydzy i wędzonej piersi z kurczaka.

SAŁATKA Z KUKURYDZY I WĘDZONEJ PIERSI Z KURCZAKA.

          Składniki na 3 - 4 osoby:

  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 60 g świeżego selera 
  • 60 g wędzonej piersi z kurczaka
  • 60 g sera gouda
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki gęstej śmietany 12%
  • pieprz kolorowy lub czarny
  • sól

          Sposób przyrządzania:

            Kukurydzę osączyć na sicie z zalewy. Seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ser gouda także zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wędzoną pierś z kurczaka pokroić w cienkie paseczki. Śmietanę wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem (ale nie za dużo, ponieważ pierś z kurczaka i ser są słone). Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski, polać przygotowanym sosem i delikatnie wymieszać. Schłodzić w lodówce. Sałatkę podawać z chrupiącą bagietką lub grzankami.

Smacznego !!!

 

Sałatka z kukurydzy i wędzonej piersi z kurczaka.


Koniec starego roku to czas podsumowań,

jednak Wy nie skupiajcie się na tym co minęło,

a cieszcie się tym, co może przynieść Wam Nowy Rok.

Wejdźcie w niego radośnie, pełni nadziei i dobrych myśli.

Niech w tym szczególnym dniu otaczają Was najbliżsi,

niech staną się niewyczerpanym źródłem siły

na każdy dzień Nowego 2016 Roku.

Szczęśliwego Nowego Roku życzy Magdalena.

wtorek, 20 października 2015

            Jakiś czas temu kupiłam taką małą książeczkę z przekąskami. W niej znalazłam przepis na babeczki dyniowo - kukurydziane. Zapisałam sobie recepturę i czekałam, aż pojawi się dynia. Wreszcie nadszedł ten czas, upiekłam te babeczki i powiem Wam szczerze, że są naprawdę pyszne. Smakują świetnie z różnymi zupami - kremami. Ja akurat jadłam je z zupą pomidorową. Idealne są jako przekąska, a nawet można je zaserwować na śniadanie albo kolację. Przepis był przewidziany na 6 standardowych foremek do babeczek. Ja upiekłam je w silikonowych małych foremkach i wyszło mi ich z 12 - 14 sztuk. Zapraszam Was gorąco do skorzystania z przepisu. Pozdrawiam serdecznie :-).

 

Babeczki dyniowo - kukurydziane.

BABECZKI DYNIOWO - KUKURYDZIANE.

         Składniki na około 12 małych foremek lub 6 dużych::

  • 225 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g dyni hokkaido, obranej ze skóry, bez pestek, grubo pokrojonej (kostka około 1cm)
  • 120 g kukurydzy konserwowej
  • 60 g szynki grubo pokrojonej
  • 30 g grubo startego sera cheddar
  • 2 szalotki drobno pokrojone
  • 2 duże jajka
  • 180 ml mleka
  • 90 ml jogurtu greckiego
  • sól
  • pestki dyni 

          Sposób przyrządzania:

            Do miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Wmieszać pokrojoną dynię, odsączoną kukurydzę, szynkę, ser cheddar i szalotki. Jajka ubić z mlekiem i jogurtem. Wlać do mieszanki mąki, wymieszać i doprawić solą (ciasto ma być lekko słone). Ciasto przełożyć do foremek na babeczki posmarowanych lekko masłem (jeśli foremki są silikonowe nie smarować ich wcale). Posypać pestkami dyni. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez 25 - 30 minut, aż wbita w ciasto wykałaczka po wyjęciu będzie sucha. Zostawić w formie do wystygnięcia przez 5 minut. Wyłożyć na kratkę i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Smacznego !!!

 

Babeczki dyniowo - kukurydziane.

 
1 , 2 , 3
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet