Wpisy z tagiem: ekstrakt waniliowy

poniedziałek, 07 marca 2016

            Trochę mnie nie było, nie miałam nawet czasu zajrzeć na ulubione blogi, na swoją stronę na fejsie ani opublikować posta. Sporo też pracowałam i to spowodowało moją nieobecność, ale też w tygodniu nie mam kiedy zrobić dobrego zdjęcia. Jakiś czas temu upiekłam ciasto czekoladowo-buraczane z dodatkiem żurawiny. To moje pierwsze ciasto tego typu. Powiem szczerze, że mi nawet  bardzo smakowało. Buraczki są prawie nie wyczuwalne, za ich sprawą ciasto jest wilgotne i unikatowe w smaku. Do tego ciasta dodaje się surowe buraczki, choć widziałam przepisy przeważnie z gotowanymi albo pieczonymi. Przepis wzięłam z książeczki "Czekolada" Edith Bailey, zmieniając kilka składników. Polecam!

 

Ciasto czekoladowo-buraczane.

CIASTO CZEKOLADOWO-BURACZANE.

          Składniki:

Ciasto:

  • 225 g mąki tortowej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 duże jajka, lekko roztrzepane
  • 200 g brązowego cukru
  • 120 ml kwaśnej śmietany
  • 90 ml oleju 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 g suszonej żurawiny
  • 300 g startych surowych buraczków

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

          Sposób przyrządzania:

            Suszoną żurawinę zalać gorącą wodą na kilka minut, po czy osączyć. Utrzeć na gładką masę jajka z brązowym cukrem, kwaśną śmietaną, ekstraktem waniliowym i olejem. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i sodą oczyszczoną. Do masy jajecznej powoli wsypywać przesianą mieszankę mąki miksując na małych obrotach miksera. Na końcu dodać, cały czas mieszając obranych, surowych i startych na grubych oczkach buraków oraz żurawinę oprószoną mąką. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 24 cm, posmarowanej masłem i dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170ºC i piec przez 1 godzinę, aż wbita w ciasto wykałaczka po wyjęciu będzie sucha. Zostawić w formie przez 20 minut, następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Gorzką czekoladę, śmietanę kremówkę 30% i ekstrakt waniliowy rozpuścić w kąpieli wodnej. Mieszać od czasu do czasu, aż powstanie gładka masa, wystudzić. Udekorować nią ciasto.

Smacznego !!!

 

Ciasto czekoladowo-buraczane.

poniedziałek, 01 lutego 2016

          Co roku, jeśli czas mi na to pozwoli, staram się w tłusty czwartek albo przed tym dniem piec jakieś faworki lub pączki, aby zakończyć karnawał. W tym roku postanowiłam trochę odchudzić faworki piekąc je w piekarniku. Poszukałam trochę w necie i znalazłam jakiś przepis. Upiekłam faworki i nie byłam zadowolona. Moje oczekiwania były trochę inne. To nie wina przepisu. Zmodyfikowałam go i efekt był o wiele lepszy. Do podstawowego ciasta dodałam trochę masła, Takie odchudzone faworki smakują też pysznie, choć myślę, że niektórzy się ze mną nie zgodzą i będą woleli te smażone na tłuszczu. Ale jak ktoś jest na diecie i chce w tłusty czwartek zaszaleć, to te faworki są ciekawą alternatywą. Wiem jedno, że te pieczone też są pyszne, smakują jak ciasteczka i mogą być robione nie tylko w karnawale :-).

 

Maślane pieczone faworki.

MAŚLANE PIECZONE FAWORKI.

          Składniki około 50 sztuk.

  • 240 g mąki pszennej tortowej
  • 1 czubata łyżka miękkiego masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka spirytusu
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • cukier puder i cukier waniliowy do posypania.

          Sposób przyrządzania:

            Żółtka wymieszać z solą, cukrem waniliowym i kwaśną śmietaną. Dodać przesianą mąkę, spirytus, ekstrakt waniliowy i miękkie masło. Zagnieść i wyrobić gładkie ciasto, na koniec wybić dobrze wałkiem, aż pojawią się pęcherzyki powietrza albo przepuścić 2 - 3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Ciasto zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy jak najcieniej, wykrawać paski o szerokości około 3 cm i długości około 10 cm. W środku każdego paska zrobić wzdłuż nacięcie i przepleść jeden koniec ciasta, tak aby utworzył się węzeł. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 10 -12 minut. Gotowe, gorące faworki posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym (zmielonym w młynku).

Smacznego !!!

 

Maślane pieczone faworki.

wtorek, 06 października 2015

            Ostatnio na nic nie mam czasu, ani też weny do eksperymentowania w kuchni. Przyplątał mi się też ból kręgosłupa, więc więcej odpoczywam, niż działam. Ale jak się chce słodkiego wypieku, to zawsze znajdzie się siłę i ochotę :-). Jesień obfituje w jabłka, więc trzeba z nich korzystać. Ja przywiozłam ostatnio sporo od mamy i kilka wrzuciłam do ucieranego placka. Prosto, szybko i pysznie. Smakował bardzo dobrze i był lekko wilgotny za sprawą jabłek. Bardzo lubię takie szybkie i nieskomplikowane ciasta. Polecam i pozdrawiam.

 

Ucierany placek z jabłkami.

UCIERANY PLACEK Z JABŁKAMI

          Składniki:

  • 190 g mąki pszennej tortowej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 210 g cukru
  • 9 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
  • 4 jajka L
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 duże jabłka

          Sposób przyrządzania:

            Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w dość cienkie plastry. Mąkę pszenną tortową połączyć z ziemniaczaną oraz z proszkiem do pieczenia. Jajka z cukrem ubić mikserem na puszystą pianę, dodać olej, ekstrakt waniliowy i wciąż miksując po trochu przesiewać mąkę. Ucierać kilka minut, a następnie wrzucić do ciasta połowę jabłek i wymieszać. Średniej wielkości tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Wylać ciasto do przygotowanej tortownicy, na wierzchu ułożyć resztę jabłek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180ºC około 45 minut, aż ciasto się zarumieni i zacznie odstawać od ścianek formy. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego !!!

 

Ucierany placek z jabłkami.

wtorek, 16 czerwca 2015

            Niedługo pierwszy dzień lata i wakacje. Dni są coraz cieplejsze i bardziej słoneczne. Choć dziś słońce postanowiło zastrajkować, to ja się nie poddałam tej złej aurze i na polepszenie humoru zrobiłam lody. Odkurzyłam swoją maszynę do lodów i ukręciłam pyszne oraz kremowe lody truskawkowe polane syropem z truskawek. Lody nie są słodkie, tylko lekko kwaśne, ale dodatek syropu truskawkowego dodał im trochę słodyczy. Ilość cukru można dostosować do swoich upodobań. Zapraszam Was na tę pyszną, lodową ucztę, mniam :-).

 

Kremowe lody truskawkowe.

KREMOWE LODY TRUSKAWKOWE.

          Składniki:

  • 600 g dojrzałych truskawek
  • 90 g brązowego cukru
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 125 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

           Sposób przyrządzania:

             Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki. Rozgrzać patelnię i przesmażyć truskawki wraz z cukrem brązowym. Ostudzić i schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Po schłodzeniu truskawki osączyć (syrop zostawić do dekoracji) i zmiksować blenderem na mus. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, ekstrakt waniliowy oraz mus z truskawek. Całość przełożyć do maszyny do lodów i postępować według instrukcji. Można też schodzoną mieszankę lodową przelać do pojemnika, włożyć do zamrażalki i co jakiś czas mieszać, aby nie wytworzyły się kryształki lodu i by lody były bardziej puszyste. Kremowe lody można podać z bezami i polać syropem z truskawek.

Smacznego !!!

 

Kremowe lody truskawkowe.

piątek, 15 maja 2015

             Zachciało mi się słodyczy i co tu zrobić? Zaglądam do szafki, szukam, przeglądam, co ja tam mam i już buzia się uśmiecha :-). Mam masę marcepanową i już wiem, co upiekę. Kruche i chrupiące ciasteczka marcepanowe, grubo oblepione cukrem brązowym, mniam. Ciasteczka są bezproblemowe, w miarę szybkie, oprócz czasu schładzania w lodówce. Czuć w nich lekki smak migdałowy. Jestem bardzo z nich zadowolona i wiem, że często będę je piec. Ciasteczka w sam raz do popołudniowej kawy albo herbaty :-). Uwaga ciastka są bardzo wciągające ;-). Zapraszam!

Przepis własny.


Kruche ciasteczka marcepanowe.

KRUCHE CIASTECZKA MARCEPANOWE.

          Składniki:

  • 200 g masy marcepanowej
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki amaretto
  • 100 g cukru pudru
  • 370 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
  • cukier brązowy do dekoracji

          Sposób przyrządzania:

            Do miski przesiać mąkę, dodać pokrojoną ma małe kawałki masę marcepanową, cukier puder, masło, jajka, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy oraz amaretto, Ciasto zagnieść rękoma, aż będzie elastyczne i gładkie. Schłodzić w lodówce przez około 40 minut. Ciasto formować rękoma w kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć (grubość około 5 mm), z jednej strony zanurzyć w cukrze brązowym. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (wierzchnia strona z cukrem) i piec przez około 10 minut w temperaturze 180ºC. Ostudzić na metalowej kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do kilku dni, jeśli tyle wytrzymają ;-).

Smacznego !!!

 

Kruche ciasteczka marcepanowe.

 
1 , 2
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet