Wpisy z tagiem: jogurt/maślanka/kefir
piątek, 17 czerwca 2016
Piękna pogoda nas rozpieszcza. Nawet nie chce się siedzieć w kuchni i długimi godzinami gotować czy piec ciasta. Jest na to sposób przygotowujemy szybkie posiłki, a na deser zimne desery :). Właśnie taki deser mam dla Was dzisiaj do spróbowana. Pyszna i delikatna pianka z truskawkami, która nie zawiera dodatkowego cukru. Deser szybko się robi, trzeba tylko poczekać trochę na jego schłodzenie, a później to już tylko rozkoszujemy się truskawkowym smakiem :). Polecam gorąco!
PIANKOWY DESER Z TRUSKAWKAMI. Składniki na 2 - 3 lub 4 mniejsze porcje:
Sposób przyrządzania: Do miski wsypać galaretkę truskawkową, dodać żelatynę, zalać 500 ml gorącej wody, dobrze wymieszać i schłodzić. Truskawki umyć, odszypułkować i osączyć na sicie. 200 g truskawek zmiksować na mus i przetrzeć przez sito, aby usunąć pestki. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać jogurt grecki, mus truskawkowy i tężejącą galaretkę. Połowę kremu przełożyć do pucharków i schłodzić w lodówce przez kilka minut, tak aby stawiał lekki opór. Wyłożyć z lodówki i przy bokach pucharków ułożyć połówki truskawek. Następnie wyłożyć resztę kremu, na wierzchu poukładać pokrojone na mniejsze kawałki truskawki i posypać posiekanymi pistacjami. Deser schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Smacznego !!!
poniedziałek, 25 stycznia 2016
Uwielbiam proste desery, tylko kilka składników i można wyczarować naprawdę pyszny słodki smakołyk. Bardzo lubię jeść jabłka i wymyśliłam deser z ich udziałem. Ten deser jest prosty, ale smakuje naprawdę wyśmienicie. Mój pierwszy zamysł był taki, aby przykryć jabłka bitą śmietaną, ale przypomniałam sobie jak kiedyś przyrządziłam deser gruszkowy z jogurtem greckim. I tym razem też dałam jogurt grecki. Wybór się opłacił, smak jest przepyszny. Do jabłek dałam anyż, domowy cukier waniliowy, sok z cytryny i esencję waniliową. A całość delikatnie posypałam cynamonem. Tak to był pyszny deser! Pozdrawiam i polecam Wam wypróbować przepis.
DESER Z JABŁKAMI I JOGURTEM GRECKIM. Składniki na 2 porcje:
Sposób przyrządzania: Jabłka umyć, obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny, przełożyć do garnka, dodać cukier waniliowy, esencję waniliową oraz gwiazdkę anyżu. Prażyć na średnim ogniu przez około 10 minut, co chwilę mieszając, aż jabłka będą miękkie, ale nie rozpadające się. Jabłka ostudzić i wyciągnąć anyż. Ostudzone przełożyć do pucharków, przykryć warstwą jogurtu greckiego i posypać delikatnie mielonym cynamonem. Podawać od razu lub schłodzić w lodówce. Smacznego !!!
czwartek, 22 października 2015
Zamarzył mi się deser, ale taki w zdrowszej wersji. Miałam gruszki, więc wykombinowałam, że je pokroję i uduszę do miękkości z rodzynkami i suszoną żurawiną. Gruszki ułożyłam warstwami z jogurtem greckim i przesypałam uprażonymi płatkami owsianymi i migdałowymi. Powiem Wam szczerze, że zaskoczył mnie smak tego deseru. Jestem nim oczarowana. Był taki pyszny, dominowała w nim korzenna nuta za sprawą mielonego cynamonu i kardamonu. To była prawdziwa uczta dla mojego podniebienia. Został mi jeszcze jeden pucharek :-), bo mój R nie za bardzo lubi słodkie, on bardziej preferuje wytrawne dania. Zapraszam i przesyłam buziaki.
DESER GRUSZKOWY Z JOGURTEM GRECKIM, PŁATKAMI OWSIANYMI I MIGDAŁOWYMI. Składniki 2 porcje:
Sposób przyrządzania: Gruszki umyć, obrać ze skóry, wykroić gniazda nasienne. Miąższ pokroić w małą kosteczkę i skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z rodzynkami, suszoną żurawiną, cukrem, kardamonem i cynamonem. Podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości około 20 - 25 minut, od czasu do czasu mieszając, aby gruszki i bakalie się nie przypaliły. Ostudzić. Płatki owsiane i płatki migdałowe podprażyć na patelni na złoty kolor i ostudzić. Przygotować pucharki i przełożyć składniki warstwami zaczynając od jogurtu greckiego, a kończąc na gruszkach z bakaliami. Posypać podprażonymi płatkami i udekorować listami mięty. Smacznego !!!
środa, 16 września 2015
Siedząc wczoraj i popijając moją ulubioną zieloną herbatę rozmyślałam nad tym, co można jeszcze przyrządzić ze śliwek. Piecze się z nimi przeważnie ciasta, robi przetwory i nalewki. Można wykorzystać je także do koktajli, owsianek albo jeść na surowo, bo świetnie smakują. Nie zastanawiając się długo zdziałałam deser śliwkowy z jogurtem greckim i kokosankami, pachnący nutą kardamonu. Deser smakował wybornie, kardamon nadał mu intrygujący i korzenny aromat. Szybko się go przygotowuje, a śliwki można zastąpić innymi owocami. Zdecydowanie warty powtórzenia. Polecam Wam przyrządzić ten deser.
DESER ŚLIWKOWY Z JOGURTEM GRECKIM I KOKOSEM. Składniki na 2 porcje:
Sposób przyrządzania: Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię, posypać cukrem brązowym, dodać amaretto oraz kardamon i smażyć około 10 minut. Po tym czasie ostudzić. Przygotować dwa pucharki, na dno pokruszyć kokosanki, wyłożyć część jogurtu greckiego, śliwki z syropem i znów kokosanki, jogurt, śliwki. Podawać od razu po przyrządzeniu. Smacznego !!!
środa, 09 września 2015
Słoneczko dzisiaj pięknie świeciło, przez to miałam dużo energii i sporo zdziałałam w domu. Wieczorem koniecznie muszę pobiegać, pogoda będzie dopisywać. Miałam ogromną ochotę na sałatkę, sprawdziłam jakie mam warzywa i wzięłam się do dzieła. W szafce leżał makaron świderki i tak powstała sałatka makaronowa z pomidorkami koktajlowymi i papryką. Sałatka jest kolorowa, pożywna i lekka, bo zrobiona na jogurcie greckim. Dodałam do niej sok z cytryny i łyżeczkę oliwy, co świetnie podkręciło smak. Sałatka idealnie nadaje się na przyjęcia domowe albo jako drugie śniadanie do pracy. Zawsze to jakaś odmiana od kanapek :-). Polecam Wam wypróbować ten przepis koniecznie!
SAŁATKA MAKARONOWA Z POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI I PAPRYKĄ. Składniki na 3 - 4 porcje:
Sposób przyrządzania: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, a następnie odcedzić. Odstawić do ocieknięcia i wrzucić do dużej miski. Papryki oczyścić i pokroić w kostkę. Ogórek dobrze umyć lub obrać i pociąć w kostkę. Pomidorki koktajlowe przepołowić lub pokroić w ćwiartki. Cebulę szalotkę obrać i pokroić w małą kostkę. Wszystkie warzywa dorzucić do makaronu. Dodać jogurt grecki. Składniki doprawić do smaku solą i pieprzem, po czym skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Całość wymieszać i wstawić do lodówki. Smacznego !!!
|
Archiwum
Ostatnie wpisy
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |