Wpisy z tagiem: ekstrakt pomarańczowy

poniedziałek, 09 lutego 2015

            Mamy sezon na pomarańcze, więc postanowiłam zrobić ciasto pomarańczowe. To ciasto "chodziło" za mną już od kilku tygodni. Przepis wzięłam z tej strony. Jest to ciasto ucierane. Ma w sobie sporo kandyzowanej skórki pomarańczowej domowej roboty i jest nasączone świeżym sokiem z pomarańczy. Nasączenie sokiem nadało ciastu bardzo pomarańczowy smak, ale także delikatności i miękkości. Ciasto jest bardzo dobre i szybkie w wykonaniu, więc do dzieła! Zapraszam do wypróbowania przepisu!  

 

Ciasto pomarańczowe.

CIASTO POMARAŃCZOWE Z KANDYZOWANĄ SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ.

          Składniki:

Ciasto:

  • 200 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki ekstraktu pomarańczowego
  • 320 g mąki pszennej tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej

Nasączenie:

  • 200 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego

          Sposób przyrządzania:

            Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka oddzielić od żółtek. Ciągle ucierając, dodawać po jednym żółtku, następnie dodać cukier waniliowy, ekstrakt pomarańczowy i waniliowy oraz ocet, wymieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta wraz ze skórką pomarańczową, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki (25 x 30 cm) wysmarowanej tłuszczem, wyrównać wierzch. Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut. Upieczone ciasto ponakłuwać wykałaczką i nasączyć świeżym sokiem pomarańczowym, odstawić do ostygnięcia. Ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego !!!

 

Ciasto pomarańczowe.

czwartek, 01 stycznia 2015

            Święta spędziłam u rodziców i niedawno wróciłam. Odstresowałam się, odpoczęłam i zabrałam do pracy. Trochę zaniedbałam ćwiczenia przez te święta i trzeba było ostro poćwiczyć ;-). Odzyskałam energię i siły. W związku z tym podziałałam trochę w kuchni i mam dla Was pyszny mus z piankami marshmallow, który robiła Nigella Lawson. Przepis delikatnie zmodyfikowałam. Polecam zacząć Nowy Rok 2015 właśnie tym deserem.

Chciałabym złożyć Wam najserdeczniejsze życzenia noworoczne, abyście w tę cudowną noc zapomnieli o swoich troskach i przykrościach, aby wszystkie złe chwile zapamiętane przez Was poszły w zapomnienie, a te dobre przeistoczyły się w cudowne wspomnienia w nadchodzącym nowym roku. Samych słodkich i pogodnych dni w 2015 roku życzy Magda.

 

Czekoladowy mus z piankami.

 MUS CZEKOLADOWY Z PIANKAMI.

          Składniki na 4 porcje:

  • 120 g pianek marshmallow
  • 50 g masła
  • 200 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
  • 50 g startej białej czekolady
  • 4 mandarynki

          Sposób przyrządzania:

            W rondelku umieścić masło, pianki, połamaną czekoladę oraz gorącą wodę. Postawić na niewielkim ogniu, mieszając od czasu do czasu, rozpuścić na jednolitą masę. Wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z ekstraktem pomarańczowym. Połączyć śmietanę z masą czekoladową. Nałożyć do pucharków połowę musu, na to wyłożyć mandarynki (obrane, rozdzielone na cząstki i przekrojone na pół) i drugą połowę musu. Zetrzeć na tarce białą czekoladę i posypać nią mus. Schłodzić w lodówce.

Smacznego !!! 

 

Czekoladowy mus z piankami.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet