Wpisy z tagiem: ekstrakt migdałowy

wtorek, 21 kwietnia 2015

             W ostatnią sobotę byłam u Sylwii i piekłyśmy fajną szarlotkę. Była ciekawa w smaku, ale było kilka niedociągnięć. Czasami tak bywa, że przepisy z książek, gazet nie zawsze nas zachwycają i trzeba wprowadzić drobne poprawki. Przepis na szarlotkę pojawi się na blogu po moich zmianach tak, żeby wszyscy byli zadowoleni :-). A zapewniam, że składniki użyte do tego przepisu zaskoczą niejednego.

             A dzisiaj mam dla Was cudowne kokosanki. Miałam wielką ochotę na jakieś słodkie, więc upiekłam te ciastka, które są lekkie i wilgotne, a w smaku bardzo migdałowe. Ciastka przyrządza się szybko, więc do południowej kawy są w sam raz :-). Przepis wzięłam z książki Elinor Klivans pt. "Ciasteczka", z moimi zmianami. Oryginalny przepis zawierał winian potasu, a że nie miałam i trudno go dostać, użyłam soku z cytryny.   

 Kokosanki migdałowe.

KOKOSANKI MIGDAŁOWE.

          Składniki na około 40 sztuk:

  •  420 g wiórków kokosowych
  • 1 szklanka (250 ml) słodzonego mleka zagęszczonego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki esencji migdałowej (ewentualnie może być olejek migdałowy wtedy około 1 łyżeczka)
  • 4 białka z dużych jajek
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru

          Sposób przyrządzania:

            Nagrzać piekarnik do temperatury 170ºC. Dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Do dużej miski włożyć wiórki kokosowe, dodać słodzone mleko zagęszczone, sól, obydwie esencje, a następnie dokładnie wymieszać widelcem i odstawić. Do dużej szklanej miski wrzucić białka. Miksować na umiarkowanych obrotach przez minutę, aż białka zbieleją i będą pieniste. Zwiększyć obroty do umiarkowanie wysokich i miksować białka przez 2 -3 minuty, aż piana będzie gładka i lśniąca. Stopniowo dosypywać cukier, miksować przez minutę, aż piana będzie sztywna, na końcu dodać sok z cytryny. Do masy kokosowej dodać połowę piany i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. Dodać pozostałą pianę i całość ponownie delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Nabrać czubatą łyżkę masy i układać na przygotowanych blachach w odstępach co 4 cm. Do gorącego piekarnika wstawić po jednej blasze i piec przez 15 - 17 minut, aż wierzch ciastek i wystające części wiórków lekko się zrumienią. Upieczone kokosanki odstawić w blachach na 5 minut. Następnie metalową łopatką przełożyć na drucianą kratkę i odstawić na 30 minut, aż całkowicie ostygną. Ciastka w szczelnie zamkniętym pojemniku można przechowywać w temperaturze pokojowej do 3 dni.  

Smacznego !!!

 

Kokosanki migdałowe.

wtorek, 10 marca 2015

            Przepis na ciasto migdałowe zasięgnęłam z książki "How to Be a Domestic Goddness" (Jak być domową boginią) Nigelli Lawson. Dostałam ją w prezencie i zaczęłam ją zawzięcie studiować. To ciasto jest rewelacyjne :-)! Bardzo migdałowe i marcepanowe, słodkie i do tego wilgotne, po prostu ciasto mnie powaliło swym smakiem i strukturą. Na razie to numer jeden z ciast z nutą migdałową. Wypiek jest bardzo słodki, więc udekorowałam go bitą śmietaną i malinami i to było to! Ciasto upiekłam w zwykłej tortownicy. Polecam Wam ciasto migdałowe, które jest nieskomplikowane i szybkie.

 

Ciasto migdałowe

CIASTO MIGDAŁOWE.

          Składniki:

  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g miękkiego marcepanu
  • 120 g drobnego cukru (oryginał 150 g)
  • 1/2 łyżeczki esencji migdałowej (1/4)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (1/4)
  • 6 dużych jajek
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

          Sposób przyrządzania:

            Masło i marcepan posiekać nożem, aby łatwiej można było utrzeć. Włożyć do miski wraz z cukrem i ucierać mikserem na puszystą masę. Dodać esencję migdałową i ekstrakt waniliowy, wymieszać ponownie i wbijać po jednym jajku, miksując za każdym razem. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką, ale tylko do połączenia składników. Tortownicę z kominkiem o średnicy 26 cm nasmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku do 170ºC około 40 - 50 minut. Kiedy ciasto będzie złociste i wypieczone, a patyczek wbity w środek będzie dość czysty, wyciągnąć ciasto z piekarnika i odstawić w foremce do ostygnięcia. Dowolnie udekorować.

Smacznego !!!

 

Ciasto migdałowe

 

Ciasto migdałowe

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet