Wpisy z tagiem: mleczko kokosowe

poniedziałek, 26 września 2016

           Jakiś czas temu kupiłam zieloną pastę curry. Chciałam spróbować jak smakuje i zrobić z nią kilka dań. Przeglądając kiedyś gazetki natrafiłam na przepis na curry z kalafiora, papryki i kurczaka. Niestety nie pamiętam dokładnie przepisu ani też w jakiej gazecie to było. Wiedziałam mniej więcej, co mam dodać i przystąpiłam do gotowania. Jak by mi nie smakowało, to próbowałabym dalej je ulepszyć. Postępowałam według sposobu przygotowania poniżej i wyszło oto takie przepyszne danie. Potrawę podałam z ryżem i posypałam obficie posiekanym szczypiorkiem. Obiad smakował wspaniale i aż się prosił o dokładkę. Już wiem, że muszę to danie jeszcze powtórzyć, bo bardzo szybko się robi i jest proste w wykonaniu. Kilka składników, a efekt końcowy bardzo zadowalający. Myślę, że w wersji wegetariańskiej smakowałoby równie pysznie. Polecam i zapraszam do skorzystania z przepisu!

 

Curry z kalafiora, papryki i kurczaka.

CURRY Z KALAFIORA, PAPRYKI I KURCZAKA.

          Składniki na 4 porcje:

  • 500 g kalafiora
  • 450 g piersi z kurczaka
  • 1 strąk papryki zielonej
  • 1 pęczek dymki z cebulką
  • 1 strąk papryki czerwonej
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 250 ml gorącego bulionu
  • 3 łyżeczki zielonego curry
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz cayenne
  • 1 łyżka mąki

          Sposób przyrządzania:

            Kalafior umyć, podzielić na różyczki. papryki oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Cebulki dymki pokroić w talarki. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę i przyprawić pieprzem czarnym i solą. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i usmażyć, od czasu do czasu mieszając. Przełożyć do miski. Na powstały tłuszcz wrzucić cebulę, kalafior oraz paprykę kolorową. Mieszając, smażyć kilka minut. Wlać mleczko kokosowe i gorący bulion i dodać curry. Dusić na średnim ogniu 6 - 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać mięso i gotować kolejne 6 - 7 minut. Mąkę wymieszać z małą ilością wody i wlać do dania. Podgrzewać jeszcze przez chwilę. Curry przeprawić solą, pieprzem czarnym i cayenne oraz skropić sokiem z limonki. Podawać z ryżem obficie posypane szczypiorkiem z dymki. 

Smacznego !!!

 

Curry z kalafiora, papryki i kurczaka.

piątek, 01 lipca 2016

            W ciepłe letnie dni lubię jeść ciasta na zimno albo desery z użyciem sezonowych owoców. Ostatnio udało mi się wymyślić ciacho o cudownym smaku. Spód stanowi warstwa podłużnych biszkoptów, później warstwa masy składającej się z serka mascarpone, śmietany kremówki, białej czekolady i mleczka kokosowego, w jej środku pyszne czerwone czereśnie, wierzch znowu podłużne biszkopty. Ciacho wbrew pozorom nie jest słodkie, także można sobie pozwolić na większy kawałek :). Jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego. Już wiem, że muszę je ponownie zrobić, tym razem może z innymi owocami. Polecam serdecznie!

 

Ciasto na zimno z mascarpone i czereśniami z kokosową nutą.

CIASTO NA ZIMNO Z MASCARPONE, MLECZKIEM KOKOSOWYM I CZEREŚNIAMI.

          Składniki:

  • 200 g śmietany kremówki
  • 500 g mascarpone
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml(
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g białej czekolady
  • 500 g czereśni
  • około 350 g podłużnych biszkoptów
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 80 ml gorącej wody

           Sposób przyrządzania:

             Blachę o wymiarach 24x28 wyłożyć folią aluminiową i ułożyć na niej część podłużnych biszkoptów (najlepiej jak będą ułożone jednakowo). Czereśnie umyć, osuszyć, przepołowić i wyciągnąć pestki. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Żelatynę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i powoli wlewać białą czekoladę (lekkim strumienie, bo masa może się zważyć). Następnie dodać serek mascarpone i zmiksować. Na końcu wlać mleczko kokosowe i ciepłą żelatynę, całość delikatnie wymieszać. Wstawić na chwilę do lodówki, do lekkiego zgęstnienia. Wylać połowę masy na biszkopty, ułożyć czereśnie, zalać drugą częścią masy. Na wierzchu ułożyć resztę biszkoptów. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki lub na całą noc.

Smacznego !!! 

 

Ciasto na zimno z mascarpone i czereśniami z kokosową nutą.

czwartek, 06 sierpnia 2015

          Skwar jest nie do wytrzymania. Żar leje się z nieba. Nie chce mi się odpalać piekarnika. Najchętniej by się poleżało nad wodą z dużą szklanką orzeźwiającej lemoniady. Miałam ochotę na coś słodkiego i szybkiego. Zrobiłam pyszny koktajl z mleczka kokosowego i malin. A do tego bita śmietana i deser gotowy w kilka minut. Można go schłodzić, ale i taki też będzie wyśmienity. Miłego dnia Wam życzę i trochę ochłody.

 

Koktajl malinowo - kokosowy z bitą śmietaną.

KOKTAJL MALINOWO - KOKOSOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ.

          Składniki na 2 porcje:

  • 200 g malin
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 banan 
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g śmietany kremówki
  • kilka malin
  • listki mięty

          Sposób przyrządzania:

            Maliny zmiksować z 2 łyżkami cukru pudru na purée i przecedzić przez sitko. Mus malinowy zmieszać z mleczkiem kokosowym, dodać banana pokrojonego w kawałki i zmiksować blenderem. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z 1 łyżką cukru pudru. Koktajl przelać do szklanek i ozdobić bitą śmietaną, malinami i listkami mięty. Schłodzić w lodówce. 

Smacznego !!!

 

Koktajl malinowo - kokosowy z bitą śmietaną.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet