Wpisy z tagiem: cukinia

poniedziałek, 21 listopada 2016

            Na śniadanie chciałam zrobić coś zupełnie innego niż kanapki. Często piekę też grzanki w piekarniku. Nie zawsze jednak mam czas, aby z rana stać w kuchni, szczególnie gdy bardzo wcześnie muszę wstać do pracy. Takie obfite śniadanie to tylko w weekendy mogę sobie zafundować albo jak mam później do pracy. W lodówce nazbierało mi się trochę warzyw i wymyśliłam takie oto danie. Cebulę, czosnek, paprykę czerwoną i żółtą oraz cukinię podsmażyłam na patelni z przyprawami i ziołami prowansalskimi. Wrzuciłam na to jajka i je usmażyłam na pierzynce warzywnej, aż do ich ścięcia. Śniadanie było bardzo sycące i smakowało bardzo pysznie. Polecam!

 

Jajka sadzone na warzywnej pierzynce.

JAJKA SADZONE NA WARZYWNEJ PIERZYNCE.

          Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 duża cebula szalotka
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz czarny
  • zioła prowansalskie
  • 2 łyżki oleju

          Sposób przyrządzania:

            Cebulę szalotkę obrać i pokroić w kostkę. Cukinię umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, odciąć końcówki, pokroić na ćwiartki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać paprykę i cukinię, przyprawić solą, pieprzem czarnym, ziołami prowansalskimi i smażyć całość przez 15 minut na bardzo małym ogniu. Wrzucić jajka na wierzch, starając się zachować między nimi odległość. Przykryć pokrywką i smażyć kilka minut, aż jajka się zetną. Podawać z domowym pieczywem. Można posypać natką pietruszki.

Smacznego !!! 

 

Jajka sadzone na warzywnej pierzynce.

wtorek, 08 listopada 2016

            Kiedyś kupiłam filet z pstrąga łososiowego. Usmażyłam go na patelni. Bardzo mi smakował. Tym razem na niedzielę znów kupiłam pstrąga, ale postanowiłam go upiec w piekarniku z warzywami. Filet skropiłam sokiem z cytryny, doprawiłam solą, pieprzem cytrynowym i kolorowym.  Podsmażyłam cebulkę, dodałam czosnek, marchewkę, paprykę czerwoną i żółtą oraz cukinię. Wszystko poddusiłam i przyprawiłam. Warzywa ułożyłam na dnie naczynia żaroodpornego, a na to rybkę. Posypałam ją ziołami prowansalskimi i skropiłam oliwą z oliwek. Danie zapiekłam w piekarniku. Rybka smakowała przepysznie. Coś czuję, że jeszcze nie raz ją przygotuję na obiad albo kolację :). Polecam serdecznie! 

 

Pstrąg łososiowy pieczony z warzywami.

PSTRĄG ŁOSOSIOWY PIECZONY Z WARZYWAMI.

          Składniki na 2 - 3 porcje:

  • około 450 g fileta z pstrąga łososiowego
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 mała cukinia
  • 1 marchewka
  • 4 małe szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz cytrynowy
  • pieprz kolorowy
  • sok z cytryny
  • zioła prowansalskie
  • 2 łyżki oliwy

          Sposób przyrządzania:

             Filety z pstrąga opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze porcje. Każdą skropić sokiem z cytryny. Posypać solą, pieprzem cytrynowym i kolorowym. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Marchew obrać i pokroić w cieniutkie paski. Cebulę szalotkę obrać i pokroić w talarki. Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końcówki, pokroić na ćwiartki. Czosnek obrać i pokroić bardzo drobno. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy wrzucić cebulkę i zeszklić. Dołożyć marchew, chwilę przesmażyć, dodać resztę warzyw i czosnek, całość smażyć około 10 minut, ciągle mieszając. Doprawić solą i pieprzem czarnym oraz ziołami prowansalskimi. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą, wyłożyć warzywa, na wierzchu ułożyć pstrąga skórą do dołu, skropić oliwą i posypać ziołami prowansalskimi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez 20 - 25 minut. Rybę podawać z pieczonymi ziemniakami.

Smacznego !!!

 

Pstrąg łososiowy pieczony z warzywami.

niedziela, 21 sierpnia 2016

            Jakiś czas temu zaproszono mnie do udziału w zabawie kulinarnej, która polega na przygotowaniu potrawy na bazie dania gotowego. Mam ją urozmaicić i dodać swój własny akcent. Dostałam dania gotowe firmy Pamapol i mam je wykorzystać w nietypowy i sprytny sposób. Lato to taki okres, gdy dni są ciepłe i długie, często wolimy spędzać ten czas na powietrzu, korzystać z pięknej pogody, a nie siedzieć długie godziny przy garach w kuchni. Dobrym rozwiązaniem są dania gotowe, które przyrządzone według własnego pomysłu, mogą stać się pełnowartościowym posiłkiem. Na pierwszy ogień poszły gołąbki w sosie pomidorowym. Postanowiłam je zapiec pod pierzynką z papryki i cukinii. Żeby było bardziej pożywnie całość posypałam startą mozzarellą. Wyszło całkiem pyszne danie. Myślę, że wyzwanie zaliczyłam na 5+ ;). Jak na razie ja prowadzę 1:0. Serdecznie polecam!

 

Gołąbki zapiekane pod pierzynką z papryki i cukinii.

GOŁĄBKI ZAPIEKANE POD PIERZYNKĄ Z PAPRYKI I CUKINII.

          Składniki na 2 porcje:

  • 1 słoik gołąbków w sosie pomidorowym Pamapol
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała cukinia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • zioła prowansalskie
  • 60 g tartej mozzarelli

          Sposób przyrządzania:

            Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w niedużą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Cukinię umyć, odciąć końcówki i pokroić w kostkę. Piekarnik ustawić na temperaturę 190ºC. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojoną cebulę, zeszklić dodać pokrojoną paprykę czerwoną i zieloną, chwilę przesmażyć. Następnie dodać cukinię i całość smażyć przez około 6 minut, pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dobrze doprawić solą, pieprzem kolorowym i posypać ziołami. Do małego naczynia żaroodpornego wyłożyć gołąbki ze słoika, sos wymieszać z warzywami i wylać na gołąbki, posypać startą mozzarellą. Potrawę zapiekać przez około 20 minut. Danie podawać ze świeżym domowym pieczywem.

Smacznego !!!

 

Gołąbki zapiekane pod pierzynką z papryki i cukinii.

czwartek, 04 sierpnia 2016

            Jak już wspominałam w ostatnim poście zostałam dosłownie zawalona cukinią. Były jej tak ogromne ilości, że nie wiedziałam, co z nią zrobić. Przypomniałam sobie, że widziałam w internecie przepis na ketchup z cukinii. Zaszalałam i zrobiłam z całej porcji. Stwierdziłam, że jak mi nie będzie smakować, to najwyżej będę go dodawać do wszelkich sosów pomidorowych albo do zupy pomidorowej. A tu niespodzianka, ketchup smakuje rewelacyjnie, ba pokusiłabym się nawet o stwierdzenie, że smakuje bajecznie. Jak na razie to jest mój faworyt i zrobiłam go z potrójnej porcji. Proponuję ostrożnie dawkować przyprawy i dostosować ilość do swoich upodobań, bo ketchup jest mocno pikantny. Następna cukinia czeka w kolejce, chcę wypróbować trochę inny przepis na ketchup :D. Nie byłabym sobą gdybym nie dała znajomym po małym słoiczku na spróbowanie tego ketchupu. Jest tak dobry, że ma się ochotę wyjadać go łyżeczką prosto ze słoiczka :P. Oryginalny przepis wzięłam z bloga Majanowe pieczenie, trochę zmieniając proporcje. Bardzo polecam!!!

 

Ketchup z cukinii.

KETCHUP Z CUKINII.

          Składniki:

  • 1500 g obranej i wydrążonej cukinii
  • 500 g cebuli ( w tym jedna sztuka cebuli czerwonej)
  • garść soli
  • 420 g cukru
  • 250 ml octu
  • 420 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 

           Sposób przyrządzania:

             Cukinię pokroić w kostkę. Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Całość przełożyć do dużej miski, zasypać garścią soli i odstawić na 8 godzin albo najlepiej na całą noc. Po tym czasie warzywa przełożyć do dużego garnka (nie odciskać), zagotować i od tego momentu gotować bez przykrycia przez 30 minut. Dodać cukier i ocet, gotować przez 20 minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, pieprz czarny i cayenne, słodką paprykę, gotować 30 minut. Należy pamiętać o tym, żeby co jakiś czas mieszać masę. Gotowy ketchup zmiksować blenderem na gładki krem, przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować 10 minut.

Smacznego !!!

 

Ketchup z cukinii.

środa, 03 sierpnia 2016

            Moje przetwory wypróbowane, więc mogę Wam podać przepis na niektóre z nich. Na pierwszy strzał idzie cukinia. W tym roku byłam nią po prostu zawalona :D. Z dużej części zrobiłam po raz pierwszy ketchup. Jestem nim zachwycona, bo smakuje wyśmienicie. Pierwszy raz także marynowałam ją. Wypróbowałam przepis na cukinię z papryką i kurkumą. Smakuje pysznie i można ją położyć na grzanki. Stanowi też świetny dodatek do obiadu. Jeśli ktoś lubi cukinię, to można ją zamknąć w słoikach w takiej wersji. Ja zrobiłam z połowy porcji. Przepis wzięłam z książeczki "Domowa spiżarnia". Polecam!

 

Cukinia z papryką i kurkumą

CUKINIA Z PAPRYKĄ I KURKUMĄ.

          Składniki na 10 słoików (400 ml):

  • 2000 g cukinii (najlepiej młodej i małej cukinii)
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki soli

Zalewa:

  • 1000 ml wody
  • 150 ml octu spirytusowego 10%
  • 2 łyżki soli
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka kurkumy

Dodatkowo:

  • liść laurowy
  • gorczyca

           Sposób przyrządzania:

             Cukinię umyć, odciąć końcówki i pokroić w plastry. Paprykę oczyścić z nasion, umyć i pokroić w paski. Warzywa posypać solą i odstawić na 2 godziny, odcedzić. Po tym czasie zagotować zalewę. Słoiki wyparzyć, do każdego na dno wrzucić liść laurowy oraz szczyptę gorczycy. Warzywa przełożyć do słoików i zalać je gorącą zalewą. Pasteryzować 15 minut. Słoiki odwrócić do góry dnem do ostygnięcia.

Smacznego !!!

 

Cukinia z papryką i kurkumą

 
1 , 2 , 3 , 4
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet