Wpisy z tagiem: ciasto francuskie

sobota, 24 września 2016

           W mojej lodówce często jest ciasto francuskie. Pasuje ono idealnie zarówno do wypieków słodkich jak i wytrawnych. Lubię z niego robić tartę z różnymi warzywami i mięsem albo tylko z warzywami. Jest świetnym dodatkiem do zupy krem. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, a w szafkach pustki i ciacho zjedzone, wtedy wyciągamy takie gotowe ciasto francuskie i możemy zrobić ciastka lub rogaliki, pomysłów jest wiele. Ja zrobiłam takie najprostsze ciastka. Pokroiłam śliwki, posypałam cukrem brązowym wymieszanym z mielonym kardamonem i posiekanymi orzechami nerkowca. Kilkanaście minut w piekarniku i gotowe. Chwilę trzeba odczekać i zajadać się pysznymi ciachami. Polecam i zapraszam do skorzystania z przepisu!

 

Ciastka francuskie ze śliwkami i orzechami z nutką kardamonu.

CIASTKA FRANCUSKIE ZE ŚLIWKAMI I ORZECHAMI Z NUTKĄ KARDAMONU.

          Składniki na 18 ciastek:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • około 220 g śliwek
  • 5 łyżek cukru brązowego
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2 łyżki pokrojonych orzechów nerkowca

          Sposób przyrządzania:

            Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić i wyciągnąć pestkę. Pokroić na mniejsze kawałki. Brązowy cukier wymieszać z mielonym kardamonem. Schłodzone, gotowe ciasto francuskie wyciągnąć z folii i rozłożyć. Pokroić na 18 części. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym ciastku ułożyć po kilka cząstek śliwek, zachowując odstęp od brzegów. Posypać posypką cukrową i pokrojonymi na drobno orzechami nerkowca. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piec przez 15 - 17 minut na złoty kolor. Wyciągnąć ciastka z piekarnika i ostudzić na kratce.

Smacznego !!!

 

Ciastka francuskie ze śliwkami i orzechami z nutką kardamonu.

czwartek, 25 sierpnia 2016

          Drugim daniem gotowym, które chciałam kreatywnie wykorzystać był gulasz wyraźnie przyprawiony. Nie robiłam dużych modyfikacji, bo w tej formie mi smakował. Ale, żeby nie było, aż tak nudno, to podałam ten gulasz w gniazdkach z ciasta francuskiego. Całość posypałam posiekaną natką pietruszki. Powiem Wam szczerze, że najadłam się do syta takimi gniazdkami. Wbrew pozorom ciasto francuskie z dodatkami jest nawet sycące. Danie wypróbowałam w ramach zabawy kulinarnej na szybkie i sprytne gotowanie z firmą Pamapol. Polecam serdecznie!

 

Gniazdka z ciasta francuskiego z gulaszem.

GNIAZDKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z GULASZEM.

          Składniki na 8 sztuk:

  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
  • 1 słoik gulaszu wyraźnie przyprawionego
  • 1 żółtko
  • posiekana natka pietruszki

          Sposób przyrządzania:

            Schłodzone ciasto francuskie rozwinąć i wyciąć okrągłą foremką koła o średnicy około 8 - 9 cm. W połowie kółek zrobić mniejsze kółko, tak aby powstały pierścienie. Pełne koła ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem rozmieszanym z odrobiną wody. Przykryć kołami z otworami, lekko docisnąć palcami, by dobrze się skleiły i wierzch ponownie posmarować jajkiem. Wstawić blachę do lodówki, a w tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec gniazdka około 15 - 20 minut na zloty kolor. W tym czasie gulasz ze słoika przełożyć do garnka i powoli rozgrzewać. Po upieczeniu gniazdek, trzeba lekko docisnąć "kominek", aby zrobić miejsce na gulasz. Ciepłe gniazdka napełnić rozgrzanym gulaszem i posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać od razu po przygotowaniu.

Smacznego !!!

 

Gniazdka z ciasta francuskiego z gulaszem.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet