Wpisy z tagiem: koperek

środa, 15 czerwca 2016

            Znowu kupiłam młodą kapustę, tym razem chciałam ugotować z niej lekki bigosik. Wpadłam na to, żeby do tego bigosu, jaki zwykle gotuję dodać botwinkę. To był naprawdę genialny pomysł. Bigos w tej wersji smakuje rewelacyjnie. Z moim to się nawet biliśmy o niego ;). A tak na poważnie to szczerze polecam Wam ugotować taki inny bigos i samemu się przekonać, czy jest tak dobry jak piszę :). Już wiem, że nie raz jeszcze szczególnie na wiosnę go przyrządzę.

 

Bigos z młodej kapusty z botwinką.

BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY Z BOTWINKĄ.

          Składniki;

  • 1 kg młodej kapusty
  • około 400 g marchewki
  • 200 g kiełbasy śląskiej cienkiej
  • duży pęczek botwinki bez buraczków
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 300 ml gorącego bulionu
  • 3 - 4 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz czarny
  • 2 - 3 łyżki octu winnego z białego wina

          Sposób przyrządzania:

            Młodą kapustę przekroić, odciąć głąb i poszatkować. Marchewki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Kiełbasę śląską pokroić w krążki. Do dużego garnka włożyć na przemian poszatkowaną kapustę, marchewkę oraz kiełbasę, całość podlać bulionem. Wrzucić liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować i od tego momentu gotować na małym ogniu około 30 - 40 minut. Botwinkę oczyścić, umyć, osuszyć i pociąć na kawałki. 15 minut przed końcem gotowania wrzucić pokrojoną botwinkę. Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem, wrzucić posiekany koperek i wlać ocet winny. Podawać ze świeżym pieczywem lub z ziemniakami.

Smacznego !!!

 

Bigos z młodej kapusty z botwinką.

środa, 25 maja 2016

           Chcecie przepis na danie, które może zagościć w Waszym menu? Już od jakiego czasu dostępna jest młoda kapusta. Przeważnie robi się z niej surówki, lekkie bigosiki i kapuśniaczki. Ja wpadłam na pomysł, aby w kapuście ugotować bitki schabowe. I to był strzał w dziesiątkę! Danie jest przepyszne, można je jeść łyżkami prosto z patelni :). Nawet nie trzeba gotować do niego ziemniaków. Można je podawać z pieczywem, tak jak bigos. Polecam gorąco!

 

Bitki schabowe z młodej kapuście.

BITKI SCHABOWE W MŁODEJ KAPUŚCIE.

          Składniki na 6 porcji:

  • około 750 g schabu 
  • około 700 g młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • około 600 - 700 ml  gorącego bulionu
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz czarny
  • mąka
  • pół pęczka koperku

          Sposób przyrządzania:

           Schab pokroić na plastry, rozbić, przyprawić solą i pieprzem czarnym, odstawić. Młodą kapustę oczyścić, wyciąć głąb i poszatkować. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Schaby obtoczyć w mące i podsmażyć na rumiano na oliwie z oliwek. Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, włożyć cebulę i marchewkę, chwilę przesmażyć, zalać gorącym bulionem. Na przemian układać schaby z warstwą kapusty. Całość gotować około godzinę, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania przyprawić w razie potrzeby solą i pieprzem oraz dodać posiekany koperek. Danie można lekko zagęścić mąką, ale jak kto woli. Podawać z ziemniakami.

Smacznego !!!

 

Bitki schabowe z młodej kapuście.

poniedziałek, 25 kwietnia 2016

            Mizerię każdy pewnie z Was zna. I każdy ma ulubiony na nią przepis. Moja mama, gdy w lato były ogórki, to często robiła ją na obiad w formie chłodnika z ziemniakami okraszonymi boczkiem i cebulką. Dodawała do niej słodką śmietankę, trochę octu i cukru. Zazwyczaj koperkiem posypane były ziemniaki. To były pyszne obiady... Ja też czasami robię taką mizerię, choć częściej przygotowuję ją w wersji light. Do podstawowych składników dodaję jogurt grecki lub naturalny albo oliwę z oliwek lub olej i sok z cytryny. I przeważnie stanowi ona dodatek w formie surówki do obiadu. Ja przygotowałam mizerię w dwóch wersjach, która będzie Wam bardziej odpowiadać, to już sami zdecydujecie, a może zrobicie obie naraz? Polecam serdecznie!

 

Mizeria light w dwóch wersjach.

MIZERIA LIGHT W DWÓCH WERSJACH.

          Składniki:

  • 2 długie ogórki szklarniowe lub 3 gruntowe
  • pęczek koperku
  • 2 duże cebule szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól 
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

          Sposób przyrządzania:

            Ogórki dobrze umyć, osuszyć, pokroić w półplasterki. Cebulę szalotkę obrać i cienko poszatkować. Czosnek obrać i drobno posiekać. Wymieszać w salaterce ogórki razem z cebulką i czosnkiem, przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na kilka minut. Po tym czasie dodać posiekany koperek, wymieszać i rozdzielić mizerię na 2 salaterki. Do jednej dodać jogurt naturalny lub grecki, a do drugiej oliwę z oliwek lub olej i sok z cytryny, dokładnie wymieszać. Podawać do dań obiadowych.

Smacznego !!!

 

Mizeria light w dwóch wersjach.

 

Mizeria light w dwóch wersjach.

wtorek, 03 lutego 2015

          Bardzo lubię polędwiczki, ponieważ jest to delikatne i miękkie mięso, które rozpływa się w ustach. Przyrządza się je szybko. Polędwiczki w sosie własnym z ziołami są po prostu pyszne. Dzięki marynacie mięso jest jeszcze bardziej kruche. Polecam ten przepis serdecznie!

 

Polędwiczki w ostrej i ziołowej marynacie.

 POLĘDWICZKI W OSTREJ I ZIOŁOWEJ MARYNACIE.

          Składniki:

  • 1 polędwiczka około 500 g
  • sól 

Marynata:

  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku 
  • pieprz ziołowy

          Sposób przyrządzania:

            Przyrządzić marynatę. Wymieszać olej z czerwonym octem winnym i musztardą, przyprawić pieprzem, dodać zieleninę i drobno pokrojoną papryczkę chili. Polędwiczkę opłukać, osuszyć i oczyścić z błon. Mięso pokroić na plastry o grubości około 2 cm i lekko rozgnieść dłonią. Włożyć polędwiczki do marynaty i macerować co najmniej pół godziny w chłodnym miejscu. Po tym czasie smażyć na patelni około 1 minuty z każdej strony. Podlać gorącą wodą i gotować około 30 minut. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Sos można zagęścić mąką i dodać słodkiej śmietany. Podawać z ziemniakami pieczonymi lub z wody albo kaszą oraz ulubioną sałatką.

Smacznego !!!

 

Polędwiczki w ostrej i ziołowej marynacie.

sobota, 17 stycznia 2015

            Pasta z awokado jest po prostu p r z e p y s z n a! Można ją podawać do chleba lub jako nadzienie do jajek. Sam owoc nie jest rewelacyjny w smaku, trochę maślany i "mydlany", jak to niektórzy określają, ale w odpowiednim połączeniu, może mile zaskoczyć. Ta pasta może mieć tez postać sałatki na przyjęcie rodzinne, wystarczy dodać tylko mniej majonezu lub więcej jajek. Sałatka ta zrobi prawdziwą furorę! 

            Awokado zawiera między innymi: witaminy z grupy B, witaminę A, C, E, H, K, PP oraz takie składniki mineralne jak wapń, fosfor, potas, kwas pantotenowy, kwas foliowy. To owoc, który jest bardzo kaloryczny. Zawiera dużo tłuszczu, ale są to zdrowe tłuszcze jednonienasycone i kwasy tłuszczowe omega - 3. Kwasy tłuszczowe wraz z naturalną witaminą E korzystnie wpływają na układ nerwowy, działają prewencyjnie przeciw chorobie Alzheimer′a. Jednonienasycone tłuszcze obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL, a jednocześnie podwyższają ten "dobry" cholesterol HDL. Kwas oleinowy, potas i omega - 3 korzystnie działają na obniżenie ciśnienia krwi. Owoc ten zawiera kwas foliowy, który jest zalecany kobietom w ciąży, aby mózg płodu oraz inne narządy prawidłowo się rozwijały. Ma też luteinę (przeciwutleniacz), która chroni oczy przed uszkodzeniami wywołanymi stresem oksydacyjnym, prowadzącymi do słabego wzroku, zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwstarzeniowe. Stan zapalny jest zjawiskiem, które powoduje większość chorób niezakaźnych, a zawarte w awokado polifenole i flawonoidy mają właściwości przeciwzapalne. Owoc ten zawiera jeden z ważnych dla naszego organizmu antyoksydant glutation, który wspiera wątrobę i układ nerwowy oraz odpowiedzialny jest za uzupełnienie innych antyoksydantów. Jednonienasycone tłuszcze w awokado mogą odwrócić odporność na insulinę, co pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi. Zawiera również rozpuszczalny błonnik, który utrzymuje stały poziom cukru. Według uczonych awokado może chronić przed rakiem piersi i prostaty.

 

Pasta z awokado.

PASTA Z AWOKADO.

          Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z cytryny
  • 1 mała cebula szalotka
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • sól 
  • pieprz
  • 1 łyżka majonezu lub jogurtu greckiego
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki lub koperku

          Sposób przyrządzania:
             
            Awokado przekroić wzdłuż na dwie połowy, nacinając je do pestki. Połówki awokado przekręcić w przeciwnych kierunkach. Po rozdzieleniu wyciągnąć nożem pestkę. Miąższ można oddzielić łyżką od skórki lub obrać nożem. Pokroić miąższ w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Jajka i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić awokado, cebulę i jajka do miski, dodać majonez i jogurt grecki oraz natkę pietruszki, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Cenna rada: Żeby awokado nie ściemniało skrapia się je sokiem z cytryny albo można do miski z pastą lub sałatką włożyć pestkę z awokado. To naprawdę działa! Sama sprawdziłam.

Smacznego !!! 

 

Pasta z awokado.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet