Wpisy z tagiem: botwina

środa, 15 czerwca 2016

            Znowu kupiłam młodą kapustę, tym razem chciałam ugotować z niej lekki bigosik. Wpadłam na to, żeby do tego bigosu, jaki zwykle gotuję dodać botwinkę. To był naprawdę genialny pomysł. Bigos w tej wersji smakuje rewelacyjnie. Z moim to się nawet biliśmy o niego ;). A tak na poważnie to szczerze polecam Wam ugotować taki inny bigos i samemu się przekonać, czy jest tak dobry jak piszę :). Już wiem, że nie raz jeszcze szczególnie na wiosnę go przyrządzę.

 

Bigos z młodej kapusty z botwinką.

BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY Z BOTWINKĄ.

          Składniki;

  • 1 kg młodej kapusty
  • około 400 g marchewki
  • 200 g kiełbasy śląskiej cienkiej
  • duży pęczek botwinki bez buraczków
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 300 ml gorącego bulionu
  • 3 - 4 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz czarny
  • 2 - 3 łyżki octu winnego z białego wina

          Sposób przyrządzania:

            Młodą kapustę przekroić, odciąć głąb i poszatkować. Marchewki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Kiełbasę śląską pokroić w krążki. Do dużego garnka włożyć na przemian poszatkowaną kapustę, marchewkę oraz kiełbasę, całość podlać bulionem. Wrzucić liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować i od tego momentu gotować na małym ogniu około 30 - 40 minut. Botwinkę oczyścić, umyć, osuszyć i pociąć na kawałki. 15 minut przed końcem gotowania wrzucić pokrojoną botwinkę. Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem, wrzucić posiekany koperek i wlać ocet winny. Podawać ze świeżym pieczywem lub z ziemniakami.

Smacznego !!!

 

Bigos z młodej kapusty z botwinką.

poniedziałek, 13 czerwca 2016

            Nigdy nie próbowałam jeść botwinki na surowo, a szkoda. Zrobiłam z jej dodatkiem sałatkę z sałaty, pomidorków truskawkowych, rzodkiewki, sera mozzarella, kukurydzy i czerwonej cebuli. Całość polałam sosem zmieszanym z oliwy, octu z czerwonego wina, musztardy sarepskiej i miodu. Sałatka wygląda bardzo apetycznie, kolorowo i lekko, a smakuje wyśmienicie. Żałuję, że dopiero teraz wykorzystałam botwinkę w ten sposób, ale nic straconego, pewnie jeszcze nie raz zrobię tę sałatkę albo wymyślę jeszcze inną wersję. Zapraszam i polecam bardzo gorąco!

 

Sałatka z sałatą, botwinką i kukurydzą.

SAŁATKA Z SAŁATĄ, BOTWINKĄ I KUKURYDZĄ.

          Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy złocistej Bonduelle (212 ml)
  • 5 - 6 dużych liści salaty
  • duży pęczek botwinki (tylko same liście)
  • 120 g pomidorków truskawkowych
  • 1 cebula czerwona
  • 6 - 7 sztuk rzodkiewki
  • 1 kulka sera mozzarella (125 g)

Sos:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 1 czubata łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz ziołowy

           Sposób przyrządzania:

             Kukurydzę konserwową osączyć na sicie. Sałatę i liście botwinki umyć, osuszyć, porwać na kawałki i włożyć do dużej miski. Rzodkiewki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Czerwoną cebulę obrać, przekroić na pół i cienko poszatkować. Pomidorki truskawkowe umyć, osuszyć i przekroić na pół. Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Kukurydzę, pomidorki, czerwoną cebulę, mozzarellę i rzodkiewkę wrzucić do liści sałaty i botwinki. Całość delikatnie przemieszać. Olej lub oliwę z oliwek wlać do małego słoiczka, dodać miód, ocet z czerwonego wina i musztardę. Słoik zamknąć i energicznie wymieszać, aby składniki się połączyły. Następnie dodać sól i pieprz ziołowy, ponownie zamieszać. Sałatkę polać sosem tuż przed podaniem. 

Smacznego !!!

Po więcej inspiracji na potrawy z użyciem warzyw Bonduelle zapraszam na stronę http://warzywneinspiracje.pl/.

 

Sałatka z sałatą, botwinką i kukurydzą.

 

Sałatka z sałatą, botwinką i kukurydzą.

 



poniedziałek, 06 czerwca 2016

            W weekend poszalałam trochę i wypróbowałam parę nowych przepisów. Niektóre są do poprawy, ale na pewno się nimi z Wami podzielę. Dostałam od znajomej sporo młodej botwinki i zrobiłam kilka potraw z jej użyciem, które Wam opublikuję. Część oczywiście zamroziłam, będzie na przyszłość :). Pierwszy przepis jaki Wam zaprezentuję to jajecznica z botwinką, banalnie proste danie, a jakie pyszne. Pierwszy raz robiłam i wiem, że nie ostatni, mniam:). Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu!

 

Jajecznica z botwinką.

JAJECZNICA Z BOTWINKĄ.

          Składniki:

  • 6 dużych jajek
  • pęczek botwinki bez buraczków
  • 2 cebule szalotki
  • 6 łyżek posiekanego szczypiorku
  • 4 - 5 łyżek masła
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • pieprz czarny

          Sposób przyrządzania:

            Cebulę szalotkę obrać i pokroić w kostkę. Botwinkę oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. W dużej misce rozbić jajka, przyprawić solą i pieprzem ziołowym i czarnym, rozbełtać. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić pokrojoną cebulę, chwilę przesmażyć i dodać najpierw łodyżki z botwinki i dusić do miękkości. Następnie dodać pokrojone liście i jeszcze chwilę dusić. Do podsmażonej cebulki i botwinki dodać 4 łyżki posiekanego szczypiorku, a po chwili wlać roztrzepane jajka. Smażyć do momentu, gdy jajecznica się zetnie. Podawać posypaną szczypiorkiem i ze świeżym pieczywem.

Smacznego !!!

 

Jajecznica z botwinką.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet