Wpisy z tagiem: biszkopty

środa, 20 lipca 2016

            Jagódki, jagódki jak ja je uwielbiam. Te leśne owoce są tak wdzięczne, że każdy deser czy wypiek będzie smakował pysznie. Jak już Wam wspominałam miałam w planach jeszcze wypróbować przepisy z tymi owocami. W ostatni weekend zrobiłam szybki deser a'la tiramisu. Biszkopty nasączyłam cappuccino, zamiast kawą rozpuszczalną. Przyznam się szczerze, że desery i wypieki kawowe nie za bardzo mi smakują, może przez to, że nie piję kawy, dlatego biszkopty nasączyłam cappuccino z dodatkiem amaretto. Deser smakował pysznie. Radzę Wam zrobić w mniejszych pucharkach, bo deser jest syty :). Polecam!

 

Deser a'la tiramisu z jagodami.

DESER A'LA TIRAMISU Z JAGODAMI.

          Składniki na 3 duże porcje lub 4 małe:

  • około 150 g podłużnych biszkoptów
  • 2 łyżki cappuccino o smaku waniliowym
  • 125 ml gorącej wody
  • 2 łyżki amaretto
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietany kremówki 30%
  • 250 g jagód

          Sposób przyrządzania:

            Cappuccino wsypać do płaskiej miski i zaparzyć gorącą, ale nie wrzącą wodą. Pozostawić, a następnie dodać do naparu amaretto. Śmietanę kremówkę zmiksować na puszystą masę, dodać cukier puder i partiami serek mascarpone, wszystko zmiksować przez kilka minut. Jagody oczyścić, umyć i osuszyć. Do każdego pucharka układać warstwę namoczonych w cappuccino biszkoptów, warstwę kremu oraz warstwę jagód. Postępować w ten sposób, aż do wyczerpania wszystkich składników. Na wierzchu posypać sporą ilością jagód. Pucharki z deserem schłodzić w lodówce, aby masa stężała i smaki "przegryzły się".

Smacznego !!!

 

Deser a'la tiramisu z jagodami.

piątek, 01 lipca 2016

            W ciepłe letnie dni lubię jeść ciasta na zimno albo desery z użyciem sezonowych owoców. Ostatnio udało mi się wymyślić ciacho o cudownym smaku. Spód stanowi warstwa podłużnych biszkoptów, później warstwa masy składającej się z serka mascarpone, śmietany kremówki, białej czekolady i mleczka kokosowego, w jej środku pyszne czerwone czereśnie, wierzch znowu podłużne biszkopty. Ciacho wbrew pozorom nie jest słodkie, także można sobie pozwolić na większy kawałek :). Jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego. Już wiem, że muszę je ponownie zrobić, tym razem może z innymi owocami. Polecam serdecznie!

 

Ciasto na zimno z mascarpone i czereśniami z kokosową nutą.

CIASTO NA ZIMNO Z MASCARPONE, MLECZKIEM KOKOSOWYM I CZEREŚNIAMI.

          Składniki:

  • 200 g śmietany kremówki
  • 500 g mascarpone
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml(
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g białej czekolady
  • 500 g czereśni
  • około 350 g podłużnych biszkoptów
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 80 ml gorącej wody

           Sposób przyrządzania:

             Blachę o wymiarach 24x28 wyłożyć folią aluminiową i ułożyć na niej część podłużnych biszkoptów (najlepiej jak będą ułożone jednakowo). Czereśnie umyć, osuszyć, przepołowić i wyciągnąć pestki. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Żelatynę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i powoli wlewać białą czekoladę (lekkim strumienie, bo masa może się zważyć). Następnie dodać serek mascarpone i zmiksować. Na końcu wlać mleczko kokosowe i ciepłą żelatynę, całość delikatnie wymieszać. Wstawić na chwilę do lodówki, do lekkiego zgęstnienia. Wylać połowę masy na biszkopty, ułożyć czereśnie, zalać drugą częścią masy. Na wierzchu ułożyć resztę biszkoptów. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki lub na całą noc.

Smacznego !!! 

 

Ciasto na zimno z mascarpone i czereśniami z kokosową nutą.

sobota, 22 sierpnia 2015

            Wczoraj miałam Wam zaprezentować fajny torcik na zimno, ale niestety ciasto potrzebowało czasu, a i ja wróciłam późno z pracy. Choć dziś sobota i pewnie macie jakieś pyszne ciasto do kawy, to i tak pokuszę Was moim ciastem :-). Torcik jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, poza czasem oczekiwania na zastygnięcie. Skład masy serowej jest trochę nietypowy, bo zawiera naturalny serek homogenizowany, śmietanę kremówkę i maślankę naturalną. Na masę serową wylałam galaretkę o smaku owoców leśnych. Deser jest lekki, nie za słodki, delikatnie kwaśny za sprawą borówek amerykańskich i czerwonych porzeczek, idealny na piękne i słonecznie popołudnie. Wygląda apetycznie i smakuje pysznie. Ciasto można zrobić z innymi owocami. Jeszcze nie raz poczęstuję tym ciastem moich gości.

 

Torcik na zimno z borówkami amerykańskimi i porzeczkami czerwonymi.

TORCIK NA ZIMNO Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI I PORZECZKAMI CZERWONYMI.

          Składniki:

  • około 100 g biszkoptów okrągłych
  • 400 g serka naturalnego homogenizowanego
  • 200 g śmietany kremówki 30%
  • 350 ml maślanki naturalnej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 200 g borówek amerykańskich
  • 100 g porzeczek czerwonych
  • 5 czubatych łyżeczek żelatyny
  • 100 ml gorącej wody
  • 1 opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych

          Sposób przyrządzania:

            Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Żelatynę zalać 100 ml gorącej wody, dobrze wymieszać i lekko przestudzić. Borówki amerykańskie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Porzeczki czerwone odszypułkować, opłukać i osuszyć. Do dużej miski wlać śmietanę kremówkę i ubić na sztywno. Dodać partiami cukier i naturalny serek homogenizowany. Potem wlać maślankę i lekko ciepłą żelatynę. Na końcu wsypać owoce. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami. Wylać lekko tężejącą masę serową. Na masę serową wylać lekko tężejącą galaretkę. Gotowy torcik schłodzić przez kilka godzin albo przez całą noc.

Smacznego !!!

 

Torcik na zimno z borówkami amerykańskimi i porzeczkami czerwonymi.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet