Wpisy z tagiem: rabarbar

niedziela, 29 maja 2016

            Sezon rabarbarowy w pełni, a mi dopiero teraz udało się upiec ciacho z jego wykorzystaniem. Kiedy mam tylko okazję, to z rabarbaru gotuję syrop albo kompot, w dzieciństwie uwielbiany przeze mnie i to bardzo. Ciacho powstało z dwóch różnych przepisów, ale w 100% zdało egzamin. Smakuje ono pysznie. Za sprawą maślanki jest delikatne i wilgotne, przykryte kwaśnym rabarbarem i słodką cynamonową kruszonką całość idealnie się komponuje. Polecam i zapraszam!

 

Placek z rabarbarem i kruszonką cynamonową.

PLACEK Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ CYNAMONOWĄ.

          Składniki:

Ciasto:

  • 200 g miękkiego masła
  • 160 g cukru
  • 150 ml maślanki naturalnej
  • 350 g mąki pszennej tortowej
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • około 700 g rabarbaru

Kruszonka:

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g cukru
  • 125 g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

         Sposób przyrządzania:

           Rabarbar umyć, oczyścić, obrać i pokroić na kawałki długości około 2 cm. Posypać go 1 łyżką cukru i odstawić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem, cukrem waniliowym i ekstraktem waniliowym. Kolejno dodawać jajka. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Przesiać i dodawać na przemian z maślanką do masy. Ciasto przełożyć do blachy (24x36) wyłożonej papierem do pieczenia. Na kruszonkę zmieszać mąkę z cukrem, masłem i cynamonem i wszystko dokładnie rozetrzeć na mokry piasek. Na cieście rozłożyć odsączony rabarbar i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez 50 - 55 minut  do suchego patyczka. Placek wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego !!!

 

Placek z rabarbarem i kruszonką cynamonową.

środa, 27 maja 2015

            Syrop ten robiłam już rok temu i bardzo mi zasmakował. W tym roku postanowiłam go urozmaicić poprzez dodanie cytryny i anyżu. Mniam pyszne połączenie. Syrop rabarbarowy jest świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju napojów. Doskonale smakuje z melisą lub miętą, a do tego kostki lodu, pycha idealne orzeźwienie :-). Teraz tylko usiąść na huśtawce na tarasie, z dobrą książką, a do tego lemoniada z syropem rabarbarowym i jestem w niebie.... chwila spokoju dla siebie ;-).

 

Syrop rabarbarowy z anyżem.

SYROP RABARBAROWY Z ANYŻEM.

          Składniki:

  • 1 kg rabarbaru
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 500 ml wody
  • 700 g cukru (można mniej)
  • sok z 1 cytryny

          Sposób przyrządzania:

            Rabarbar oczyścić (nie obierać) i pokroić na małe kawałki. Zasypać cukrem i odstawić na co najmniej godzinę. Po tym czasie przełożyć do garnka dodać wodę i anyż. Gotować na małym ogniu do momentu, aż rabarbar będzie się rozpadać, pozostawić do ostygnięcia. Odcedzić na sicie, lekko tylko wyciskając, bo syrop może być mętny  (mi to wcale nie przeszkadza). Zagotować ponownie syrop, dodać sok z cytryny i gotować na małym ogniu, do czasu lekkiego zgęstnienia. Gorący syrop przelać do wyparzonych butelek i szczelnie zamknąć. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, do kilku miesięcy.  Po otwarciu przechowywać w lodówce. Masy powstałej z rabarbaru nie wyrzucać, można zrobić deser w formie musu lub posmarować naleśniki. 

Smacznego !!!

 

Syrop rabarbarowy z anyżem.

poniedziałek, 25 maja 2015

          Mam dla Was Kochani wyborne ciasto na zimno. To sernik z musem rabarbarowym. Ciasto mnie zaskoczyło swoim smakiem. Wymyśliłam je w pracy, hehe ;-). Wszystkim bardzo smakowało to ciasto. Ciasto jest na spodzie ciasteczkowym, z masą serową o delikatnej i aksamitnej konsystencji, na to mus rabarbarowy, tak pysznie owocowy. Masa serowa jest dość słodka, którą równoważy lekko kwaśny mus rabarbarowy. Bardzo jestem z niego zadowolona. Sernik ten doskonale nadaje się na chłodne dni. Proponuję zrobić to ciasto dla mamy na zbliżający się Dzień Matki. 

 

Sernik na zimno z musem rabarbarowym.

SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM RABARBAROWYM.

          Składniki:

Spód:

  • 250 g ciastek zbożowych z płatkami owsianymi
  • 80 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 530 g zagęszczonego słodzonego mleka (cała puszka)
  • 2 paczki galaretki malinowej lub cytrynowej
  • 300 ml wody

Mus rabarbarowy:

  • 400 g rabarbaru
  • 130 g cukru brązowego
  • 1 paczka galaretki malinowej + 200 ml wody
  • 1/2 szklanki soku z czarnego bzu lub innego o intensywnym kolorze
  • 1/3 szklanki wody

          Sposób przyrządzania:

            Galaretki malinowe rozpuścić w zalecanych proporcjach, w osobnych miseczkach (2 galaretki + 300 ml wody i 1 galaretka + 200 ml wody) i ostudzić. Ciastka pokruszyć na pył, dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać, aby masa ciasteczkowa miała konsystencję mokrego piasku. Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać, dociskając dnem kubka lub grzbietem łyżki. Podpiec w nagrzanym piekarniku około 10 minut i ostudzić. Rabarbar oczyścić i umyć, pokroić na małe kawałki i przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać wodę i cukier. Gotować do momentu, aż rabarbar będzie się rozpadał. Zestawić z ognia i ostudzić. Po tym czasie potraktować blenderem i dodać zimną, ale płynną galaretkę. Do wysokiej miski wlać śmietanę kremówkę i dodać serek mascarpone, ubijać razem, aż wszystko się połączy. Na końcu dodać mleko zagęszczone słodzone i zimne lekko tężejące galaretki. Na podpieczony spód wylać masę serową. Wstawić do lodówki, aż lekko zastygnie. Wyciągnąć sernik z lodówki i wylać mus rabarbarowy. Ciasto najlepiej schłodzić przez całą noc w lodówce.

Smacznego !!!

 

Sernik na zimno z musem rabarbarowym.

 

Rabarbarowa rewolucja

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet