Wpisy z tagiem: szalotka

poniedziałek, 28 listopada 2016

            Bardzo lubię pierogi, ale nie za bardzo chce mi się je lepić :D. Taki leniuszek ze mnie haha. Bardzo dużo przy nich roboty. Ale wzięłam się za siebie i postanowiłam trochę je polepić. Ciasto z początku jest lekko oporne do rozwałkowania, ale później, to już idzie jak z płatka. Farsz zrobiłam z mielonego mięsa z indyka, dodałam cebulę szalotkę i paprykę czerwoną oraz zieloną. Całość bardzo dobrze przyprawiłam. Bo bardzo lubimy jak dania są bardzo wyraźne w smaku. Wiecie, że te pierogi robiłam już dwa razy w ciągu tygodnia! Część zamroziłam, będzie na szybki obiad :). Powiem Wam, że te pierogi mnie zachwyciły, są rewelacyjne w smaku. Pierogi po ugotowaniu są miękkie, widelec nie ma oporu, żeby się przebić przez ciasto. Na pewno ponownie je zrobię! Pierogi na zdjęciu robiłam za pomocą foremki :D. Polecam!

 

Pierogi z mięsem z indyka i papryką.

PIEROGI Z MIĘSEM Z INDYKA I PAPRYKĄ.

          Składniki około 45 sztuk:

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki oleju
  • 120 ml ciepłej wody
  • 1 jajko

Farsz:

  • 320 g mielonego mięsa z indyka
  • 2 duże cebule szalotki
  • 1/2 strąka papryki czerwonej
  • 1/2 strąka papryki zielonej
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz cayenne
  • łyżka oleju albo oliwy

Dodatkowo:

  • 5 łyżek masła
  • pęczek dymki
  • pół pęczka natki pietruszki

           Sposób przyrządzania:

             Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w małą kosteczkę. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać paprykę i chwilę przesmażyć. Następnie dodać mięso mielone z indyka, całość smażyć przez kilka minut. Na końcu dobrze przyprawić solą, pieprzem czarnym i cayenne. Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Cienko rozwałkować. Szklanką wykrawać krążki, na każdy kłaść porcję farszu, dokładnie zlepić brzegi. W dużym rondlu zagotować wodę, posolić. Partiami wkładać pierogi na wrzątek. Zagotować i od wypłynięcia gotować na małym ogniu około 20 minut. Pierogi odcedzić wyłożyć na płaskie talerze. Dymkę wraz ze szczypiorkiem poszatkować. Masło rozgrzać na patelni, dodać dymkę i lekko podsmażyć, zestawić z ognia i dołożyć posiekaną natkę pietruszki. Polać pierogi

Smacznego !!!

 

Pierogi z mięsem z indyka i papryką.

wtorek, 20 października 2015

            Jakiś czas temu kupiłam taką małą książeczkę z przekąskami. W niej znalazłam przepis na babeczki dyniowo - kukurydziane. Zapisałam sobie recepturę i czekałam, aż pojawi się dynia. Wreszcie nadszedł ten czas, upiekłam te babeczki i powiem Wam szczerze, że są naprawdę pyszne. Smakują świetnie z różnymi zupami - kremami. Ja akurat jadłam je z zupą pomidorową. Idealne są jako przekąska, a nawet można je zaserwować na śniadanie albo kolację. Przepis był przewidziany na 6 standardowych foremek do babeczek. Ja upiekłam je w silikonowych małych foremkach i wyszło mi ich z 12 - 14 sztuk. Zapraszam Was gorąco do skorzystania z przepisu. Pozdrawiam serdecznie :-).

 

Babeczki dyniowo - kukurydziane.

BABECZKI DYNIOWO - KUKURYDZIANE.

         Składniki na około 12 małych foremek lub 6 dużych::

  • 225 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g dyni hokkaido, obranej ze skóry, bez pestek, grubo pokrojonej (kostka około 1cm)
  • 120 g kukurydzy konserwowej
  • 60 g szynki grubo pokrojonej
  • 30 g grubo startego sera cheddar
  • 2 szalotki drobno pokrojone
  • 2 duże jajka
  • 180 ml mleka
  • 90 ml jogurtu greckiego
  • sól
  • pestki dyni 

          Sposób przyrządzania:

            Do miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Wmieszać pokrojoną dynię, odsączoną kukurydzę, szynkę, ser cheddar i szalotki. Jajka ubić z mlekiem i jogurtem. Wlać do mieszanki mąki, wymieszać i doprawić solą (ciasto ma być lekko słone). Ciasto przełożyć do foremek na babeczki posmarowanych lekko masłem (jeśli foremki są silikonowe nie smarować ich wcale). Posypać pestkami dyni. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez 25 - 30 minut, aż wbita w ciasto wykałaczka po wyjęciu będzie sucha. Zostawić w formie do wystygnięcia przez 5 minut. Wyłożyć na kratkę i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Smacznego !!!

 

Babeczki dyniowo - kukurydziane.

czwartek, 18 czerwca 2015

            Co tu zrobić na kolację? Szybki przegląd szafek i pomysł jest :-). Usmażyłam pyszne placki z kukurydzy i cukinii. Połączenie słodkiej kukurydzy i nijakiej w smaku cukinii wyszło naprawdę dobre. Placuszki podałam z sosem czosnkowym. Były smaczne i szybko zniknęły z talerza, nawet okruszki nie zostały ;-). Wyglądem placki może nie powalają, ale smak wynagradza wszystko :-). Polecam!

 

Placuszki z kukurydzą i cukinią.

PLACUSZKI Z KUKURYDZĄ I CUKINIĄ.

          Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 średnia cukinia
  • 2 cebule szalotki
  • 4 jaja
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżka bazylii
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz cayenne
  • olej lub oliwa do smażenia

Sos czosnkowy:

  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • oregano
  • sól
  • pieprz

          Sposób przyrządzania:

            Cukinię umyć i pokroić w kosteczkę (wielkość kukurydzy). Kukurydzę osączyć z zalewy. Cebulę szalotkę poszatkować na bardzo drobno. Do dużej miski włożyć cukinię, szalotkę, kukurydzę, roztrzepane jajka, mąkę i bazylię. Doprawić solą i pieprzem czarnym oraz cayenne. Rozgrzać olej na patelni. Wkładać duże łyżki masy na patelnię i smażyć do momentu, aż placki się zrumienią. Osączyć na ręczniku papierowym. Jogurt grecki zmieszać z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać. Podawać gorące placki z sosem czosnkowym. 

Smacznego !!!

 

Placuszki z kukurydzą i cukinią.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet