Wpisy z tagiem: cebula dymka

poniedziałek, 28 listopada 2016

            Bardzo lubię pierogi, ale nie za bardzo chce mi się je lepić :D. Taki leniuszek ze mnie haha. Bardzo dużo przy nich roboty. Ale wzięłam się za siebie i postanowiłam trochę je polepić. Ciasto z początku jest lekko oporne do rozwałkowania, ale później, to już idzie jak z płatka. Farsz zrobiłam z mielonego mięsa z indyka, dodałam cebulę szalotkę i paprykę czerwoną oraz zieloną. Całość bardzo dobrze przyprawiłam. Bo bardzo lubimy jak dania są bardzo wyraźne w smaku. Wiecie, że te pierogi robiłam już dwa razy w ciągu tygodnia! Część zamroziłam, będzie na szybki obiad :). Powiem Wam, że te pierogi mnie zachwyciły, są rewelacyjne w smaku. Pierogi po ugotowaniu są miękkie, widelec nie ma oporu, żeby się przebić przez ciasto. Na pewno ponownie je zrobię! Pierogi na zdjęciu robiłam za pomocą foremki :D. Polecam!

 

Pierogi z mięsem z indyka i papryką.

PIEROGI Z MIĘSEM Z INDYKA I PAPRYKĄ.

          Składniki około 45 sztuk:

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki oleju
  • 120 ml ciepłej wody
  • 1 jajko

Farsz:

  • 320 g mielonego mięsa z indyka
  • 2 duże cebule szalotki
  • 1/2 strąka papryki czerwonej
  • 1/2 strąka papryki zielonej
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz cayenne
  • łyżka oleju albo oliwy

Dodatkowo:

  • 5 łyżek masła
  • pęczek dymki
  • pół pęczka natki pietruszki

           Sposób przyrządzania:

             Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w małą kosteczkę. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać paprykę i chwilę przesmażyć. Następnie dodać mięso mielone z indyka, całość smażyć przez kilka minut. Na końcu dobrze przyprawić solą, pieprzem czarnym i cayenne. Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Cienko rozwałkować. Szklanką wykrawać krążki, na każdy kłaść porcję farszu, dokładnie zlepić brzegi. W dużym rondlu zagotować wodę, posolić. Partiami wkładać pierogi na wrzątek. Zagotować i od wypłynięcia gotować na małym ogniu około 20 minut. Pierogi odcedzić wyłożyć na płaskie talerze. Dymkę wraz ze szczypiorkiem poszatkować. Masło rozgrzać na patelni, dodać dymkę i lekko podsmażyć, zestawić z ognia i dołożyć posiekaną natkę pietruszki. Polać pierogi

Smacznego !!!

 

Pierogi z mięsem z indyka i papryką.

środa, 27 lipca 2016

             Pamiętam, że w dzieciństwie czasami z rodzicami chodziłam na grzyby. Teraz to w ogóle nie chodzę, bo nie za bardzo znam się na grzybach i nie zawsze mam czas, żeby zabrać się ze znajomymi. Zdobyłam ostatnio kurki i postanowiłam zrobić bagietki z jajecznicą właśnie z tymi grzybami. Wow! Wyszło bardzo pożywne, proste i przepyszne danie na śniadanie lub kolację. Polecam i zachęcam do skorzystania z przepisu!

 

Bagietki z jajecznicą i kurkami.

BAGIETKI Z JAJECZNICĄ I KURKAMI.

          Składniki:

  • 2 małe bagietki
  • 150 g kurek
  • 4 duże jajka
  • pęczek cebuli dymki (5 - 6 sztuk)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku.

          Sposób przyrządzania:

            Bagietki przeciąć na pól, potem jeszcze wzdłuż i posmarować oliwą z oliwek. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC, włożyć bagietki i piec około 10 minut. Cebulę dymkę oczyścić, umyć i pokroić w krążki. Czosnek obrać i posiekać na drobno. Kurki oczyścić, umyć i osuszyć na ręczniku papierowym, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Jajka rozbić do miski, przyprawić solą i pieprzem czarnym. Na patelni rozgrzać masło i łyżkę oliwy, zeszklić cebulę. Następnie dodać kurki i smażyć, aż do wyparowania płynu. Dodać posiekany czosnek i jeszcze chwilkę przesmażyć, wlać rozbełtane jajka, smażyć, aż jajecznica się zetnie. Na ciepłe bagietki wyłożyć jajecznicę, posypać posiekanym szczypiorkiem i od razu podawać.

Smacznego !!! 

 

Bagietki z jajecznicą i kurkami.

wtorek, 05 stycznia 2016

            Na Sylwestra, raczyłam się pysznymi pikantnymi pałkami z kurczaka. Przepis zasięgnęłam z gazetki "Apetyt". Oczywiście trochę zmieniłam składniki, ale i tak wyszły rewelacyjnie. Są wyraziste w smaku, aromatyczne i bardzo soczyste. Podałam je na kolację z surówką, a mój był nimi zachwycony. W Nowy Rok miałam Was powitać pysznym deserem, ale niestety szybko znikł z pucharków i za późno było, żeby zrobić zdjęcia :-(. Ale nie martwcie się nic straconego, zrobię go ponownie :-). Pozdrawiam i trzymajcie się cieplutko.

 

Podudzia z kurczaka w pikantnej marynacie.

PODUDZIA Z KURCZAKA W PIKANTNEJ MARYNACIE.

          Składniki:

  • 1 kg podudzi z kurczaka
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 cebula dymka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 50 ml miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy

          Sposób przyrządzania:

            Cebule i czosnek obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do dużej miski, dodać przyprawy, sos sojowy, oliwę i miód. Wszystko zmiksować na pastę. Dodać podudzia, obtoczyć w marynacie i odstawić w chłodne miejsce minimum na 8 godzin. Podudzia razem z marynatą wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez około 50- 60 minut, od czasu do czasu mieszając, żeby były równo pokryte marynatą. Podawać z ulubioną surówką, ziemniakami z wody, pieczonymi lub według własnych upodobań.

Smacznego !!!

 

Podudzia z kurczaka w pikantnej marynacie.

środa, 30 września 2015

              Dni są coraz zimniejsze, jesień zbliża się wielkimi krokami. Jak wracamy do domu przemarźnięci, to mamy ochotę zjeść coś bardzo sycącego i rozgrzewającego. Najlepsza na to będzie fasolka po diabelsku :-), ostra i pikantna. Danie to robi się bardzo szybko, jest proste w wykonaniu, a do tego doskonale nas rozgrzeje. Po ciężkim dniu taki pyszny posiłek wynagrodzi nam wszystko. Później na podwieczorek gorąca herbata z cytryną oraz imbirem, do tego pyszne ciacho i jesteśmy w niebie ;-). Póki co mamy jeszcze piękną i słoneczną pogodę, więc korzystajmy z tego jak najwięcej. Polecam i życzę słonecznego dnia.

 

Fasolka po diabelsku.

FASOLKA PO DIABELSKU.

          Składniki na 4 porcje:

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 duża cebula
  • 2 puszki pokrojonych pomidorów
  • 2 papryki czerwone
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 mała papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • 300 g kiełbasy
  • olej
  • sól
  • pieprz czarny
  • papryka ostra
  • zioła prowansalskie

          Sposób przyrządzania:

            Papryki umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Papryczkę chili umyć, osuszyć, a po usunięciu pestek pokroić na bardzo drobno. Cebulę obrać, drobno posiekać. Kiełbasę pokroić w krążki i podsmażyć na oleju, odłożyć na osobny talerz. Na tym samym oleju zeszklić cebulę. Dodać wszystkie pokrojone papryki i chwilę podsmażać. Następnie dodać pomidory z puszki i gotować przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, w razie konieczności podlewać ciepłą wodą. Dołożyć osączoną fasolę białą i czerwoną. Całość doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi. Dodać pokrojoną kiełbasę, przecier pomidorowy i gotować przez około 15 minut na małym ogniu. Na końcu wrzucić pokrojone dymki ze szczypiorkiem, przemieszać i podawać na gorąco ze świeżym pieczywem.

Smacznego !!!

 

Fasolka po diabelsku.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet