Wpisy z tagiem: papryczka chili

czwartek, 10 listopada 2016

            Znacie chili con carne? Zrobiłam bardzo podobne danie, ale zamiast siekanego mięsa wołowego użyłam mielonego mięsa z indyka. Dodałam dwie puszki czerwonej fasoli, czerwoną cebulę, krojone pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy oraz dla podkręcenia ostrości papryczkę chyli. W przepisie przewidziałam też ketchup, z racji tego, że nie mam w domu kupnego, dodałam ketchup z cukinii, który idealnie wpasował się w potrawę. Całość dobrze doprawiłam. Potrawka świetnie smakowała z ryżem. Bardzo lubię takie pikantne dania. Na chłodne dni jest rewelacyjne, doskonale nas rozgrzeje :D. Polecam gorąco!

 

Potrawka meksykańska z fasolą czerwoną.

POTRAWKA MEKSYKAŃSKA Z CZERWONĄ FASOLĄ.

          Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 duża cebula czerwona
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki ketchupu z cukinii lub zwykłego ketchupu
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 300 mi bulionu
  • 1 papryczka chili
  • mielona ostra papryka
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz cayenne

          Sposób przyrządzania:

            Cebulę czerwoną obrać i grubo posiekać. Czosnek obrać i drobno posiekać. Papryczkę chili wydrążyć z gniazd nasiennych i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać posiekany czosnek i papryczkę chili, mielone mięso i koncentrat pomidorowy, zasmażyć. Dodać ketchup z cukinii, krojone pomidory z puszki i bulion. Potrawę zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 35 minut. Około 10 minut przed końcem duszenia dodać czerwoną fasolę osączoną z zalewy. Przyprawić solą, pieprzem czarnym i cayenne oraz ostrą papryką. Potrawę podawać z ryżem.

Smacznego !!!

 

Potrawka meksykańska z fasolą czerwoną.

poniedziałek, 17 października 2016

            Dostałam tanią paprykę czerwoną i kupiłam sporą jej ilość. Co roku robię z niej pastę paprykową, marynuję w zalewie octowej. Obowiązkowo kilka razy muszę ugotować z niej zupę krem :). W tym roku zrobiłam dodatkowo ketchup paprykowy. Ketchup smakuje świetnie. Można nim posmarować kanapki z kiełbasą, dodać go do marynaty lub posmarować spód pizzy. Polecam!

 

Ketchup paprykowy.

KETCHUP PAPRYKOWY.

          Składniki:

  • 1500 g czerwonej papryki
  • 300 g cebuli szalotki
  • 300 g jabłek
  • 1 papryczka chili
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki goździków
  • 2 liście laurowe
  • 200 ml octu z czerwonego wina
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 80 g cukru
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • pieprz czarny
  • papryka ostra
  • papryka słodka
  • 1000 ml wody

           Sposób przyrządzania:

             Paprykę przekroić na pół, oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i osuszyć. Ułożyć, skórką do góry, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piec przez 30 - 35 minut. Blachę wystawić z piekarnika i lekko przestudzić papryki, jeszcze ciepłe obrać ze skórki. Szalotki obrać i pokroić na bardzo drobno. Papryczkę chili oczyścić z pestek i posiekać. Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Obrane papryki, jabłka, papryczkę chili i szalotki przełożyć do dużego garnka. Do woreczka z gazy przełożyć ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu i goździki, dodać do warzyw, wlać wodę. Całość zagotować i od tego momentu gotować bez przykrycia na małym ogniu 25 minut, Ostudzić, wyciągnąć liście laurowe oraz woreczek z przyprawami i przetrzeć przez sito. Dodać ocet, cukier i sól, gotować około 1,5 godziny, aż połowa płynu odparuje. Przyprawić ostrą i słodką papryką, pieprzem czarnym i ponownie zmiksować. Postawić na ogień i dodać przecier pomidorowy, gotować jeszcze 10 minut. Ketchup przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować około 20 minut. Wyszło mi 6 słoiczków widocznych na zdjęciu.

Smacznego !!!

 

Ketchup paprykowy.

poniedziałek, 11 lipca 2016

            Dostałam od koleżanki sporo zielonej fasolki szparagowej. W domu miałam żółtą. To część kolorowej fasolki ugotowałam i podsmażyłam razem z papryczką chili, czosnkiem i sezamem. Całość posypałam dodatkowo posiekaną natką pietruszki. Danie smakowało pysznie. Taka fasolka może być serwowana jako samodzielne danie albo jako dodatek do obiadu. Zapraszam i polecam!

 

Kolorowa fasolka szparagowa z papryką chili, czosnkiem i sezamem.

KOLOROWA FASOLKA SZPARAGOWA Z PAPRYKĄ CHILI, CZOSNKIEM I SEZAMEM.

          Składniki:

  • 400 g fasolki szparagowej żółtej
  • 400 g fasolki szparagowej zielonej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 papryczki chili
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • cukier
  • opcjonalnie cheddar lub parmezan

           Sposób przyrządzania:

             Fasolkę oczyścić, odciąć końcówki, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka z zimną wodą, dodać sól i cukier. Zagotować i od tego momentu gotować około 7 - 8 minut. Całość przelać na sito i zahartować zimną wodą. Rozgrzać patelnię i uprażyć na suchej sezam, przesypać do miseczki. Czosnek obrać i posiekać na drobno. Papryczkę chili przekroić, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić czosnek i papryczkę chili, chwilkę przesmażyć, wrzucić osączoną fasolkę i smażyć 2 - 3 minuty. Na końcu wsypać sezam i posypać posiekaną natką pietruszki, wszystko delikatnie przemieszać. Przyprawić do smaku solą. Podawać na ciepło jako jarzynkę do obiadu lub samodzielne danie. Fasolkę można także posypać startym parmezanem lub cheddarem.

Smacznego !!!

 

Kolorowa fasolka szparagowa z papryką chili, czosnkiem i sezamem.

poniedziałek, 30 maja 2016

            Jak idę na zakupy cotygodniowe, to przeważnie mam kartkę z listą zakupów i zaplanowane obiady na cały tydzień. Na weekend zrobiłam zapiekany ryż z polędwicą wieprzową i marchewką. Danie nie jest skomplikowane. Najpierw przygotowujemy poszczególne składniki, część wstępnie gotujemy, a później do piekarnika, I godzinę mamy dla siebie i rodziny :). Muszę Wam coś wyznać zakochacie się w tej potrawie, bo jest tak wyjątkowo pyszna :). Wiem, wiem słodzę Wam, ale jeśli są zwolennicy takich dań, to na pewno będą nim zachwyceni. Może na zdjęciu nie wygląda zbyt zachęcająco, ale smak wynagrodzi wszystko. Myślę, że uda mi się Was namówić do wypróbowania przepisu. Pozdrawiam serdecznie!

 

Ryż zapiekany z polędwiczką wieprzową i marchewką

RYŻ ZAPIEKANY Z POLĘDWICĄ WIEPRZOWĄ I MARCHEWKĄ.

          Składniki na 4 porcje:

  • 200 g ryżu parboiled
  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • około 10 cm kawałek białej części pora
  • 3 marchewki
  • 1 l bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

          Sposób przyrządzania:

            Polędwiczkę umyć, osuszyć, pokroić na plasterki, a następnie te większe przekroić na pół i przyprawić pieprzem ziołowym. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Papryczkę chili oczyścić z nasion i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, włożyć mięso i podsmażyć na rumiano, dodać cebulę, czosnek i chili. Mieszając, smażyć około 2 minuty. Dołożyć koncentrat pomidorowy i smażyć jeszcze kilka minut. Do składników na patelni wlać gorący bulion, doprawić dobrze solą i pieprzem, gotować na małym ogniu około 10 minut. W tym czasie obrać marchewkę i pokroić w cienkie plasterki. Por oczyścić i pokroić w krążki. Zawartość patelni przelać do dużego naczynia żaroodpornego. Dodać surowy ryż, marchewkę i por, przemieszać. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piec 40 minut. Po tym czasie naczynie odkryć i piec jeszcze około 20 minut.

Smacznego !!!

 

Ryż zapiekany z polędwiczką wieprzową i marchewką

środa, 18 maja 2016

            W mojej kuchni dominuje przeważnie pikantne jedzenie. Przepadamy za potrawami, które są dobrze przyprawione. Lubię też do dań dodawać sporo ziół. Najczęściej są to zioła suszone, ale świeże też często dorzucam. Jeśli gotuję potrawę z mięsem, to wrzucam do niej sporo warzyw. Takie najbardziej nam smakują. Prezentuję Wam przepis na kurczaka na ostro z papryczką chili i pieczarkami. Szybkie, pyszne i aromatyczne danie. Kurczak świetnie smakuje z ryżem.

 

Kurczak na ostro z papryczką chili i pieczarkami.

KURCZAK NA OSTRO Z PAPRYCZKĄ CHILI I PIECZARKAMI.

          Składniki na 4 porcje:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 3 - 4 dymki ze szczypiorkiem
  • 20 g świeżego imbiru
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 200 g pieczarek
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki pikantnego sosu sojowego
  • 100 ml bulionu
  • sól
  • pieprz czarny 
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju

          Sposób przyrządzania:

            Piersi z kurczaka pokroić na większe kawałki, delikatnie przyprawić solą i pieprzem, odstawić. Czosnek i imbir obrać, pokroić na drobno. Dymkę pokroić w plasterki (szczypior odłożyć). Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, zieloną i żółtą pokroić w paski, a chili na bardzo drobno. Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na duże kawałki. Mięso obtoczyć w mące ziemniaczanej, podsmażyć na oleju, po czym dodać grzyby, dymkę, imbir, papryczkę chili, paprykę zieloną i żółtą. Całość podsmażać przez kilka minut, dodać czosnek i jeszcze chwilkę przesmażyć. Do zawartości patelni dodać pikantny sos sojowy, sos rybny i bulion. Gotować  do zredukowania płynu (10 - 15 minut). W razie potrzeby przyprawić solą i pieprzem. Danie posypać szczypiorkiem i podawać z ryżem.

Smacznego !!!

 

Kurczak na ostro z papryczką chili i pieczarkami.

 
1 , 2
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet