Wpisy z tagiem: ziemniaki

piątek, 21 października 2016

            Kiedyś piekłam więcej zapiekanek. Najczęściej przyrządzam obiad dzień wcześniej, dlatego musi to być jakaś zupa, duszone mięso lub taka potrawa, do której tylko ugotuję ziemniaki, kaszę lub ryż albo makaron. Zapiekanki są dobre na weekend albo na kolację. Dziś polecam Wam prostą zapiekankę bez sosu. Składa się ona tylko z samych podgotowanych ziemniaków, pomidorów i cebuli. Przyprawiona jest solą, pieprzem i ostrą papryką oraz skropiona oliwą z oliwek. Całość posypana serem cheddar i ziołami dalmatyńskimi. Danie to świetnie nadaje się na kolację lub jako dodatek do mięsa.

 

Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami i cebulą.

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z POMIDORAMI I CEBULĄ.

          Składniki na 2 - 3 porcje:

  • 850 g ziemniaków
  • 450 g pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 8 sztuk suszonych pomidorów w oleju
  • 80 g sera cheddar
  • sól
  • pieprz czarny
  • papryka ostra 
  • zioła dalmatyńskie
  • oliwa

          Sposób przyrządzania:

            Ziemniaki umyć, gotować około 20 minut, odcedzić. Obrać ze skórki i pokroić w plastry. Pomidory sparzyć, obrać i również pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Suszone pomidory osączyć z oleju i pokroić na małe kawałki. Naczynie żaroodporne natłuścić oliwą. Ułożyć w nim warstwę ziemniaków, cebuli i pomidorów. Warzywa doprawić solą, pieprzem czarnym i papryką ostrą oraz skropić odrobiną oliwy. Następnie znów ułożyć warstwę ziemniaków, cebuli, pomidorów i pokrojonych suszonych pomidorów. Ostatnią warstwę mają stanowić ziemniaki. Znów doprawić do smaku jak poprzednio. Zapiekankę posypać startym cheddarem i ziołami dalmatyńskimi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piec przez 20 - 25 minut. Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa.

Smacznego !!!

 

Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami i cebulą.

wtorek, 11 października 2016

           Ostatnio doba jest dla mnie za krótka, nie mam czasu na pisanie postów, muszę się jakoś zorganizować i ułożyć plan na cały tydzień :). W weekend byłam u mamy i przywiozłam sobie zapas dyni i pigwowca. Z pigwowca zrobię pyszny syrop idealny na zimne i chłodne wieczory, do herbaty jest genialny. Dynię będę zużywać na bieżąco. Wykorzystałam ją do potrawki z kurczaka z dynią i ziemniakami. Tę potrawkę robiłam w tamtym roku, ale w innej wersji. Czegoś mi w niej brakowało. Teraz postanowiłam dodać do niej jeszcze ziemniaki, marchewkę, curry i czosnek. Wyszło pyszne, sycące i aromatyczne danie jednogarnkowe. Polecam serdecznie!

 

Potrawka z kurczaka z dynią i ziemniakami.

POTRAWKA Z KURCZAKA Z DYNIĄ I ZIEMNIAKAMI.

          Składniki:

  • 350 g miąższu dyni hokkaido
  • ok 350 g piersi z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 450 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 - 400 ml gorącego bulionu
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • sól
  • pieprz czarny
  • curry
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  •  1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju

          Sposób przyrządzania:

            Marchewkę i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć solą oraz pieprzem czarnym. Przesmażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Cebulę posiekać, wrzucić do mięsa i smażyć dalej, aż cebula się zeszkli. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, kilka sekund przesmażyć. Miąższ dyni ze skórką pokroić w kostkę, dodać do mięsa i cebuli wraz z pozostałymi warzywami. Wlać gorący bulion, doprawić słodką i ostrą papryką oraz curry. Dusić na małym ogniu około 25 - 30 minut, aż dynia będzie miękka. Na 10 minut przed końcem gotowania wsypać suszony majeranek. W razie konieczności potrawkę zagęścić łyżeczką mąki rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Można podawać z pieczywem.

Smacznego !!!

 

Potrawka z kurczaka z dynią i ziemniakami.

czwartek, 18 sierpnia 2016

            Mamy sierpień, a ja jeszcze nawet nie jadłam w tym roku kalafiora. Musiałam to nadrobić i ugotowałam nieziemsko pyszną zupę krem z kalafiora i kalarepki. Aby zupa była bardziej pożywna i trochę fit usmażyłam do niej sznycle z indyka w "papirusie". Czasami robię też piersi z kurczaka w ten sposób. Pergamin posmarowałam odrobiną oliwy, posypałam ziołami prowansalskimi i położyłam już przyprawione mięso. Mięso smakowało wyśmienicie, było miękkie i soczyste. Idealnie wpasowało się w zupę. Już wiem, że ta zupa często będzie gościć w moim menu. Naprawdę nie myślałam, że danie wyjdzie takie pyszne, po prostu rewelacja. Gorąco polecam! 

 

Krem z kalafiora i kalarepki z indykiem w

KREM Z KALAFIORA I KALAREPKI Z INDYKIEM W "PAPIRUSIE".

          Składniki:

  • 400 g kalafiora
  • 3 średnie ziemniaki
  • 190 g korzenia selera
  • 2 kalarepki (około 320 g)
  • 400 g sznycli z indyka o grubości około 1,5 cm
  • 4 małe cebulki szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 900 ml bulionu
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • biały pieprz
  • pieprz kolorowy
  • oliwa
  • posiekana natka pietruszki
  • zioła prowansalskie

          Sposób przyrządzania:

            Sznycle z indyka przyprawić solą i pieprzem kolorowym, natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30 minut. Ziemniaki, cebulę szalotkę, seler oraz kalarepę obrać i pokroić w kostkę. Kalafior oczyścić, opłukać i podzielić na różyczki. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pozostałe warzywa i chwilę razem podsmażyć. Potem wlać bulion i gotować około 30 minut. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować blenderem na gładki krem. Zupę przyprawić solą i białym pieprzem. Kawałek pergaminu złożyć na połowę i przyciąć na wielkość sznycla z 2 cm marginesem z każdej strony. Pergamin rozłożyć i za pomocą pędzelka posmarować go oliwą. Każdy natłuszczony pergamin posypać ziołami prowansalskimi. Na nim ułożyć sznycle, zawinąć boki, tak aby mięso nie wyleciało. Smażyć na suchej i rozgrzanej patelni przez 6 - 8 minut z każdej strony. Usmażone sznycle odłożyć na bok, aby chwilę odpoczęły. Po czym pokroić w plasterki i włożyć po kilka do każdej porcji gorącej zupy. Posypać posiekaną natką pietruszki. Można też dodatkowo zupę podać z grzankami, będzie bardziej pożywna.

Smacznego !!!

 

Krem z kalafiora i kalarepki z indykiem w

piątek, 15 kwietnia 2016

            I znów mamy piątek, ale ten czas szybko leci... Pogoda dziś dopisywała, choć z rana był mróz, przez to słoneczko pięknie świeciło. W zacisznym miejscu było tak cieplutko, że można by było pokusić się o krótki rękawek :). Jak już niektórzy stali czytelnicy mojego bloga zauważyli sporo jest u mnie przepisów na zupy - krem, ale to przez to, że je uwielbiam. Właśnie dziś przygotowałam dla Was przepis na wyśmienitą zupę. Muszę stwierdzić, że to będzie jedna z moich ulubionych zup takiego typu :). Jest w niej spora ilość korzenia pietruszki, której mój R nie lubi, ale nawet on powiedział, że zupa jest na 6+. Trzeba ją dobrze doprawić, bo może mieć słodkawy smak, za sprawą właśnie pietruszki. Najlepiej, jak dostosujecie ilość przypraw do waszych upodobań. Zapewniam, że zupa Was mile zaskoczy i znajdzie się na nią wielu chętnych. Spróbujcie przygotować ją i sami oceńcie, czy jest naprawdę tak pyszna :). Pozdrawiam i życzę miłego oraz słonecznego weekendu! 

 

Krem ziemniaczany z pietruszką.

KREM ZIEMNIACZANY Z PIETRUSZKĄ.

          Składniki na 4 - 5 porcji:

  • 4 - 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 3 duże pietruszki
  • 3 gałązki selera naciowego
  • kawałek pora około 12 cm (mogą być też zielone części)
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • około 1100 ml bulionu lub wywaru z warzyw
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy
  • natka pietruszki
  • jogurt naturalny

          Sposób przyrządzania:

            Ziemniaki i pietruszkę obrać, opłukać i pokroić w niewielką kostkę. Seler naciowy oczyścić, umyć i pokroić na małe kawałki. Por oczyścić, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, włożyć cebulę i por, podsmażać przez chwilę, co chwilę mieszając, dodać pozostałe warzywa i smażyć kilka minut. Podsmażone warzywa zalać bulionem, po czym gotować pod przykryciem około 25 - 30 minut, aż całkiem będą miękkie. Zestawić z ognia i zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Zupę podawać z kleksem z jogurtu naturalnego i posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego !!!

 

Krem ziemniaczany z pietruszką.

wtorek, 25 sierpnia 2015

          Zastanawiałam się, co dzisiaj zrobić na obiad. Dawno nie było u mnie jakiejś zupy. Miałam kalafior to pomysł na zupę szybko się wykreował. Zadziałała wyobraźnia i tak powstała wyśmienita zupa - krem. Kiedyś już ją próbowałam zrobić, ale to na początku maja. Nie smakowała mi, ponieważ kalafior nie miał w ogóle smaku. Postanowiłam zaczekać i wiem, że było warto. Krem jest bardzo pyszny i smakuje za więcej :-). Podałam ją z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i posiekanym koperkiem oraz domowym pieczywem. Można tez podać z grzankami lub makaronem, będzie wtedy bardziej sycąca.

 

Zupa - krem z kalafiora.

ZUPA - KREM Z KALAFIORA.

          Składniki:

  • 500 g kalafiora
  • 10 cm kawałek pora
  • 2 pietruszki
  • 3 ziemniaki 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1100 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 125 ml słodkiej śmietanki 12%
  • koperek
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • sól
  • pieprz cayenne 
  • pieprz ziołowy

          Sposób przyrządzania:

            Ziemniaki, pietruszkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Por pokroić w krążki. Czosnek pokroić na bardzo drobno lub przecisnąć przez praskę. Kalafior podzielić na różyczki, umyć i osuszyć. W rondelku rozpuścić łyżkę masła, dodać por, ziemniaki i pietruszkę, podsmażać przez kilka minut. Dodać czosnek i przesmażyć około 1 minutę. Zalać warzywa gorącym bulionem. Dodać różyczki kalafiora i gotować zupę, aż do miękkości warzyw. Lekko przestudzić zupę, wlać sok z cytryny i słodką śmietankę. Zmiksować blenderem na krem i doprawić solą, pieprzem cayenne i pieprzem ziołowym. Zupę podawać z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i domowym, świeżym pieczywem oraz posypać posiekanym koperkiem.

Smacznego !!!

 

Zupa - krem z kalafiora.

 
1 , 2 , 3
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet