Wpisy z tagiem: szpinak

poniedziałek, 11 kwietnia 2016

             Po świętach miałam w planach zrobić krótką przerwę w blogowaniu. Niestety przerwa się przedłużyła z przyczyn technicznych. Tak czasami bywa, że sprzęty strajkują i trzeba się uzbroić w cierpliwość i poczekać. Ale już wróciłam i to z nowymi przepisami, które będę Wam po kolei publikować. Dziś zapraszam na pyszny i zdrowy zielony koktajl z cytrusami. Duża dawka witamin i składników odżywczych, które pomogą nam zrzucić kilka kilogramów, oczyścić organizm czy dodać energii. Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru :).

 

Zielony koktajl z cytrusami.

ZIELONY KOKTAJL Z CYTRUSAMI.

          Składniki:

  • garść świeżego szpinaku
  • 1 banan
  • 2 jabłka
  • sok z 2 pomarańczy
  • sok z grejpfruta
  • 1/2 szklanki niegazowanej wody mineralnej
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)

          Sposób przyrządzania:

            Szpinak opłukać i osuszyć. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Banana obrać ze skórki. Z grejpfruta i pomarańczy wycisnąć sok. Wszystkie składniki włożyć do wysokiego naczynia i zmiksować blenderem na gładki płyn. Opcjonalnie można dodać łyżkę miodu. Podawać od razu po przygotowaniu. 

Smacznego !!!

 

Zielony koktajl z cytrusami.

wtorek, 16 lutego 2016

            Ostatnio mam ochotę na koktajle szczególnie te zielone. Są bardzo zdrowe, dodają energii, mają sporą dawkę składników odżywczych, oczyszczają organizm z toksyn, a także pomogają zrzucić zbędne kilogramy. Zaczęłam je pić, bo odczuwam brak energii i chciałabym oczyścić organizm ze szkodliwych substancji. Już od samego patrzenia na taki koktajl pozytywnie się człowiek nastraja i pobudza do życia :). Ja wymyśliłam koktajl z kilku owoców: awokado, mango, pomarańczy i zielonych dodatków w postaci szpinaku i zielonej herbaty. Ten koktajl nadaje się też dla osób odchudzających się,

Awokado jest najbardziej kalorycznym owocem, ale dostarcza zdrowe kwasy tłuszczowe (omega - 3, omega - 6). Nawet dowiedziono naukowo, że awokado wykazuje właściwości odchudzające. Jest bogatym źródłem witaminy E (witamina młodości). Znaleźć w nim można także witaminę A, B1, B2, C, PP, K, H, kwas pantotenowy oraz kwas foliowy. Ponadto zawiera błonnik pokarmowy, fitosterole i antyoksydanty. Zawiera potas, który jest niezbędny dla właściwego rozwoju centralnego układu nerwowego.

O zielonej herbacie to nie muszę wiele pisać. Wiadomo, że jest bardzo zdrowa, zmniejsza ryzyko raka, przedłuża życie, chroni przed demencją, poprawia wygląd skóry, przyśpiesza metabolizm i usuwa zbędne produkty przemiany materii, działa antynowotworowo, obniża ciśnienie krwi,  zawarte w niej flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi.

Mango to egzotyczny owoc wyjątkowo bogaty w przeciwutleniacze, dlatego często jest określane jako "owoc młodości". Zawiera duże ilości witamin: A, C i E, (silnie działających antyoksydantów, opóźniających procesy starzenia się) poza tym PP, magnez, potas, miedź, błonnik i flawonoidy oraz antyoksydacyjny lupeol, który ma zdolność łagodzenia stanów zapalnych i działa przeciwmiażdżycowo. Jedzenie mango może zmniejszyć ryzyko rozwoju zespołu metabolicznego, na który składają się podwyższony poziom trójglicerydów, cholesterolu, cukru we krwi, a także ciśnienia tętniczego.

Szpinak jest bogaty w żelazo, więc warto go spożywać przy anemii. To przede wszystkim źródło witaminy K, A, C, B2, B6, E, magnezu, manganu, żelaza, wapnia, potasu, kwasu foliowego, cynku, fosforu, miedzi i błonnika. Dodatkowo ma w aobie również niacynę, selen i kwasy omega - 3. Zawiera flawonoidy, które działają jak antyoksydanty chroniąc przed wolnymi rodnikami. Ponadto to zielone warzywo reguluje przyrost tłuszczu w organizmie. Jest więc polecane osobom, które są na diecie odchudzającej.

Przytoczyłam tylko niektóre właściwości składników tego koktajlu. Więcej można przeczytać w internecie, a jest tego sporo :-). Polecam serdecznie ten koktajl i na zdrowie!

Koktajl z mango, awokado i szpinaku

KOKTAJL Z MANGO, AWOKADO I SZPINAKU.

          Składniki:

  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 1/2 mango
  • sok z 1 pomarańczy
  • 200 ml zielonej herbaty
  • garść szpinaku
  • 1 łyżka miodu

          Sposób przyrządzania:

             Łyżeczkę zielonej liściastej herbaty lub 1 torebkę ekspresowej zalać wodą o temperaturze 90ºC (200 ml). Awokado obrać ze skóry i pociąć na mniejsze kawałki, Liście szpinaku opłukać i osuszyć. Wszystkie składniki przełożyć do wysokiego naczynia i zmiksować blenderem na gładki płyn. Przelać do wysokich szklanek i podawać od razu.

Smacznego !!!

 

Koktajl z mango, awokado i szpinaku

środa, 22 lipca 2015

          Zakupiłam kilka gazetek kulinarnych. Znalazłam dużo ciekawych przepisów, które wypróbuję. Często inspiruje się przepisami z różnych czasopism czy książek, zobaczę kilka składników i wpadam na super pomysł. Bardzo lubię oglądać zdjęcia kulinarne. Wiem, że moim daleko do ideału, ale może kiedyś tez osiągnę taki poziom. Przepis wzięłam z gazetki "Sól i Pieprz", zmodyfikowałam go trochę do swoich upodobań smakowych. Kopytka z ricotty ze szpinakiem są naprawdę przepyszne. Powiem tak: może kształtem nie są idealne, ale smakują rewelacyjnie. Lubię takie nieregularne kształty klusek i ciastek ;-). Podałam je z sosem pomidorowym z dwóch rożnych odmian pomidorów, żółtych i czerwonych. Sos jest mocno czosnkowy i ostry, doskonale pasuje do tych kopytek. Zjedliśmy je ze smakiem. Danie szybko zniknęło z naszych talerzy. Potrawę będę powtarzała jeszcze wiele razy, za każdym razem dorzucę jakieś inne pyszne składniki :-).

 

Kopytka z ricotty ze szpinakiem i sosem pomidorowym.

 KOPYTKA Z RICOTTY ZE SZPINAKIEM I SOSEM POMIDOROWYM.

          Składniki na 2 porcje lub 3 mniejsze:

Sos:

  • 1 mała cebulka czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 500 g pomidorów
  • 7 sztuk żółtych pomidorków truskawkowych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz czarny
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

Kluski:

  • 250 g ricotty
  • 2 jajka
  • 50 g szpinaku baby
  • około 180 g mąki
  • 50 g startej mozzarelli
  • sól
  • pieprz ziołowy

          Sposób przyrządzania:

             Pomidory sparzyć i obrać ze skóry (tylko czerwone). Pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę czerwoną obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W garnku rozgrzać masło, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić, po chwili dodać czosnek. Dodać pomidory pokrojone i koncentrat pomidorowy. Dusić około 10 - 12 minut. Sos doprawić solą, pieprzem czarnym i octem balsamicznym. Wrzucić pokrojone żółte pomidorki truskawkowe i gotować jeszcze około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Szpinak drobno posiekać. Ricottę wymieszać z jajkami na gładką masę. Do ricotty dodać posiekany szpinak, przesianą mąkę, startą mozzarellę. Doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym. Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć bardzo gęstą konsystencję, jeśli będzie zbyt rzadkie dodać jeszcze mąkę. Łyżeczką formować  kluski i wrzucać na osolony wrzątek. Gotować na średnim ogniu około 2 minuty, od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową i rozłożyć na talerzach. Polać ciepłym sosem pomidorowym i udekorować listkami bazylii.

Smacznego !!!

 

Kopytka z ricotty ze szpinakiem i sosem pomidorowym.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet