Wpisy z tagiem: jabłka

piątek, 18 listopada 2016

           Od dawna na blogu nie pojawił się przepis na koktajl. Będąc w sklepie, zobaczyłam kaki, które uwielbiam. Kupiłam kilka i od razu ułożyłam sobie w głowie skład koktajlu. Wróciłam do domu i zrobiłam ten koktajl. Spróbowałam go i smak mi odpowiadał, więc przystąpiłam do przyrządzenia następnej porcji :D. Persymona (kaki, sharon, hurma, hebanowiec) jest bogatym źródłem składników odżywczych, w tym wielu witamin, składników mineralnych, a także przeciwutleniaczy. Jest bardzo zdrowe i smaczne. Z wyglądu przypomina pomidora, ma intensywnie pomarańczowy, żółty lub złotobrunatny kolor. Smak kaki niektórym przypomina morelę, melona, jeszcze innym śliwkę lub gruszkę. Dojrzałe owoce są mięsiste, słodkie, o galaretowatej konsystencji, choć niezbyt soczyste. Seler naciowy dostarcza naszemu organizmowi mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest zalecany w dietach odchudzających i oczyszczających, usuwa szkodliwe produkty przemiany materii, które zakwaszają organizm i przyspiesza trawienie. Więcej informacji o kaki i selerze naciowym można poczytać w internecie, który jest niezastąpioną skarbnicą wiedzy :). Serdecznie polecam!

 

Koktajl z selera naciowego, jabłka i kaki.

KOKTAJL Z SELERA NACIOWEGO, JABŁKA I KAKI.

          Składniki na 2 porcje:

  • 1 owoc kaki (duży)
  • 3 łodygi selera naciowego
  • sok wyciśnięty z 1 dużej pomarańczy
  • 200 ml wody mineralnej niegazowanej
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru

           Sposób przyrządzania:

             Owoc kaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Łodygi selera naciowego umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze części. Imbir obrać i drobno pokroić. Jabłko obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Do wysokiego naczynia wrzucić wszystkie składniki i zmiksować blenderem na gładki płyn. Podawać od razu po przygotowaniu.

Smacznego !!!

 

Koktajl z selera naciowego, jabłka i kaki.

 

   

zBLOGowani.pl

poniedziałek, 17 października 2016

            Dostałam tanią paprykę czerwoną i kupiłam sporą jej ilość. Co roku robię z niej pastę paprykową, marynuję w zalewie octowej. Obowiązkowo kilka razy muszę ugotować z niej zupę krem :). W tym roku zrobiłam dodatkowo ketchup paprykowy. Ketchup smakuje świetnie. Można nim posmarować kanapki z kiełbasą, dodać go do marynaty lub posmarować spód pizzy. Polecam!

 

Ketchup paprykowy.

KETCHUP PAPRYKOWY.

          Składniki:

  • 1500 g czerwonej papryki
  • 300 g cebuli szalotki
  • 300 g jabłek
  • 1 papryczka chili
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki goździków
  • 2 liście laurowe
  • 200 ml octu z czerwonego wina
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 80 g cukru
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • pieprz czarny
  • papryka ostra
  • papryka słodka
  • 1000 ml wody

           Sposób przyrządzania:

             Paprykę przekroić na pół, oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i osuszyć. Ułożyć, skórką do góry, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piec przez 30 - 35 minut. Blachę wystawić z piekarnika i lekko przestudzić papryki, jeszcze ciepłe obrać ze skórki. Szalotki obrać i pokroić na bardzo drobno. Papryczkę chili oczyścić z pestek i posiekać. Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Obrane papryki, jabłka, papryczkę chili i szalotki przełożyć do dużego garnka. Do woreczka z gazy przełożyć ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu i goździki, dodać do warzyw, wlać wodę. Całość zagotować i od tego momentu gotować bez przykrycia na małym ogniu 25 minut, Ostudzić, wyciągnąć liście laurowe oraz woreczek z przyprawami i przetrzeć przez sito. Dodać ocet, cukier i sól, gotować około 1,5 godziny, aż połowa płynu odparuje. Przyprawić ostrą i słodką papryką, pieprzem czarnym i ponownie zmiksować. Postawić na ogień i dodać przecier pomidorowy, gotować jeszcze 10 minut. Ketchup przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować około 20 minut. Wyszło mi 6 słoiczków widocznych na zdjęciu.

Smacznego !!!

 

Ketchup paprykowy.

poniedziałek, 25 stycznia 2016

            Uwielbiam proste desery, tylko kilka składników i można wyczarować naprawdę pyszny słodki smakołyk. Bardzo lubię jeść jabłka i wymyśliłam deser z ich udziałem. Ten deser jest prosty, ale smakuje naprawdę wyśmienicie. Mój pierwszy zamysł był taki, aby przykryć jabłka bitą śmietaną, ale przypomniałam sobie jak kiedyś przyrządziłam deser gruszkowy z jogurtem greckim. I tym razem też dałam jogurt grecki. Wybór się opłacił, smak jest przepyszny. Do jabłek dałam anyż, domowy cukier waniliowy, sok z cytryny i esencję waniliową. A całość delikatnie posypałam cynamonem. Tak to był pyszny deser! Pozdrawiam i polecam Wam wypróbować przepis.

 

Deser z jabłkami i jogurtem greckim.

DESER Z JABŁKAMI I JOGURTEM GRECKIM.

           Składniki na 2 porcje:

  • 3 jabłka
  • sok z połowy cytryny
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 gwiazdka anyżu
  • mielony cynamon do dekoracji

          Sposób przyrządzania:

          Jabłka umyć, obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny, przełożyć do garnka, dodać cukier waniliowy, esencję waniliową oraz gwiazdkę anyżu. Prażyć na średnim ogniu przez około 10 minut, co chwilę mieszając, aż jabłka będą miękkie, ale nie rozpadające się. Jabłka ostudzić i wyciągnąć anyż. Ostudzone przełożyć do pucharków, przykryć warstwą jogurtu greckiego i posypać delikatnie mielonym cynamonem. Podawać od razu lub schłodzić w lodówce.

Smacznego !!!

 

Deser z jabłkami i jogurtem greckim.

piątek, 23 października 2015

            Ostatnio na niedzielę upiekłam bardzo pyszne ciasto. Piekłam je po raz drugi. Przepis na ciasto wzięłam z gazetki "Tina", trochę zmieniając proporcje. Krem wymyśliłam sama. Podstawą jest ciasto ucierane z kawałkami jabłek. Na to delikatny krem na bazie śmietany kremówki z dodatkiem serka mascarpone i budyniu waniliowego. Całość jest udekorowana startą gorzką czekoladą. Ciasto smakuje naprawdę wybornie. Zdecydowanie przepis warty powtórzenia i to nie raz :-). Polecam i życzę udanego weekendu.

 

Ciasto jabłkowe z delikatnym kremem budyniowym.

CIASTO JABŁKOWE Z DELIKATNYM KREMEM BUDYNIOWYM.

          Składniki:

Ciasto:

  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • 180 g mąki pszennej tortowej
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 500 g jabłek
  • sok z połowy cytryny.

Krem:

  • 350 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 3 łyżki cukru
  • około 40 g gorzkiej czekolady

          Sposób przyrządzania:

            Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Potem dodawać kolejno jajka na przemian z przesianą mąką, połączoną z proszkiem do pieczenia. Wlać śmietanę kremówkę i dobrze wszystko wymieszać mikserem. Jabłka obrać ze skóry, wyciąć gniazda nasienne, miąższ drobno pokroić. Natychmiast skropić sokiem z cytryny. Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24x28 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłożyć kawałeczki jabłek, lekko wcisnąć je w ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec przez około 40 minut. W tym czasie ugotować budyń waniliowy z 3 łyżkami cukru. Ostudzić. Zimną śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem waniliowym i mascarpone. Dodać porcjami zimny budyń i zmiksować na gładką masę. Krem wyłożyć na upieczone i ostudzone ciasto. Gorzką czekoladę zetrzeć na małych oczkach i posypać nią ciasto. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Smacznego !!!

 

Ciasto jabłkowe z delikatnym kremem budyniowym.

wtorek, 06 października 2015

            Ostatnio na nic nie mam czasu, ani też weny do eksperymentowania w kuchni. Przyplątał mi się też ból kręgosłupa, więc więcej odpoczywam, niż działam. Ale jak się chce słodkiego wypieku, to zawsze znajdzie się siłę i ochotę :-). Jesień obfituje w jabłka, więc trzeba z nich korzystać. Ja przywiozłam ostatnio sporo od mamy i kilka wrzuciłam do ucieranego placka. Prosto, szybko i pysznie. Smakował bardzo dobrze i był lekko wilgotny za sprawą jabłek. Bardzo lubię takie szybkie i nieskomplikowane ciasta. Polecam i pozdrawiam.

 

Ucierany placek z jabłkami.

UCIERANY PLACEK Z JABŁKAMI

          Składniki:

  • 190 g mąki pszennej tortowej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 210 g cukru
  • 9 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
  • 4 jajka L
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 duże jabłka

          Sposób przyrządzania:

            Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w dość cienkie plastry. Mąkę pszenną tortową połączyć z ziemniaczaną oraz z proszkiem do pieczenia. Jajka z cukrem ubić mikserem na puszystą pianę, dodać olej, ekstrakt waniliowy i wciąż miksując po trochu przesiewać mąkę. Ucierać kilka minut, a następnie wrzucić do ciasta połowę jabłek i wymieszać. Średniej wielkości tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Wylać ciasto do przygotowanej tortownicy, na wierzchu ułożyć resztę jabłek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180ºC około 45 minut, aż ciasto się zarumieni i zacznie odstawać od ścianek formy. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego !!!

 

Ucierany placek z jabłkami.

 
1 , 2
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet