Wpisy z tagiem: ketchup

środa, 24 lutego 2016

            Na obiad bardzo sporadycznie serwuję mięso wieprzowe. Z tego rodzaju mięsa najczęściej wybieram polędwiczki, łopatkę lub schab. Najbardziej przepadam za kurczaczkiem oczywiście. Ostatnio zaszalałam i upiekłam karkówkę w ketchupie z cebulą i papryką. Mięso wyszło bardzo aromatyczne, pikantne i mięciutkie. Powiem, że to super pomysł na obiad, może nie szybki, ale za to nie wymagający dużego wysiłku. Polecam i zapraszam! 

 

Karkówka pieczona w ketchupie z cebulą i papryką.

KARKÓWKA PIECZONA W KETCHUPIE Z CEBULĄ I PAPRYKĄ.

         Składniki:

  • około 600 g karkówki
  • 400 g ketchupu pikantnego
  • 1 duża cebula
  • 1/2 papryki czerwonej, zielonej i żółtej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • suszony majeranek
  • suszony cząber

          Sposób przyrządzania:

            Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w plastry o grubości 1,5 cm. Przyprawić solą i pieprzem i odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, a czosnek na bardzo drobno. Papryki przekroić na pół, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w paski. Dno naczynia żaroodpornego posmarować ketchupem. Rozłożyć połowę cebuli i papryki. Ułożyć plastry karkówki. Posypać resztą cebuli i papryki oraz czosnkiem, zalać pozostałym ketchupem. Całość posypać suszonym majerankiem i cząbrem. Karkówkę zapiekać pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 1,5 godziny, później odkryć i jeszcze piec 10 - 15 minut, aby mięso się zrumieniło. Podawać z pieczywem, smażonymi ziemniakami lub kaszą albo według własnych upodobań.

Smacznego !!!

 

Karkówka pieczona w ketchupie z cebulą i papryką.

sobota, 13 lutego 2016

            Jako drugie danie na romantyczną, walentynkową kolację proponuję ostrą polędwiczkę w ziołach prowansalskich. Polędwiczka smakuje pysznie, jest soczysta i czuć w niej zioła: bazylię, majeranek, rozmaryn, szałwię, cząber, oregano, tymianek oraz miętę. Podałam ją z prostą surówką z miksem sałat, startą marchewką i pomidorkami koktajlowymi oraz z sosem vinegrette. Proste i smaczne danie, które nie wymaga od nas dużego wysiłku. Polecam i zapraszam serdecznie!

 

Ostra polędwiczka w ziołach prowansalskich. 
OSTRA POLĘDWICZKA W ZIOŁACH PROWANSALSKICH.

          Składniki:

  • 500 g polędwiczki

Marynata:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki pikantnego lub łagodnego ketchupu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz cayenne

          Sposób przyrządzania:

            Polędwiczkę oczyścić z błonek, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przyprawić solą, pieprzem czarnym i pieprzem cayenne. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Połączyć ze sobą składniki marynaty. Natrzeć mięso powstałą marynatą i odstawić na kilka godzin lub na całą noc w chłodne miejsce. Po tym czasie obsmażyć polędwiczkę z wszystkich stron na dużym ogniu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piec przez 20 - 25 minut (czas pieczenia może się wydłużyć o kilka minut, w zależności od grubości mięsa). Wyciągnąć z piekarnika, polędwiczkę owinąć folią aluminiową i odczekać kilka minut, aby "odpoczęło". Pokroić na plastry o grubości około 2 cm i podawać z ulubioną surówką.

Smacznego !!!

 

Ostra polędwiczka w ziołach prowansalskich.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet