Wpisy z tagiem: amaretto

wtorek, 23 sierpnia 2016

            Wiedziałam, że w weekend ma być piękna pogoda. W sobotę było bardzo ciepło i słonecznie, dlatego starałam się spędzić jak najwięcej czasu na powietrzu. Ale na niedzielę by się przydało zrobić jakieś ciacho. Przeszukałam swoje gazetki i znalazłam przepis na ciacho z malinami. Dobrze się składało, bo trochę ich uzbierałam u znajomych. Upiekłam szybkie i proste ciacho. Ciasto jest słodkie, ale słodycz zrównoważył cierpki smak malin. Wyszło ono miękkie i lekko wilgotne, a smakowało naprawdę przepysznie. Przepis wzięłam z gazetki "Życie na gorąco". Dobrze, że skorzystałam w sobotę z pięknej pogody, bo w niedzielę się popsuła i mogłam zaszyć się w kuchni ;). Szczerze polecam!

 

Ucierane ciasto z malinami.

UCIERANE CIASTO Z MALINAMI.

          Składniki

  • 3 jajka
  • 125 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g mascarpone
  • 2 łyżki likieru amaretto
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 250 g malin

          Sposób przyrządzania:

            Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem. Kolejno dodawać żółtka, likier amaretto i mascarpone. Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do ucieranej masy na przemian z mielonymi migdałami. Wsypać maliny i bardzo delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie domieszać do ciasta. Formę keksową o wymiarach 28 x 11 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką, Nałożyć do niej ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175ºC i piec przez około 60 minut. Ciasto przestudzić przez kilkanaście minut i wyciągnąć z formy na kratkę, zostawić do całkowitego ostudzenia. Ciacho przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego !!!

 

Ucierane ciasto z malinami.

środa, 20 lipca 2016

            Jagódki, jagódki jak ja je uwielbiam. Te leśne owoce są tak wdzięczne, że każdy deser czy wypiek będzie smakował pysznie. Jak już Wam wspominałam miałam w planach jeszcze wypróbować przepisy z tymi owocami. W ostatni weekend zrobiłam szybki deser a'la tiramisu. Biszkopty nasączyłam cappuccino, zamiast kawą rozpuszczalną. Przyznam się szczerze, że desery i wypieki kawowe nie za bardzo mi smakują, może przez to, że nie piję kawy, dlatego biszkopty nasączyłam cappuccino z dodatkiem amaretto. Deser smakował pysznie. Radzę Wam zrobić w mniejszych pucharkach, bo deser jest syty :). Polecam!

 

Deser a'la tiramisu z jagodami.

DESER A'LA TIRAMISU Z JAGODAMI.

          Składniki na 3 duże porcje lub 4 małe:

  • około 150 g podłużnych biszkoptów
  • 2 łyżki cappuccino o smaku waniliowym
  • 125 ml gorącej wody
  • 2 łyżki amaretto
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietany kremówki 30%
  • 250 g jagód

          Sposób przyrządzania:

            Cappuccino wsypać do płaskiej miski i zaparzyć gorącą, ale nie wrzącą wodą. Pozostawić, a następnie dodać do naparu amaretto. Śmietanę kremówkę zmiksować na puszystą masę, dodać cukier puder i partiami serek mascarpone, wszystko zmiksować przez kilka minut. Jagody oczyścić, umyć i osuszyć. Do każdego pucharka układać warstwę namoczonych w cappuccino biszkoptów, warstwę kremu oraz warstwę jagód. Postępować w ten sposób, aż do wyczerpania wszystkich składników. Na wierzchu posypać sporą ilością jagód. Pucharki z deserem schłodzić w lodówce, aby masa stężała i smaki "przegryzły się".

Smacznego !!!

 

Deser a'la tiramisu z jagodami.

środa, 16 września 2015

            Siedząc wczoraj i popijając moją ulubioną zieloną herbatę rozmyślałam nad tym, co można jeszcze przyrządzić ze śliwek. Piecze się z nimi przeważnie ciasta, robi przetwory i nalewki. Można wykorzystać je także do koktajli, owsianek albo jeść na surowo, bo świetnie smakują. Nie zastanawiając się długo zdziałałam deser śliwkowy z jogurtem greckim i kokosankami, pachnący nutą kardamonu. Deser smakował wybornie, kardamon nadał mu intrygujący i korzenny aromat. Szybko się go przygotowuje, a śliwki można zastąpić innymi owocami. Zdecydowanie warty powtórzenia. Polecam Wam przyrządzić ten deser. 

 

Deser śliwkowy z jogurtem greckim i kokosem.

DESER ŚLIWKOWY Z JOGURTEM GRECKIM I KOKOSEM.

          Składniki na 2 porcje:

  • 300 g śliwek
  • 120 g kokosanek
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 2 czubate łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka amaretto
  • 1/5 łyżeczki mielonego kardamonu

          Sposób przyrządzania:

            Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię, posypać cukrem brązowym, dodać amaretto oraz kardamon i smażyć około 10 minut. Po tym czasie ostudzić. Przygotować dwa pucharki, na dno pokruszyć kokosanki, wyłożyć część jogurtu greckiego, śliwki z syropem i znów kokosanki, jogurt, śliwki. Podawać od razu po przyrządzeniu.

Smacznego !!!

 

Deser śliwkowy z jogurtem greckim i kokosem.

piątek, 31 lipca 2015

            Trochę mnie nie było, ale już wracam. Miałam wolne i kilka dni spędziłam u rodziców. Tym razem ktoś inny przyrządzał dla mnie smaczne dania. Czas wracać do rzeczywistości i znów pichcić pyszne smakołyki. Bardzo lubię czerwone, soczyste czereśnie. Deserom z ich dodatkiem nie sposób się oprzeć. Na weekend polecam Wam upiec boski migdałowiec z serkiem kremowym i czereśniami. Spód ciasta jest miękki i delikatny o smaku migdałowym. Krem jest z bitej śmietany i kremowego serka kanapkowego, delikatnie słony, co doskonale komponuje się ze słodkim spodem i wyrazistymi w smaku czereśniami. Ciasto jest mojego pomysłu i wiem, że będę je nieraz jeszcze powtarzać. Bardzo byłam zaskoczona jego smakiem i cieszę się, że udało mi się zrobić takie przepyszne ciasto.

 

Migdałowiec z serkiem kremowym i czereśniami.

MIGDAŁOWIEC Z SERKIEM KREMOWYM I CZEREŚNIAMI.

          Składniki:

Ciasto:

  • 200 g miękkiego masła
  • 180 g cukru
  • 6 łyżek mleka
  • 3 duże jajka
  • 100 g płatków migdałowych
  • 100 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka amaretto
  • szczypta soli

Krem:

  • 200 g śmietany kremówki
  • 200 g serka naturalnego kremowego kanapkowego
  • 1 opakowanie bitej śmietany w proszku
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka amaretto

Ponadto:

  • około 600 g czereśni

            Sposób przyrządzania:

            Płatki migdałowe zmielić. Masło, cukier i szczyptę soli utrzeć mikserem na kremową masę. Kolejno dodawać jajka, cały czas ucierając. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodawać do masy jajecznej na przemian z mlekiem i zmielonymi migdałami. Na końcu wlać łyżkę amaretto. Ciasto przełożyć do formy (około 36x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 - 30 minut. Wyjąć i ostudzić. Czereśnie umyć, oberwać szypułki, przepołowić i usunąć pestki. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i bitą śmietaną w proszku, dodać serek kremowy i amaretto. Całość dobrze zmiksować. Krem rozsmarować na cieście. Na wierzchu rozłożyć czereśnie. Owoce można oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego !!!

 

Migdałowiec z serkiem kremowym i czereśniami.

Letnie owoce

środa, 24 czerwca 2015

          Sezon truskawkowy w pełni, więc korzystam z tych czerwonych i słodkich owoców, ile się da :-). Upichciłam wspaniałą roladę Rafaello z truskawkami. Krem to połączenie bitej śmietany z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi oraz amaretto. Pomyślałam, że do tego kremu mogą pasować truskawki i nie pomyliłam się. Rolada smakuje cudownie, jest lekka, nie za słodka, a do tego rozpływa się w ustach, pycha... Spróbujcie i Wy zrobić taką pyszną roladę.

 

Rolada Rafaello z truskawkami.

ROLADA RAFAELLO Z TRUSKAWKAMI.

          Składniki:

Biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • 110 g cukru
  • 100 g mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 1 opakowanie śnieżki 
  • 2 łyżki amaretto (opcjonalnie)
  • 100 g wiórków kokosowych
  •  około 420 g truskawek
  • płatki migdałowe do dekoracji

          Sposób przyrządzania:

            Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka, cały czas ubijając. Mąkę i proszek do pieczenia połączyć i przesiać do masy jajecznej, wszystko delikatnie wymieszać łopatką. Dużą blachę do pieczenia (z piekarnika - 30 x 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na niej ciasto. Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC. Po wyjęciu z piekarnika, przełożyć roladę na czystą ściereczkę, zdjąć papier i za pomocą ściereczki zwinąć ciasto w rulon. Zostawić ją w tej ściereczce do ostygnięcia (można kilka razy roladę rozwinąć, aby nie przywarła do ręcznika, albo wysypać ręcznik cukrem pudrem). Białą czekoladę rozpuścić na parze i ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać śnieżkę. Do rozpuszczonej białej czekolady dodawać partiami bitą śmietanę oraz amaretto i powoli wymieszać. Na końcu dodać wiórki kokosowe. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki (część zostawić do dekoracji). Roladę delikatnie rozwinąć, rozłożyć na niej część kremu i truskawki, ponownie zwinąć. Udekorować pozostałą częścią kremu, truskawkami i płatkami migdałowymi. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Ciasto najlepiej zjeść dość szybko, bo krem nasiąknie sokiem z truskawek.

Smacznego !!!

 

Rolada Rafaello z truskawkami.

 
1 , 2
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet