Wpisy z tagiem: kiełbasa

środa, 15 czerwca 2016

            Znowu kupiłam młodą kapustę, tym razem chciałam ugotować z niej lekki bigosik. Wpadłam na to, żeby do tego bigosu, jaki zwykle gotuję dodać botwinkę. To był naprawdę genialny pomysł. Bigos w tej wersji smakuje rewelacyjnie. Z moim to się nawet biliśmy o niego ;). A tak na poważnie to szczerze polecam Wam ugotować taki inny bigos i samemu się przekonać, czy jest tak dobry jak piszę :). Już wiem, że nie raz jeszcze szczególnie na wiosnę go przyrządzę.

 

Bigos z młodej kapusty z botwinką.

BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY Z BOTWINKĄ.

          Składniki;

  • 1 kg młodej kapusty
  • około 400 g marchewki
  • 200 g kiełbasy śląskiej cienkiej
  • duży pęczek botwinki bez buraczków
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 300 ml gorącego bulionu
  • 3 - 4 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz czarny
  • 2 - 3 łyżki octu winnego z białego wina

          Sposób przyrządzania:

            Młodą kapustę przekroić, odciąć głąb i poszatkować. Marchewki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Kiełbasę śląską pokroić w krążki. Do dużego garnka włożyć na przemian poszatkowaną kapustę, marchewkę oraz kiełbasę, całość podlać bulionem. Wrzucić liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować i od tego momentu gotować na małym ogniu około 30 - 40 minut. Botwinkę oczyścić, umyć, osuszyć i pociąć na kawałki. 15 minut przed końcem gotowania wrzucić pokrojoną botwinkę. Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem, wrzucić posiekany koperek i wlać ocet winny. Podawać ze świeżym pieczywem lub z ziemniakami.

Smacznego !!!

 

Bigos z młodej kapusty z botwinką.

wtorek, 17 listopada 2015

          W takie zimne i pochmurne dni najlepiej zjeść coś rozgrzewającego, ale i pożywnego. Kapuśniak to danie, które najlepiej ogrzeje i doda sił organizmowi. Mój kapuśniak zrobiłam z kapusty włoskiej oraz z wkładką mięsną - podsmażaną kiełbasą i schabem. Równie dobrze nadaje się do niego schab pieczony. Zupa jest bardzo pyszna i sycąca. Trzymajcie się cieplutko i nie dajcie się pogodzie :-).

 

Kapuśniak z włoskiej kapusty z kiełbasą i schabem.

KAPUŚNIAK Z WŁOSKIEJ KAPUSTY Z KIEŁBASĄ I SCHABEM.

          Składniki:

  • 500 g kapusty włoskiej
  • 2 duże marchewki
  • 350 g schabu bez kości
  • 450 g ziemniaków
  • 250 g kiełbasy
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • 2 liście laurowe
  • 1 cebula
  • około 1300 ml bulionu
  • 1 1/2 łyżeczki majeranku
  • szczypta estragonu
  • sól
  • pieprz czarny 
  • pieprz ziołowy
  • pieprz cayenne
  • olej

          Sposób przyrządzania:

            Schab, pokroić na mniejsze plastry, rozbić delikatnie tłuczkiem i przyprawić solą, pieprzem ziołowym, odstawić. Kiełbasę pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przesmażyć na małej ilości oleju. Na tej samej patelni dobrze podsmażyć kiełbasę i schab, odstawić. Z kapusty usunąć zniszczone liście, wyciąć głąb i poszatkować na nieduże kawałki. Marchewki obrać i pokroić w krążki. Ziemniaki obrać i pokroić w niedużą kostkę. Kapustę, marchewkę i podsmażoną cebulę włożyć do dużego garnka, zalać bulionem, dołożyć ziarenka czarnego pieprzu oraz liście laurowe i gotować na małym ogniu. Po około 10 minutach dołożyć pokrojone ziemniaki i podsmażoną kiełbasę wraz ze schabem i gotować jeszcze około 40 minut. Na końcu zupę doprawić solą, pieprzem cayenne i pieprzem czarnym oraz posypać majerankiem i estragonem.

Smacznego !!!

 

Kapuśniak z włoskiej kapusty z kiełbasą i schabem.

środa, 07 października 2015

            Dzisiaj było okropnie zimno. Jak wróciłam do domu to myślałam o tym, żeby zjeść coś gorącego i rozgrzewającego. Pomogła mi w tym smakowita zupka. Wczoraj zaplanowałam ugotować moją pierwszą w życiu grochówkę. W dzieciństwie nienawidziłam tej zupy. Mama gotowała ją na wędzonce, strasznie mi wtedy nie smakowała. Postanowiłam ugotować ją po mojemu i zrobić z niej zupę - krem. Powiem Wam szczerze, że to był dobry pomysł. Przekonałam się do tej zupy i zjadłam jej sporą porcję. To najlepszy dowód na to, że była naprawdę przepyszna. Często warto spróbować klasyczne dania zrobić trochę inaczej, wprowadzić kilka zmian, a otrzymamy nową i wyśmienitą potrawę. Życzę miłego wieczoru i smacznego.

 

Kremowa grochówka.

KREMOWA GROCHÓWKA.

           Składniki na 4 porcje:

  • 400 g grochu
  • 1 marchewka
  • 1/2 małego selera
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 220 g kiełbasy
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1,5 l bulionu 
  • sól
  • pieprz czarny
  • papryka ostra

          Sposób przyrządzania:

            Groch opłukać, zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia na całą noc, po czym odlać wodę. Następnego dnia przełożyć do dużego garnka, zalać bulionem i doprowadzić do zagotowania. Łyżką cedzakową ściągnąć szumowiny, zmniejszyć ogień i gotować około 20 - 30 minut. Po tym czasie dodać liść laurowy oraz drobno pokrojone warzywa. Gotować, aż groch i warzywa zmiękną. Z zawartości naczynia wyciągnąć liść laurowy. Zupę zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką, majerankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kiełbasę pokroić w plastry i podsmażyć na małej ilości oleju. Wrzucić do zupy i gotować jeszcze chwilę. Zupa, gdy wystygnie bardzo gęstnieje, można wtedy podgrzać ją na bardzo małym ogniu, albo dodać trochę wody. Zupę podawać z grzankami.

Smacznego !!!

 

Kremowa grochówka.

środa, 30 września 2015

              Dni są coraz zimniejsze, jesień zbliża się wielkimi krokami. Jak wracamy do domu przemarźnięci, to mamy ochotę zjeść coś bardzo sycącego i rozgrzewającego. Najlepsza na to będzie fasolka po diabelsku :-), ostra i pikantna. Danie to robi się bardzo szybko, jest proste w wykonaniu, a do tego doskonale nas rozgrzeje. Po ciężkim dniu taki pyszny posiłek wynagrodzi nam wszystko. Później na podwieczorek gorąca herbata z cytryną oraz imbirem, do tego pyszne ciacho i jesteśmy w niebie ;-). Póki co mamy jeszcze piękną i słoneczną pogodę, więc korzystajmy z tego jak najwięcej. Polecam i życzę słonecznego dnia.

 

Fasolka po diabelsku.

FASOLKA PO DIABELSKU.

          Składniki na 4 porcje:

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 duża cebula
  • 2 puszki pokrojonych pomidorów
  • 2 papryki czerwone
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 mała papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • 300 g kiełbasy
  • olej
  • sól
  • pieprz czarny
  • papryka ostra
  • zioła prowansalskie

          Sposób przyrządzania:

            Papryki umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Papryczkę chili umyć, osuszyć, a po usunięciu pestek pokroić na bardzo drobno. Cebulę obrać, drobno posiekać. Kiełbasę pokroić w krążki i podsmażyć na oleju, odłożyć na osobny talerz. Na tym samym oleju zeszklić cebulę. Dodać wszystkie pokrojone papryki i chwilę podsmażać. Następnie dodać pomidory z puszki i gotować przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, w razie konieczności podlewać ciepłą wodą. Dołożyć osączoną fasolę białą i czerwoną. Całość doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi. Dodać pokrojoną kiełbasę, przecier pomidorowy i gotować przez około 15 minut na małym ogniu. Na końcu wrzucić pokrojone dymki ze szczypiorkiem, przemieszać i podawać na gorąco ze świeżym pieczywem.

Smacznego !!!

 

Fasolka po diabelsku.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet