Wpisy z tagiem: kaki

piątek, 18 listopada 2016

           Od dawna na blogu nie pojawił się przepis na koktajl. Będąc w sklepie, zobaczyłam kaki, które uwielbiam. Kupiłam kilka i od razu ułożyłam sobie w głowie skład koktajlu. Wróciłam do domu i zrobiłam ten koktajl. Spróbowałam go i smak mi odpowiadał, więc przystąpiłam do przyrządzenia następnej porcji :D. Persymona (kaki, sharon, hurma, hebanowiec) jest bogatym źródłem składników odżywczych, w tym wielu witamin, składników mineralnych, a także przeciwutleniaczy. Jest bardzo zdrowe i smaczne. Z wyglądu przypomina pomidora, ma intensywnie pomarańczowy, żółty lub złotobrunatny kolor. Smak kaki niektórym przypomina morelę, melona, jeszcze innym śliwkę lub gruszkę. Dojrzałe owoce są mięsiste, słodkie, o galaretowatej konsystencji, choć niezbyt soczyste. Seler naciowy dostarcza naszemu organizmowi mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest zalecany w dietach odchudzających i oczyszczających, usuwa szkodliwe produkty przemiany materii, które zakwaszają organizm i przyspiesza trawienie. Więcej informacji o kaki i selerze naciowym można poczytać w internecie, który jest niezastąpioną skarbnicą wiedzy :). Serdecznie polecam!

 

Koktajl z selera naciowego, jabłka i kaki.

KOKTAJL Z SELERA NACIOWEGO, JABŁKA I KAKI.

          Składniki na 2 porcje:

  • 1 owoc kaki (duży)
  • 3 łodygi selera naciowego
  • sok wyciśnięty z 1 dużej pomarańczy
  • 200 ml wody mineralnej niegazowanej
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru

           Sposób przyrządzania:

             Owoc kaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Łodygi selera naciowego umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze części. Imbir obrać i drobno pokroić. Jabłko obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Do wysokiego naczynia wrzucić wszystkie składniki i zmiksować blenderem na gładki płyn. Podawać od razu po przygotowaniu.

Smacznego !!!

 

Koktajl z selera naciowego, jabłka i kaki.

 

   

zBLOGowani.pl

niedziela, 11 stycznia 2015

             Kolejna wersja pysznego deseru z kaki. Ten owoc ciągle mnie zachwyca i zastanawiam się, co można z niego jeszcze wyczarować w kuchni :-). Kiedyś coś z niego wymyślę. Nie zabrakło oczywiście mojego ulubionego serka mascarpone :). Deser wyszedł bardzo pyszny, taki serniczek na zimno. Gorąco polecam wypróbować ten przepis!

 

Serniczki z mleczkiem kokosowym i kaki.

SERNICZKI Z MLECZKIEM KOKOSOWYM I KAKI.

          Składniki na 2 porcje (po 350 ml):

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 6 ciasteczek amaretti
  • sok z połowy pomarańczy
  • 1 duże, dojrzałe kaki
  • 2 łyżki cukru pudru

          Sposób przyrządzania:

            Kaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z połowy pomarańczy, odstawić na kilkanaście minut, potem odsączyć (sok zostawić). Serek mascarpone ubić z mleczkiem kokosowym i cukrem pudrem. Na końcu dodać odsączony sok pomarańczowy z kaki. Do pucharków pokruszyć ciasteczka amaretti. Na to wyłożyć krem mascarpone i pokrojone kaki. Deser schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Zamiast amaretti można użyć innych ciastek, np. biszkoptów.

Smacznego !!!

 

Serniczki z mleczkiem kokosowym i kaki.

czwartek, 04 grudnia 2014

            Kupiłam ostatnio owoc kaki, którym poczęstowała mnie ostatnio Sylwia. Bardzo mi zasmakował ten owoc i postanowiłam zrobić z niego deser. Owoce kaki pochodzą ze wschodniej Azji. Choć przypominają wyglądem i kolorem pomidora, to niewiele mają z nim wspólnego. Według mnie smak ma podobny do melona, ale jest o wiele słodszy. Skórka ma kolor pomarańczowo-czerwony lub złoto-żółty. Kaki ma wiele nazw: hurma wschodnia, hebanowiec wschodni, persymona, jabłko orientu, szaron. Persymona z tego, co przeczytałam jest bardzo zdrowym owocem. Sporo informacji i to bardzo cennych można znaleźć na jej temat w internecie.  
            Deser wyszedł naprawdę ciekawy w smaku. Połączenie mascarpone, śmietany kremówki i musu z kaki było strzałem w dziesiątkę :). Mój deser podkręciłam dodatkiem likieru malinowego. Zachęcam do skorzystania z przepisu! 

 

Deser mascarpone z musem z kaki

DESER MASCARPONE Z MUSEM Z KAKI.

            Składniki: 

  • 150 ml śmietany kremówki 30 %
  • 125 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 dojrzały owoc kaki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1,5 łyżki likieru malinowego lub nalewki albo syropu malinowego.
  • 30 g białej czekolady

           Sposób przyrządzania:
              
             Owoc kaki obrać ze skórki, zmiksować na mus i dodać sok z cytryny. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem i mascarpone, dodać likier lub syrop malinowy. Białą czekoladę zetrzeć na wiórki. Na dno pucharków najpierw wyłożyć masę z mascarpone, na to mus z kaki i tak na przemian. Co dwie warstwy posypać wiórkami z białej czekolady. Wierzch ozdobić dowolnie.

Smacznego !!!

 

Deser mascarpone z musem z kaki

16:59, madeline82 , Desery
Link Dodaj komentarz »
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet