Inne dania

poniedziałek, 28 listopada 2016

            Bardzo lubię pierogi, ale nie za bardzo chce mi się je lepić :D. Taki leniuszek ze mnie haha. Bardzo dużo przy nich roboty. Ale wzięłam się za siebie i postanowiłam trochę je polepić. Ciasto z początku jest lekko oporne do rozwałkowania, ale później, to już idzie jak z płatka. Farsz zrobiłam z mielonego mięsa z indyka, dodałam cebulę szalotkę i paprykę czerwoną oraz zieloną. Całość bardzo dobrze przyprawiłam. Bo bardzo lubimy jak dania są bardzo wyraźne w smaku. Wiecie, że te pierogi robiłam już dwa razy w ciągu tygodnia! Część zamroziłam, będzie na szybki obiad :). Powiem Wam, że te pierogi mnie zachwyciły, są rewelacyjne w smaku. Pierogi po ugotowaniu są miękkie, widelec nie ma oporu, żeby się przebić przez ciasto. Na pewno ponownie je zrobię! Pierogi na zdjęciu robiłam za pomocą foremki :D. Polecam!

 

Pierogi z mięsem z indyka i papryką.

PIEROGI Z MIĘSEM Z INDYKA I PAPRYKĄ.

          Składniki około 45 sztuk:

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki oleju
  • 120 ml ciepłej wody
  • 1 jajko

Farsz:

  • 320 g mielonego mięsa z indyka
  • 2 duże cebule szalotki
  • 1/2 strąka papryki czerwonej
  • 1/2 strąka papryki zielonej
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz cayenne
  • łyżka oleju albo oliwy

Dodatkowo:

  • 5 łyżek masła
  • pęczek dymki
  • pół pęczka natki pietruszki

           Sposób przyrządzania:

             Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w małą kosteczkę. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać paprykę i chwilę przesmażyć. Następnie dodać mięso mielone z indyka, całość smażyć przez kilka minut. Na końcu dobrze przyprawić solą, pieprzem czarnym i cayenne. Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Cienko rozwałkować. Szklanką wykrawać krążki, na każdy kłaść porcję farszu, dokładnie zlepić brzegi. W dużym rondlu zagotować wodę, posolić. Partiami wkładać pierogi na wrzątek. Zagotować i od wypłynięcia gotować na małym ogniu około 20 minut. Pierogi odcedzić wyłożyć na płaskie talerze. Dymkę wraz ze szczypiorkiem poszatkować. Masło rozgrzać na patelni, dodać dymkę i lekko podsmażyć, zestawić z ognia i dołożyć posiekaną natkę pietruszki. Polać pierogi

Smacznego !!!

 

Pierogi z mięsem z indyka i papryką.

czwartek, 25 sierpnia 2016

          Drugim daniem gotowym, które chciałam kreatywnie wykorzystać był gulasz wyraźnie przyprawiony. Nie robiłam dużych modyfikacji, bo w tej formie mi smakował. Ale, żeby nie było, aż tak nudno, to podałam ten gulasz w gniazdkach z ciasta francuskiego. Całość posypałam posiekaną natką pietruszki. Powiem Wam szczerze, że najadłam się do syta takimi gniazdkami. Wbrew pozorom ciasto francuskie z dodatkami jest nawet sycące. Danie wypróbowałam w ramach zabawy kulinarnej na szybkie i sprytne gotowanie z firmą Pamapol. Polecam serdecznie!

 

Gniazdka z ciasta francuskiego z gulaszem.

GNIAZDKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z GULASZEM.

          Składniki na 8 sztuk:

  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
  • 1 słoik gulaszu wyraźnie przyprawionego
  • 1 żółtko
  • posiekana natka pietruszki

          Sposób przyrządzania:

            Schłodzone ciasto francuskie rozwinąć i wyciąć okrągłą foremką koła o średnicy około 8 - 9 cm. W połowie kółek zrobić mniejsze kółko, tak aby powstały pierścienie. Pełne koła ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem rozmieszanym z odrobiną wody. Przykryć kołami z otworami, lekko docisnąć palcami, by dobrze się skleiły i wierzch ponownie posmarować jajkiem. Wstawić blachę do lodówki, a w tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec gniazdka około 15 - 20 minut na zloty kolor. W tym czasie gulasz ze słoika przełożyć do garnka i powoli rozgrzewać. Po upieczeniu gniazdek, trzeba lekko docisnąć "kominek", aby zrobić miejsce na gulasz. Ciepłe gniazdka napełnić rozgrzanym gulaszem i posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać od razu po przygotowaniu.

Smacznego !!!

 

Gniazdka z ciasta francuskiego z gulaszem.

niedziela, 21 sierpnia 2016

            Jakiś czas temu zaproszono mnie do udziału w zabawie kulinarnej, która polega na przygotowaniu potrawy na bazie dania gotowego. Mam ją urozmaicić i dodać swój własny akcent. Dostałam dania gotowe firmy Pamapol i mam je wykorzystać w nietypowy i sprytny sposób. Lato to taki okres, gdy dni są ciepłe i długie, często wolimy spędzać ten czas na powietrzu, korzystać z pięknej pogody, a nie siedzieć długie godziny przy garach w kuchni. Dobrym rozwiązaniem są dania gotowe, które przyrządzone według własnego pomysłu, mogą stać się pełnowartościowym posiłkiem. Na pierwszy ogień poszły gołąbki w sosie pomidorowym. Postanowiłam je zapiec pod pierzynką z papryki i cukinii. Żeby było bardziej pożywnie całość posypałam startą mozzarellą. Wyszło całkiem pyszne danie. Myślę, że wyzwanie zaliczyłam na 5+ ;). Jak na razie ja prowadzę 1:0. Serdecznie polecam!

 

Gołąbki zapiekane pod pierzynką z papryki i cukinii.

GOŁĄBKI ZAPIEKANE POD PIERZYNKĄ Z PAPRYKI I CUKINII.

          Składniki na 2 porcje:

  • 1 słoik gołąbków w sosie pomidorowym Pamapol
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała cukinia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • zioła prowansalskie
  • 60 g tartej mozzarelli

          Sposób przyrządzania:

            Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w niedużą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Cukinię umyć, odciąć końcówki i pokroić w kostkę. Piekarnik ustawić na temperaturę 190ºC. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojoną cebulę, zeszklić dodać pokrojoną paprykę czerwoną i zieloną, chwilę przesmażyć. Następnie dodać cukinię i całość smażyć przez około 6 minut, pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dobrze doprawić solą, pieprzem kolorowym i posypać ziołami. Do małego naczynia żaroodpornego wyłożyć gołąbki ze słoika, sos wymieszać z warzywami i wylać na gołąbki, posypać startą mozzarellą. Potrawę zapiekać przez około 20 minut. Danie podawać ze świeżym domowym pieczywem.

Smacznego !!!

 

Gołąbki zapiekane pod pierzynką z papryki i cukinii.

poniedziałek, 11 lipca 2016

            Dostałam od koleżanki sporo zielonej fasolki szparagowej. W domu miałam żółtą. To część kolorowej fasolki ugotowałam i podsmażyłam razem z papryczką chili, czosnkiem i sezamem. Całość posypałam dodatkowo posiekaną natką pietruszki. Danie smakowało pysznie. Taka fasolka może być serwowana jako samodzielne danie albo jako dodatek do obiadu. Zapraszam i polecam!

 

Kolorowa fasolka szparagowa z papryką chili, czosnkiem i sezamem.

KOLOROWA FASOLKA SZPARAGOWA Z PAPRYKĄ CHILI, CZOSNKIEM I SEZAMEM.

          Składniki:

  • 400 g fasolki szparagowej żółtej
  • 400 g fasolki szparagowej zielonej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 papryczki chili
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • cukier
  • opcjonalnie cheddar lub parmezan

           Sposób przyrządzania:

             Fasolkę oczyścić, odciąć końcówki, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka z zimną wodą, dodać sól i cukier. Zagotować i od tego momentu gotować około 7 - 8 minut. Całość przelać na sito i zahartować zimną wodą. Rozgrzać patelnię i uprażyć na suchej sezam, przesypać do miseczki. Czosnek obrać i posiekać na drobno. Papryczkę chili przekroić, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić czosnek i papryczkę chili, chwilkę przesmażyć, wrzucić osączoną fasolkę i smażyć 2 - 3 minuty. Na końcu wsypać sezam i posypać posiekaną natką pietruszki, wszystko delikatnie przemieszać. Przyprawić do smaku solą. Podawać na ciepło jako jarzynkę do obiadu lub samodzielne danie. Fasolkę można także posypać startym parmezanem lub cheddarem.

Smacznego !!!

 

Kolorowa fasolka szparagowa z papryką chili, czosnkiem i sezamem.

środa, 22 czerwca 2016

          Najczęściej do obiadu jako dodatek podaje się sałatkę lub gotowane warzywa albo w zimowe dni sałatki ze słoika. O tej porze roku można gotować kalafior albo fasolkę szparagową i polać je bułką tartą z masłem. A przyrządzaliście w ten sposób kalarepę? Ja właśnie tak zrobiłam i delektowałam się pysznym smakiem kalarepki z masłem, bułką tartą i posiekanym czosnkiem. To bardzo ciekawa alternatywa do kalafiora i fasolki szparagowej. Przepis podałam z większą ilości masła i bułki tartej, ja lubię tylko delikatnie polaną. Polecam serdecznie!

 

Kalarepka z bułką tartą i czosnkiem.

KALAREPKA Z BUŁKĄ TARTĄ I CZOSNKIEM.

          Składniki:

  • 3 - 4 kalarepki
  • 5 łyżek masła
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 1 ząbek czosnku

          Sposób przyrządzania:

            Kalarepkę obrać i pokroić jak na frytki. Wrzucić do garnka z wodą, dodać 1 czubatą łyżeczkę soli, zagotować i od tego momentu gotować około 8 minut. Odcedzić na sicie. Czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło dodać posiekany czosnek i bułkę tartą, chwilę przesmażyć do połączenia składników. Polać kalarepkę. Podawać jako dodatek do dania mięsnego.

Smacznego !!! 

 

Kalarepka z bułką tartą i czosnkiem.

Tagi: czosnek
13:33, madeline82 , Inne dania
Link Komentarze (11) »
 
1 , 2
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet