Dania z indyka

czwartek, 10 listopada 2016

            Znacie chili con carne? Zrobiłam bardzo podobne danie, ale zamiast siekanego mięsa wołowego użyłam mielonego mięsa z indyka. Dodałam dwie puszki czerwonej fasoli, czerwoną cebulę, krojone pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy oraz dla podkręcenia ostrości papryczkę chyli. W przepisie przewidziałam też ketchup, z racji tego, że nie mam w domu kupnego, dodałam ketchup z cukinii, który idealnie wpasował się w potrawę. Całość dobrze doprawiłam. Potrawka świetnie smakowała z ryżem. Bardzo lubię takie pikantne dania. Na chłodne dni jest rewelacyjne, doskonale nas rozgrzeje :D. Polecam gorąco!

 

Potrawka meksykańska z fasolą czerwoną.

POTRAWKA MEKSYKAŃSKA Z CZERWONĄ FASOLĄ.

          Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 duża cebula czerwona
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki ketchupu z cukinii lub zwykłego ketchupu
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 300 mi bulionu
  • 1 papryczka chili
  • mielona ostra papryka
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz cayenne

          Sposób przyrządzania:

            Cebulę czerwoną obrać i grubo posiekać. Czosnek obrać i drobno posiekać. Papryczkę chili wydrążyć z gniazd nasiennych i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać posiekany czosnek i papryczkę chili, mielone mięso i koncentrat pomidorowy, zasmażyć. Dodać ketchup z cukinii, krojone pomidory z puszki i bulion. Potrawę zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 35 minut. Około 10 minut przed końcem duszenia dodać czerwoną fasolę osączoną z zalewy. Przyprawić solą, pieprzem czarnym i cayenne oraz ostrą papryką. Potrawę podawać z ryżem.

Smacznego !!!

 

Potrawka meksykańska z fasolą czerwoną.

poniedziałek, 29 sierpnia 2016

            Bardzo lubię fasolkę szparagową. Nie tylko robię ją z bułka tartą, ale także dodaję do różnego rodzaju gulaszy. Tym razem ugotowałam gulasz z indyka. Dodałam także swoje suszone pomidory w oleju, które w tym roku znów muszę ususzyć. Otworzyłam już ostatni słoik, a u nas idą jak świeże bułeczki :). Gulasz smakował świetnie i dobrze komponuje się z kaszą jaglaną. Zapraszam do skorzystania z przepisu!

 

Gulasz z indyka z kolorową fasolką i suszonymi pomidorami.

GULASZ Z INDYKA Z KOLOROWĄ FASOLKĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI.

          Składniki:

  • 250 g piersi z indyka
  • 150 g zielonej fasolki szparagowej
  • 150 g żółtej fasolki szparagowej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 g suszonych pomidorów w oliwie lub oleju
  • 1 łyżka oliwy
  • sól 
  • pieprz czarny
  • pieprz cayenne
  • 1,5 łyżki przecieru pomidorowego
  • 200 ml bulionu

          Sposób przyrządzania:

            Piersi z indyka pokroić w dużą kostkę, przyprawić solą, pieprzem czarnym i pieprzem cayenne, odstawić w chłodne miejsce na 15 minut. Umyć fasolkę szparagową, odciąć końcówki, przekroić na pół. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno pokroić. Suszone pomidory osączyć z oliwy i pokroić na mniejsze kawałki. Rozgrzać na patelni oliwę i podsmażyć piersi z indyka, zdjąć z ognia. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmażyć wszystko kilka sekund. Dodać fasolkę, bulion i gotować przez 10 - 15 minut, aż fasolka będzie miękka. Wymieszać z przecierem pomidorowym i zagotować. Dodać podsmażone piersi z indyka i pokrojone suszone pomidory, chwilę pogotować, ewentualnie doprawić. Gulasz podawać z kaszą jaglaną, kuskusem, makaronem lub ryżem.

Smacznego !!!

 

Gulasz z indyka z kolorową fasolką i suszonymi pomidorami.

środa, 29 czerwca 2016

            U mnie na obiad danie na bogato z dużą ilością warzyw. Przygotowałam frykadelki z mięsa indyka, proste bez dodatków. Do tego pełna patelnia podsmażanych warzyw. Pyszny i lekki posiłek dla każdego. U mnie na obiad rzadko można spotkać klopsy, bo mój nie za bardzo przepada, ale jak głodny to wszystko zje ;). Jak zrobię je z dodatkami np, z pieczarkami albo porem to z chęcią pałaszuje. Te klopsiki choć proste, to bardzo nam smakowały, szczególnie z tymi warzywami. Co tu będę się dużo rozpisywać, po prostu pycha :)!

 

Frykadelki z indyka z warzywami z patelni.

FRYKADELKI Z INDYKA Z WARZYWAMI Z PATELNI.

          Składniki na 2 - 3 porcje:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki zimnej wody przegotowanej
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz cayenne
  • zioła prowansalskie

Ponadto:

  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g żółtej fasolki szparagowej
  • sól
  • pieprz czarny
  • zioła prowansalskie

          Sposób przyrządzania:

            Żółtą fasolkę szparagową umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Zagotować wodę w garnku z łyżeczką soli, wrzucić fasolkę i gotować około 10 minut (fasolka ma być półtwarda). Mięso mielone z indyka zagnieść z jajkiem, bułką tartą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wodą. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i cayenne oraz ziołami prowansalskimi. Z masy uformować 4 - 6 frykadelków i usmażyć je na oliwie. Klopsy przełożyć na blaszkę wyłożoną folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 10 minut. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Paprykę przepołowić, wyciąć gniazda nasienne, umyć i pokroić w paski. Na patelnię z tłuszczem z pieczenia frykadelków wlać 2 łyżki oliwy i wrzucić warzywa. Smażyć ciągle mieszając przez około 5 - 6 minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Frykadelki podawać z warzywami z patelni.

Smacznego !!!

 

Frykadelki z indyka z warzywami z patelni.

czwartek, 15 października 2015

            Dzisiaj zajadałam się takim pysznym gulaszem z indyka. Zrobiłam go z pomidorami i marchewką, Smakował wyśmienicie za sprawą ziół: suszonego tymianku i oregano oraz świeżej natki pietruszki. Pikanterii dodawał mu pieprz cayenne, który świetnie rozgrzewa. To prosty pomysł na połączenie delikatnego mięsa, soczystych warzyw i wonnych ziół. A efekt jest niezwykły! Polecam Wam serdecznie i pozdrawiam! 

 

Gulasz z indyka z pomidorami i marchewką.

GULASZ Z INDYKA Z POMIDORAMI I MARCHEWKĄ.

          Składniki na 3 - 4 porcje:

  • 400 g filetu z piersi indyka
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula szalotka 
  • puszka krojonych pomidorów lub 6 pomidorów świeżych
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 250 ml bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 - 4 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz cayenne
  • suszony tymianek
  • suszone oregano
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny

          Sposób przyrządzania:

            Mięso opłukać, wytrzeć do sucha, pokroić w grubszą kostkę, przyprawić lekko solą, pieprzem czarnym i cayenne oraz suszonymi ziołami: tymiankiem i oregano. Odstawić na pół godziny do lodówki. Marchewki obrać, opłukać, pokroić w małą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę (ja użyłam pomidorów krojonych z puszki). Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać marchewki, smażyć razem przez kilka minut. Potem dołożyć przyprawione mięso i podsmażyć na złoty kolor. Podlać bulionem i dusić pod przykryciem 10 minut. Następnie dodać przecier pomidorowy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Ponownie doprawić do smaku. Dusić jeszcze 20 minut. Pod koniec duszenia dołożyć pokrojone pomidory z puszki lub świeże i jeszcze chwilę pogotować. Gulasz skropić cytryną i posypać posiekaną natką pietruszki. Danie podawać z ryżem.

Smacznego !!!

 

Gulasz z indyka z pomidorami i marchewką.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet