Dania jarskie

czwartek, 12 listopada 2015

            W wakacje robiłam gnocchi - włoskie kluski na bazie ziemniaków. Bardzo podobne do naszych kopytek. Tamte kluski zrobiłam w sosie z białym winem, pomidorkami i mozzarellą. Bardzo mi zasmakowały i teraz postanowiłam ugotować również gnocchii, ale tym razem twarogowe z sosem pomidorowym, cukinią i papryką. Kluski wyszły bardzo pyszne. Smakowały naprawdę smacznie z sosem, który idealnie do nich pasował. Zainspirowałam się przepisem z gazetki "Moje gotowanie", oczywiście zmieniając kilka składników. Życzę smacznego i pozdrawiam serdecznie.

 

Gnocchi twarogowe z sosem pomidorowym, cukinią i papryką.

GNOCCHI TWAROGOWE Z SOSEM POMIDOROWYM, CUKINIĄ I PAPRYKĄ.

          Składniki na 2 - 3 porcje:

Kluski:

  • 180 g twarogu chudego
  • 180 g mąki pszennej + do podsypania
  • 120 g serka ricotta
  • 2 jajka

Sos pomidorowy:

  • puszka krojonych pomidorów
  • mała cukinia
  • mała czerwona papryka
  • 1 cebula szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz czarny
  • papryka ostra 
  • 2 łyżki natki pietruszki pokrojonej

          Sposób przyrządzania:

            Cebulę szalotkę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić na drobno. Cukinią umyć i pokroić w ćwiartki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w niewielkie paseczki. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć na niej cebulę, cukinię i paprykę. Potem dodać posiekany czosnek, chwilkę przesmażyć i dodać pomidory z puszki. Doprawić solą, pieprzem czarnym i papryką ostrą. Całość dusić na małym ogniu przez około 20 - 25 minut. Sos posypać posiekaną natką pietruszki i wymieszać. Ser biały przetrzeć przez sito. Mąkę, biały ser, ricottę, jajka włożyć do dużej miski i zagniatać ciasto dłońmi przez około 3 minuty. Blat posypać mąką, przełożyć ciasto i jeszcze zagnieść, tak aby ciasto odstawało od rąk (dodać jak najmniej mąki, bo kluski będą twarde, konsystencja klusek, jak na kopytka). Z ciasta odrywać kawałki i formować z nich wałki szerokości około 1,5 cm i spłaszczać je. Wałki pokroić na kawałki o długości około 2 cm, ułożyć na posypanym mąką blacie, aby się nie posklejały i zrobić wzorek widelcem. Zagotować wodę w dużym garnku, dobrze ją osolić. Kluski wrzucić do wrzątku, mieszać i poczekać, aż wypłyną na powierzchnię. Gotować około 4 - 5 minut od momentu wypłynięcia. Ugotowane kluski polać sosem pomidorowym.

Smacznego !!!

Tutaj podaję link do Gnocchi na białym winie, jeśli ktoś byłby zainteresowany :-).

 

Gnocchi twarogowe z sosem pomidorowym, cukinią i papryką.

piątek, 06 listopada 2015

            Uwielbiam jeść warzywa nie tylko do obiadu. W lato często robię surówki ze świeżych warzyw. W jesienne dni często zapiekam warzywa w piekrniku. Są przepyszne i niejednokrotnie mogą zastąpić kolację. Ostatnio upiekłam sporą porcję warzyw. Znalazły się tam dynia hokkaido, czerwona cebula, cukinia, bakłażan, papryka czerwona. Całość dobrze przyprawiłam i posypałam oregano oraz ziołami prowansalskimi. Pieczone warzywka podałam z dipem z jogurtu greckiego i sera feta oraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Danie smakowało pysznie. Zainspirowałam się przepisem z gazetki "Tina". Spora część warzyw mi została i wiecie, co z nimi zrobiłam? Ugotowałam pyszną zupkę krem z tych pozostałych warzyw. Powiem Wam, że zupa nawet dobra była :-). Radzę wypróbować te pieczone warzywka, bo są naprawdę warte grzechu ;-). Pozdrawiam.

 

Pieczone warzywa z dipem.

PIECZONE WARZYWA Z DIPEM.

         Składniki na 2 - 3 porcje:

  • 1/2 dyni hokkaido
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • suszone oregano
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz czarny
  • papryka ostra

Dip:

  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 100 g sera feta
  • 1 ząbek czosnku

          Sposób przyrządzania:

            Dynię dokładnie umyć, usunąć pestki, a miąższ pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pociąć w talarki. Paprykę, bakłażan i cukinię dokładnie umyć, rozkroić i usunąć nasiona (jeśli pestki w cukinii są małe można zostawić i pokroić w talarki). Paprykę pociąć w paseczki, a bakłażana i cukinię w plastry lub kostkę. Wszystkie warzywa wrzucić do miski. Doprawić je solą, pieprzem i papryką ostrą, skropić oliwą z oliwek i posypać suszonym oregano i ziołami prowansalskimi. Warzywa rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC około 25 - 30 minut do momentu, aż będą miękkie. Jogurt wymieszać z serem feta i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Warzywa podawać z dipem.

Smacznego !!!

 

Pieczone warzywa z dipem.

środa, 22 lipca 2015

          Zakupiłam kilka gazetek kulinarnych. Znalazłam dużo ciekawych przepisów, które wypróbuję. Często inspiruje się przepisami z różnych czasopism czy książek, zobaczę kilka składników i wpadam na super pomysł. Bardzo lubię oglądać zdjęcia kulinarne. Wiem, że moim daleko do ideału, ale może kiedyś tez osiągnę taki poziom. Przepis wzięłam z gazetki "Sól i Pieprz", zmodyfikowałam go trochę do swoich upodobań smakowych. Kopytka z ricotty ze szpinakiem są naprawdę przepyszne. Powiem tak: może kształtem nie są idealne, ale smakują rewelacyjnie. Lubię takie nieregularne kształty klusek i ciastek ;-). Podałam je z sosem pomidorowym z dwóch rożnych odmian pomidorów, żółtych i czerwonych. Sos jest mocno czosnkowy i ostry, doskonale pasuje do tych kopytek. Zjedliśmy je ze smakiem. Danie szybko zniknęło z naszych talerzy. Potrawę będę powtarzała jeszcze wiele razy, za każdym razem dorzucę jakieś inne pyszne składniki :-).

 

Kopytka z ricotty ze szpinakiem i sosem pomidorowym.

 KOPYTKA Z RICOTTY ZE SZPINAKIEM I SOSEM POMIDOROWYM.

          Składniki na 2 porcje lub 3 mniejsze:

Sos:

  • 1 mała cebulka czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 500 g pomidorów
  • 7 sztuk żółtych pomidorków truskawkowych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz czarny
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

Kluski:

  • 250 g ricotty
  • 2 jajka
  • 50 g szpinaku baby
  • około 180 g mąki
  • 50 g startej mozzarelli
  • sól
  • pieprz ziołowy

          Sposób przyrządzania:

             Pomidory sparzyć i obrać ze skóry (tylko czerwone). Pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę czerwoną obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W garnku rozgrzać masło, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić, po chwili dodać czosnek. Dodać pomidory pokrojone i koncentrat pomidorowy. Dusić około 10 - 12 minut. Sos doprawić solą, pieprzem czarnym i octem balsamicznym. Wrzucić pokrojone żółte pomidorki truskawkowe i gotować jeszcze około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Szpinak drobno posiekać. Ricottę wymieszać z jajkami na gładką masę. Do ricotty dodać posiekany szpinak, przesianą mąkę, startą mozzarellę. Doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym. Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć bardzo gęstą konsystencję, jeśli będzie zbyt rzadkie dodać jeszcze mąkę. Łyżeczką formować  kluski i wrzucać na osolony wrzątek. Gotować na średnim ogniu około 2 minuty, od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową i rozłożyć na talerzach. Polać ciepłym sosem pomidorowym i udekorować listkami bazylii.

Smacznego !!!

 

Kopytka z ricotty ze szpinakiem i sosem pomidorowym.

piątek, 03 lipca 2015

           Dawno nie robiłam kopytek i postanowiłam zrobić ich włoską odmianę tzn. gnocchi. Istnieje wiele regionalnych wersji tych klusek, m.in. z ziemniaków, warzywnych purée, sera, mąki gryczanej. Są bardzo podobne do naszych polskich kopytek, do tych ziemniaczanych dodaje się jeszcze masło. Przepis na danie z gnocchi znalazłam w gazetce "Tina". Bardzo mnie zaciekawiło, więc je przygotowałam. Powiem szczerze gnocchi smakują super w takim wydaniu. Smak wina jest tylko lekko wyczuwalny. Danie zdało egzamin, wszystkim smakowało i na pewno jeszcze je powtórzę, być może w innej wersji i z innymi dodatkami...

 

Gnocchi na białym winie.

GNOCCHI NA BIAŁYM WINIE.

          Składniki na 2-3 porcje:

Gnocchi:

  • 600 g ziemniaków 
  • 1 jajko roztrzepane
  • 20 g miękkiego masła
  • około 150 - 200 g mąki + do podsypania
  • sól

Dodatkowo:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • sól
  • pieprz czarny i ziołowy
  • garść posiekanej świeżej bazylii
  • 100 g mozzarelli w kulkach

          Sposób przyrządzania:

            Ziemniaki ugotować z osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, odparować i zostawić do ostygnięcia. Potem utłuc lub zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Następnie wymieszać drewnianą łyżką z jajkami, masłem, solą, a na koniec z mąką. Masę wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i całość wyrobić dłońmi. W razie potrzeby dosypać więcej mąki. Ilość użytej mąki będzie zależeć od odmiany ziemniaków. Ciasto podzielić na mniejsze części, zrolować wałeczki na lekko wysypanej mąką stolnicy, tak jak na kopytka. Pociąć ostrym nożem na kawałki o długości około 1,5 - 2 cm. Z tych kawałków uformować kluski wycinając na każdej wzorek brzuszkiem widelca. Odłożyć każdą kluskę na wysypaną mąką stolnicę, ponieważ mogą się posklejać. Gotować partiami w dużym garnku z wrzącą osoloną wodą tak długo, aż wypłyną na powierzchnię. Wyciągnąć łyżką cedzakową i ostudzić. Na patelnię wlać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pomidorki przekrojone na pół. Przesmażyć je i podlać winem. Składniki wymieszać, po czym doprawić do smaku solą oraz pieprzem czarnym i ziołowym. Dodać grubo pokrojoną świeżą bazylię i gnocchi. Całość wymieszać, a następnie krótko gotować. Do zawartości patelni dołożyć mozzarellę i chwilę podgrzewać. Podawać od razu po sporządzeniu.

Smacznego !!!

 

Gnocchi na białym winie.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet