Dania bezmięsne

piątek, 22 lipca 2016

              W tym tygodniu  zrobiłam trochę przetworów i jeszcze czeka na mnie cukinia. Znając siebie to coś jeszcze wymyślę :). Kilka nowych przepisów już wypróbowałam, jak będą ok, to na pewno z Wami się nimi podzielę. Zamroziłam też spore ilości fasolki szparagowej. Trzeba będzie szybko ją zjeść, bo już mi miejsca zaczyna brakować w zamrażalniku :). Część fasolki na bieżąco zużywam. Wymyśliłam takie oto risotto właśnie z zieloną fasolką szparagową i groszkiem mrożonym, bo nie miałam akurat dostępu do świeżego. Bardzo lubię risotto z różnymi warzywami i dodatkami. Danie smakowało wyjątkowo pysznie. Na pewno jeszcze nie raz je przygotuję. 

 

Zielone risotto z groszkiem i fasolką.

ZIELONE RISOTTO Z GROSZKIEM I FASOLKĄ.

          Składniki:

  • 200 g ryżu
  • 100 ml wina białego wytrawnego
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 150 g mrożonego zielonego groszku
  • 200 ml wody z gotowania warzyw
  • 100 ml gorącego bulionu
  • 1 łyżka oleju
  • 4 dymki 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżka masła
  • sól
  • pieprz czarny

          Sposób przyrządzania:

            Fasolkę szparagową oczyścić, umyć i odciąć końcówki. Do garnka wlać wodę, dodać cukru i soli, zagotować. Wrzucić fasolkę i od zagotowania wody, gotować 7 - 8 minut, odcedzić. W tej samej wodzie ugotować mrożony groszek (3 - 4 minuty od zagotowania). Cebule dymki wraz z częścią szczypiorku oczyścić i pokroić w krążki. Czosnek obrać i pokroić na drobno. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulkę, zrumienić, dodać czosnek, przesmażyć. po chwili dodać opłukany i osączony ryż, znowu przesmażyć. Wlać wytrawne białe wino, gotować dopóki alkohol nie wyparuje. Ryż zalać gorącym wywarem, w którym gotowały się warzywa i bulionem. Gotować na średnim ogniu do miękkości około 20 - 25 minut. Odcedzoną zieloną fasolkę pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić wszystkie warzywa do ryżu, przemieszać. Dodać masło i doprawić risotto do smaku solą i pieprzem czarnym.

Smacznego !!!

 

Zielone risotto z groszkiem i fasolką.

poniedziałek, 16 maja 2016

            Inspiracją do tego dania był przepis zamieszczony w gazetce "Pyszne". Przepis bardzo mi się spodobał i postanowiłam  go przyrządzić. Nie miałam w domu kilku składników, dlatego curry z fetą, groszkiem i fasolką szparagową ugotowałam według swojego pomysłu. Myślę, że tak przygotowane będzie też pysznie smakować. Danie jest proste i szybkie, można je przygotować w kilka chwil. Idealnie nadaje się dla tych zapracowanych jak i nie oraz dla tych, co nie lubią za długo stać przy garach :). W potrawie bardzo mocno czuć smak curry i imbiru, przez co jest bardzo intensywna i aromatyczna. Polecam serdecznie!

 

Curry z fetą, groszkiem i fasolką szparagową.

CURRY Z FETĄ, GROSZKIEM I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ.

          Składniki:

  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 duża cebula czerwona
  • 100 g sera feta
  •  1 ząbek czosnku
  • kawałek imbiru (około 10 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka curry
  • 1/4 pęczka kolendry
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 200 g mrożonej fasolki szparagowej
  • 70 ml bulionu
  • sól
  • pieprz czarny

          Sposób przyrządzania:

            Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek i imbir obrać, pokroić na bardzo drobno. Groszek konserwowy osączyć na sicie z zalewy. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić cebulę, czosnek oraz imbir i podsmażyć. Dodać pomidory z puszki, bulion i curry gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie dodać osączony groszek i mrożoną fasolkę szparagową, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Curry posypać pokruszoną lub pokrojoną w kostkę fetą i liśćmi kolendry. Podawać z ryżem.

Smacznego !!!

 

Curry z fetą, groszkiem i fasolką szparagową.

środa, 29 kwietnia 2015

            Kotleciki ziemniaczane to bardzo dobry pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które nam zostaną po obiedzie. Nigdy nie wyrzucam ziemniaków z obiadu, zawsze coś z nich wykombinuję. Bardzo lubię takie pieczone kotleciki. Wpadłam na pomysł, że zrobię je z twarogiem i natką pietruszki, a jako dodatek do uzyskania pożądanej konsystencji użyłam kaszy manny. Przepis zaliczam do udanych i będę je często robić.

 

Kotleciki ziemniaczane z twarogiem.

KOTLECIKI ZIEMNIACZANE Z TWAROGIEM.

          Składniki:

  • 420 g ugotowanych ziemniaków
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 duże jajko
  • 100 g twarogu
  • 100 g kaszy manny
  • około 25 g mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • tarta bułka

          Sposób przyrządzania:

          Ugotowane ziemniaki rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Twaróg rozgnieść widelcem. W dużej misce wymieszać starannie rozdrobnione ziemniaki, posiekaną natkę pietruszki oraz twaróg. Dodać całe jajko, wsypać kaszę manną, mąkę oraz przyprawić solą i pieprzem. Masa nie może być zbyt gęsta bo kotleciki wyjdą twarde. Z przygotowanej masy lekko wilgotnymi dłońmi formować niewielkie kotleciki, spłaszczać na dłoni, następnie obtaczać w bułce tartej. Usmażyć na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju. Podawać z ulubioną surówką, sosem mięsnym lub sosem beszamelowym w wersji bezmięsnej. 

Smacznego !!!

 

Kotleciki ziemniaczane z twarogiem.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet