Zdrowe chwasty i zioła

wtorek, 12 maja 2015

             Mniszek lekarski zwany popularnie mleczem albo dmuchawcem jest cenionym ziołem leczniczym. W lecznictwie stosowane są zarówno liście, kwiaty, jak i korzeń mniszka. Młode liście stanowią również dodatek do sałatek. Jest skarbnicą cennych substancji do których zaliczamy: witaminy A, C, D, a także witaminy z grupy B, minerały: żelazo, potas, krzem, magnez, garbniki, flawonoidy, triperpeny, inulinę, kwasy polifenelowe, asparginę oraz kwas krzemowy. 

Odpowiednim miesiącem na zbiór kwiatów mniszka jest maj, ponieważ wtedy są najbardziej dojrzałe i aromatyczne oraz nie mają posmaku goryczy. Należy je zbierać z terenów nieskażonych (na łąkach z dala od pól i dróg). Kwiaty zbieramy w słoneczny dzień, najlepiej przed południem. 

            Syrop z mniszka lekarskiego zalecany jest w przypadku schorzeń wątroby i woreczka żółciowego, szczególnie po przebyciu wirusowego zapalenia wątroby czy w marskości wątroby. Ma działanie moczopędne, pomocny jest w infekcjach dróg moczowych, chorobach pęcherza, nerek i kamicy. Ma działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne, dlatego najczęściej jest stosowany do leczenia górnych dróg oddechowych: kaszel, chrypka, ból gardła, infekcje jamy ustnej. Ma działanie przeciwmiażdżycowe, świetnie oczyszcza i wzmacnia krew, a także oczyszcza cały organizm z toksyn. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, a tym samym poprawia trawienie i apetyt. Łagodzi stany zapalne skóry i przyspiesza gojenie ran. Leczy również reumatyzm (skaza moczanowa, zapalenie kości i stawów). 

Syropu z mniszka lekarskiego nie mogą zażywać osoby zmagające się z wrzodami i nadkwaśnością żołądka. Z porady lekarza powinny skorzystać także osoby cierpiące na niedrożność jelit czy dróg żółciowych. Ze względu na dużą zawartość cukru, nie mogą go stosować także cukrzycy.

          O syropie z mniszka lekarskiego słyszałam już jakiś czas temu, ale nie miałam odwagi go zrobić. Po przeczytaniu bardzo pozytywnych opinii o jego prozdrowotnym działaniu, a także o jego przepysznym smaku postanowiłam go sporządzić. I się nie zawiodłam :-). Syrop jest cudowny, aromatyczny, smakuje jak miód. Mój syrop ma ciemny kolor, dlatego że użyłam dużej ilości kwiatów oraz całych główek. W pierwszej fazie robienia syropu zapach i smak nie zachęca do dalszej kontynuacji, ale nie zrażajcie się tym, potem podczas gotowania wywaru wszystko jest już w porządku. Polecam Wam zrobić ten wyjątkowy syrop. Powinien znaleźć się w każdej domowej apteczce.

 

Syrop z mniszka lekarskiego.

SYROP Z MNISZKA LEKARSKIEGO.

          Składniki:

  • 1 kg kwiatów mlecza (całe główki)
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru
  • 2 - 3 cytryny

          Sposób przyrządzania:

            Kwiaty mlecza zerwać i ułożyć na białym papierze, pozostawić na około godzinę, aby uciekły wszystkie owady. Po tym czasie oczyszczone główki przełożyć do garnka i zalać wodą, gotować około 15 minut. Następnie garnek odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Po tym czasie wywar odcedzić przez lnianą szmatkę, dodać cukier i sok z cytryn. Całość wymieszać i gotować na małym ogniu do uzyskania konsystencji syropu, czyli przez około 2 - 2,5 godziny. Tak powstały gorący syrop przelać do wyparzonych słoiczków, zakręcić, odwrócić do góry dnem i przykryć szmatką. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Termin ważności mija po kilku miesiącach od daty przygotowania syropu. Dawkowanie: 2-3 łyżeczki miodu z mniszka dziennie.

Smacznego i na zdrowie !!!

 

Syrop z mniszka lekarskiego.

poniedziałek, 11 maja 2015

             Mam dla Was do wypróbowania wspaniały i leczniczy miód pokrzywowy. Słyszeliście o jego właściwościach? Bo ja dopiero w tym roku się o nim dowiedziałam, nad czym bardzo ubolewam, ale jeszcze można nadrobić wszystko. Ten miód nie tylko poprawia odporność całego organizmu, świetnie działa na naszą urodę, ale także reguluje poziom hormonów oraz wzmacnia fizycznie i psychicznie. Stosowany jest z ogromnym pozytywnym skutkiem w leczeniu reumatyzmu i różnego rodzaju stanów zapalnych. Zawiera dużo żelaza, przez co zwiększa ilość hemoglobiny we krwi, a tym samym skutecznie leczy anemię. Poprawia trawienie, obniża i wyrównuje ciśnienie tętnicze, działa moczopędnie. Rewelacyjne działanie ma miód pokrzywowy (enzymy pszczele + pokrzywa), który już po tygodniowym stosowaniu powstrzymał u kilku chorych rozwój gruczolaka prostaty (źródło artykuł mgr. inż J. Linkiewicza pt. "Właściwości lecznicze i metody stosowania pokrzywy"). Zahamowany został także rozwój raka sutka w I stopniu klinicznym (do 3 cm) stosując miód pokrzywowy (miód + sok ze świeżej pokrzywy z dodatkiem zmiksowanych liści pokrzywy i orzecha włoskiego).  Myślę, że taka kuracja przyda się każdemu, kto chce zadbać o swoje zdrowie i po zimie wzmocnić i oczyścić swój organizm. Polecam Wam ten miód bardzo gorąco! Zachęcam Was do korzystania z darów natury :-).

 

Miód pokrzywowy.

MIÓD POKRZYWOWY.

          Składniki:

  • 1 szklanka soku z pokrzywy
  • 3 szklanki miodu

          Sposób przyrządzania:

            Świeże pokrzywy wraz z wierzchołkami zebrać w rękawiczkach z terenów czystych z dala od dróg. Oczyścić i opłukać, osuszyć na ściereczce i przecisnąć przez maszynkę do mięsa. Otrzymaną miazgę wyciskać przez lnianą lub bawełnianą szmatkę. Sok pokrzywowy dokładnie wymieszać z miodem. Po starannym połączeniu wszystkich składników przelać do słoików. Przechowywać w lodówce lub w chłodnym i ciemnym miejscu. Zażywać 3 razy dziennie po 1 łyżce między posiłkami. Można taki mód dodawać do koktajli lub herbatek ziołowych. Można także rozcieńczyć go w wodzie (1 - 2 łyżeczki miodu na 1 szklankę ciepłej wody)

Smacznego i na zdrowie !!!

Więcej o pozytywnym działaniu pokrzywy można poczytać tutaj.


Miód pokrzywowy.

wtorek, 28 kwietnia 2015

            Dziś będzie trochę teorii. Przeglądając sieć internetową znalazłam bardzo dużo pozytywnych opinii na temat pokrzywy, która jest niestety niedocenianą rośliną, dla większości znana jako uciążliwy chwast. Jest jedną z najcenniejszych roślin jakie znamy z ziołolecznictwie. Pokrzywa to bogactwo mikroelementów (zwłaszcza żelaza, potasu, krzemu, wapnia, siarki, jodu i sodu), witamin, a przede wszystkim witaminy C (aż 60 mg w 100 g świeżych liści) oraz A, K i witamin z grupy B (B5 i B2). Zawiera także garbniki, kwasy organiczne, duże ilości chlorofilu, fitosterole, karotenoidy, aminy biogenne. 

Pokrzywa zastosowanie:

  • wspo­ma­ga or­ga­nizm w po­zby­wa­niu się tok­syn, ale rów­nież kwasu mo­czo­we­go, dzię­ki czemu sto­su­je się ją w le­cze­niu i pro­fi­lak­ty­ce dny mo­cza­no­wej
  • działa moczopędnie i oczyszczająco, przez co wspomaga pracę nerek, pomaga w leczeniu zakażeń dróg moczowych
  • związki w niej zawarte oczyszczają układ trawienny, odprowadzają złogi żółciowe, a także korzystnie wpływają na pracę trzustki, wątroby i żołądka. 
  • uła­twia tra­wie­nie, wzmagając wy­dzie­la­nie soków tra­wien­nych, ale rów­nież po­ma­ga usu­nąć z or­ga­ni­zmu nad­miar wody i ubocz­ne pro­duk­ty prze­mia­ny ma­te­rii  
  • dostarcza dużo żelaza, co przeciwdziała niedokrwistości, anemii i słabemu krzepnięciu krwi
  • obniża poziom cukru we krwi
  • poprawia stan cery, paznokci i włosów nadając im piękny połysk
  • wzmacnia układ odpornościowy poprzez stymulację leukocytów, ma działanie antybakteryjne i antywirusowe
  • liście przejawiają tendencje do łagodzenia obrzęków i skurczy, a także zapalenia nerwów kończyn, rwy kulszowej i lumbago
  • podaje się zewnętrznie i wewnętrznie w wypryskach, trądziku, w łupieżu, w łojotoku, wypadaniu włosów. 
  • podobno zawiera substancję pobudzającą organizm człowieka do wytwarzania interferonu i antygenów wirusowych, chroniących przed wirusami, w tym również powodującymi zmiany nowotworowe.
  • liście pokrzywy posiadają dowiedzione i wypróbowane właściwości łagodzenia objawów kataru siennego
  • wyciąg z korzenia ma działanie przeciwgrzybiczne i bakteriobójcze

 Pokrzywy nie należy pić w przypadku:

  • cyst, nowotworu i krwotoków spowodowanych polipami
  • innych chorób leczonych chirurgicznie
  • przyjmowania leków przeciwcukrzycowych - nasila ich działanie
  • chorób nerek - zalecana konsultacja lekarska
  • w ciąży i laktacji (należy skonsultować się z lekarzem) i dzieci poniżej 12 roku życia
  • przyjmowania leków rozrzedzających krew - nasila działanie
  • przyjmowanie leków regulujących ciśnienie krwi - obniża ciśnienie
  • długotrwałego stosowania może dojść do reakcji alergicznych (zaczerwienienia oraz puchnięcie powiek i okolic oczu)

          Pokrzywę można przyjmować pod wieloma postaciami. Można z niej zrobić nalewkę, sok, herbatę, wyciąg i miód oraz płukankę do włosów, a także dodawać do potraw. Surowcem podstawowym są liście i korzenie rośliny, rzadziej całe zioło. Do celów leczniczych wykorzystuje się tylko młode listki oraz szczytowe fragmenty pędu. W stanie świeżym nie wolno spożywać starszych roślin, które weszły już w fazę kwitnienia, gdyż w tym okresie w ich liściach pojawiają się substancje, mogące powodować uszkodzenia wątroby i nerek (min. kryształy węglanu wapnia tzw. cystolity). Przełom kwietnia i maja to sezon na młodą pokrzywę - warto go wykorzystać, przygotowując świeży sok z pokrzywy, miód pokrzywowy lub zwyczajnie ususzyć. Zbiera się ją w pogodne dni z miejsc nieskażonych. Liście należy suszyć w zacienionym i przewiewnym pomieszczeniu, aby nie dopuścić do ich brunatnienia. Ponieważ lekko zwiędnięte pokrzywy są mniej parzące, dopiero po kilku godzinach oddziela się liście od łodyg. Wykopu korzeni dokonuje się  jesienią lub wczesną wiosną. Po oczyszczeniu suszy się je w temperaturze do 40⁰C.

          Sok z pokrzywy jest bardzo zdrowy, choć nieciekawy w smaku. Mi smakuje jak chwast, ale znośny do wypicia. Myślę, że jedną łyżkę 3 razy dziennie da się wypić :-). Dla zdrowia warto się poświęcić. Naprawdę warto się nim zainteresować, szczególnie teraz na wiosnę, ponieważ przydadzą się naszemu organizmowi wszelkie kuracje wzmacniająco - oczyszczające.

 

Sok z pokrzywy.

 SOK Z POKRZYWY.

          Składniki:

  • młode listki pokrzyw oraz szczytowe fragmenty pędu

          Sposób przyrządzania:

            Zebrać pokrzywy w ochronnych rękawiczkach, oczyścić z ewentualnych zanieczyszczeń, włożyć do miski i zalać ciepłą wodą. Osączyć na ręcznikach lub w wirówce do sałaty. Po tym czasie przepuścić je przez maszynkę do mięsa (UWAGA SILNIE BARWI RĘCE, DLATEGO LEPIEJ MIEĆ UBRANE RĘKAWICZKI JEDNORAZOWE). Po czym za pomocą czystej, lnianej ściereczki lub gęstego sita wycisnąć sok. Sok przelać do ciemnej butelki. Można go zakonserwować sokiem z cytryny lub odrobiną spirytusu. Przechowywać w lodówce około 2 - 3 dni. Sok należy wypijać po 1 łyżce około 3 razy dziennie przez 2 tygodnie. Po tym czasie zrobić przerwę i ponownie można powtórzyć kurację. Aby poprawić smak można go rozcieńczyć niewielką ilością wody. Pulpę można zamrozić i przygotować tak samo jak szpinak lub dodawać do koktajli albo ugotować zupę.

Nie podałam ilości pokrzywy, ponieważ różna ilość soku wychodzi, nie jest zbyt soczysta. Ale żeby mieć butelkę takiego soku sporo trzeba narwać tych pokrzyw :-).

Smacznego i na zdrowie !!!

 

Sok z pokrzywy.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet