Śniadania, kolacje

poniedziałek, 21 listopada 2016

            Na śniadanie chciałam zrobić coś zupełnie innego niż kanapki. Często piekę też grzanki w piekarniku. Nie zawsze jednak mam czas, aby z rana stać w kuchni, szczególnie gdy bardzo wcześnie muszę wstać do pracy. Takie obfite śniadanie to tylko w weekendy mogę sobie zafundować albo jak mam później do pracy. W lodówce nazbierało mi się trochę warzyw i wymyśliłam takie oto danie. Cebulę, czosnek, paprykę czerwoną i żółtą oraz cukinię podsmażyłam na patelni z przyprawami i ziołami prowansalskimi. Wrzuciłam na to jajka i je usmażyłam na pierzynce warzywnej, aż do ich ścięcia. Śniadanie było bardzo sycące i smakowało bardzo pysznie. Polecam!

 

Jajka sadzone na warzywnej pierzynce.

JAJKA SADZONE NA WARZYWNEJ PIERZYNCE.

          Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 duża cebula szalotka
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz czarny
  • zioła prowansalskie
  • 2 łyżki oleju

          Sposób przyrządzania:

            Cebulę szalotkę obrać i pokroić w kostkę. Cukinię umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, odciąć końcówki, pokroić na ćwiartki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać paprykę i cukinię, przyprawić solą, pieprzem czarnym, ziołami prowansalskimi i smażyć całość przez 15 minut na bardzo małym ogniu. Wrzucić jajka na wierzch, starając się zachować między nimi odległość. Przykryć pokrywką i smażyć kilka minut, aż jajka się zetną. Podawać z domowym pieczywem. Można posypać natką pietruszki.

Smacznego !!! 

 

Jajka sadzone na warzywnej pierzynce.

środa, 27 lipca 2016

             Pamiętam, że w dzieciństwie czasami z rodzicami chodziłam na grzyby. Teraz to w ogóle nie chodzę, bo nie za bardzo znam się na grzybach i nie zawsze mam czas, żeby zabrać się ze znajomymi. Zdobyłam ostatnio kurki i postanowiłam zrobić bagietki z jajecznicą właśnie z tymi grzybami. Wow! Wyszło bardzo pożywne, proste i przepyszne danie na śniadanie lub kolację. Polecam i zachęcam do skorzystania z przepisu!

 

Bagietki z jajecznicą i kurkami.

BAGIETKI Z JAJECZNICĄ I KURKAMI.

          Składniki:

  • 2 małe bagietki
  • 150 g kurek
  • 4 duże jajka
  • pęczek cebuli dymki (5 - 6 sztuk)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku.

          Sposób przyrządzania:

            Bagietki przeciąć na pól, potem jeszcze wzdłuż i posmarować oliwą z oliwek. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC, włożyć bagietki i piec około 10 minut. Cebulę dymkę oczyścić, umyć i pokroić w krążki. Czosnek obrać i posiekać na drobno. Kurki oczyścić, umyć i osuszyć na ręczniku papierowym, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Jajka rozbić do miski, przyprawić solą i pieprzem czarnym. Na patelni rozgrzać masło i łyżkę oliwy, zeszklić cebulę. Następnie dodać kurki i smażyć, aż do wyparowania płynu. Dodać posiekany czosnek i jeszcze chwilkę przesmażyć, wlać rozbełtane jajka, smażyć, aż jajecznica się zetnie. Na ciepłe bagietki wyłożyć jajecznicę, posypać posiekanym szczypiorkiem i od razu podawać.

Smacznego !!! 

 

Bagietki z jajecznicą i kurkami.

środa, 08 czerwca 2016

            Na śniadanie lub kolację bardzo lubię piec grzanki w piekarniku. Robię je z różnym przybraniem, najczęściej z tego, co mam w lodówce. Teraz wymyśliłam sobie, że składniki podsmażę na patelni i ułożę je na ciepłych i chrupkich grzankach. Nadzienie zrobiłam z papryki czerwonej i żółtej, pomidorków truskawkowych, czosnku i posiekanego świeżego rozmarynu. Grzanki smakowały super. Najlepsze są na ciepło, ale zimne też są pyszne. 

 

Grzanki z pomidorami i papryką.

GRZANKI Z POMIDORAMI I PAPRYKĄ.

          Składniki:

  • 1 długa bagietka
  • 200 g pomidorków truskawkowych
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól 
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu

          Sposób przyrządzania:

            Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, umyć, osuszyć i pokroić w paseczki. Pomidorki umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Czosnek obrać i drobno pokroić. Igiełki rozmarynu drobno posiekać. Bagietkę pokroić w kromki i posmarować delikatnie oliwą z oliwek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC, piec przez około 10 minut, aż będą lekko chrupkie. W tym czasie podsmażyć na 1 łyżce oliwy, pomidorki i paprykę. Smażyć około 8 minut, pod koniec dodać czosnek i rozmaryn. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Grzanki wyciągnąć z piekarnika i rozłożyć na nich nadzienie. Podawać na ciepło lub na zimno.

Smacznego !!!

 

Grzanki z pomidorami i papryką.

poniedziałek, 06 czerwca 2016

            W weekend poszalałam trochę i wypróbowałam parę nowych przepisów. Niektóre są do poprawy, ale na pewno się nimi z Wami podzielę. Dostałam od znajomej sporo młodej botwinki i zrobiłam kilka potraw z jej użyciem, które Wam opublikuję. Część oczywiście zamroziłam, będzie na przyszłość :). Pierwszy przepis jaki Wam zaprezentuję to jajecznica z botwinką, banalnie proste danie, a jakie pyszne. Pierwszy raz robiłam i wiem, że nie ostatni, mniam:). Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu!

 

Jajecznica z botwinką.

JAJECZNICA Z BOTWINKĄ.

          Składniki:

  • 6 dużych jajek
  • pęczek botwinki bez buraczków
  • 2 cebule szalotki
  • 6 łyżek posiekanego szczypiorku
  • 4 - 5 łyżek masła
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • pieprz czarny

          Sposób przyrządzania:

            Cebulę szalotkę obrać i pokroić w kostkę. Botwinkę oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. W dużej misce rozbić jajka, przyprawić solą i pieprzem ziołowym i czarnym, rozbełtać. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić pokrojoną cebulę, chwilę przesmażyć i dodać najpierw łodyżki z botwinki i dusić do miękkości. Następnie dodać pokrojone liście i jeszcze chwilę dusić. Do podsmażonej cebulki i botwinki dodać 4 łyżki posiekanego szczypiorku, a po chwili wlać roztrzepane jajka. Smażyć do momentu, gdy jajecznica się zetnie. Podawać posypaną szczypiorkiem i ze świeżym pieczywem.

Smacznego !!!

 

Jajecznica z botwinką.

środa, 13 kwietnia 2016

            Wiosna jest piękną porą roku. Po zimie przyroda budzi się do życia, krajobraz zaczyna się robić coraz bardziej zielony, pojawiają się pierwsze kwiaty i młode listki na drzewach. My też po zimowym letargu mamy więcej energii, częściej wychodzimy na powietrze, a także zaczynamy włączać do swojej diety więcej świeżych warzyw i owoców oraz przyrządzać dania bardziej lekkie. Przynajmniej ja staram się tak robić. Bardzo lubię twarożek ziarnisty. Postanowiłam go trochę urozmaicić i dodałam do niego pomidorki, rzodkiewkę i szczypiorek. Wyszło bardzo pysznie. Idealnie nadaje się na śniadanie lub kolację. Pozdrawiam i przesyłam buziaki :).

 

Serek ziarnisty z rzodkiewką i pomidorkami.

SEREK ZIARNISTY Z RZODKIEWKĄ I POMIDORKAMI.

          Składniki:

  • 1 twarożek ziarnisty
  • 2 garście pomidorków truskawkowych lub koktajlowych
  • kilka sztuk rzodkiewek
  • 3 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy

          Sposób przyrządzania:

            Pomidorki truskawkowe umyć, osuszyć i przekroić na pół. Rzodkiewki oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Twarożek ziarnisty przełożyć do miseczki, dodać pomidorki, rzodkiewkę i pokrojony szczypiorek, wymieszać delikatnie i przyprawić solą, pieprzem czarnym oraz ziołowym. Podawać od razu ze świeżym pieczywem.

Smacznego !!!

 

Serek ziarnisty z rzodkiewką i pomidorkami.

 
1 , 2
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet