Pasztety

poniedziałek, 23 marca 2015

             Czy pasztet musi być tylko z mięsa? Nie! Może być też z różnych warzyw i to połączenie jest absolutnie trafione. Pasztety wegetariańskie są pyszne, miękkie i wilgotne. Można je łatwo rozsmarować na kanapce. Taki pasztet trzeba dobrze przyprawić, aby podkreślić smak warzyw. Spożywać go najlepiej na zimno. Dobrze by było, żeby po upieczeniu odstał 12 godzin, wtedy ma odpowiednią konsystencję, ale też smak jest bardziej podkreślony. Takie pasztety można podawać z ćwikłą, musztardą lub chrzanem. Ten pasztet z fasoli jest zwarty, łatwo się kroi i ma kremową konsystencję. Idealny pasztet na wielkanocny stół. Zapraszam do skorzystania z przepisu i upieczenia go na Wielkanoc.

 

Pasztet z białej fasoli.

PASZTET Z BIAŁEJ FASOLI.

         Składniki:

  • 500 g fasoli "piękny Jaś"
  • 1 jabłko
  • 1 marchewka
  • 2 duże cebule
  • 100 ml oleju + 2 łyżki do smażenia
  • 6 łyżek mielonych płatków owsianych
  • 1/4 łyżeczki curry
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 łyżeczki majeranku

          Sposób przyrządzania:

            Fasolę namoczyć w wodzie i zostawić na około 12 godzin. Odcedzić, zalać ponownie wodą i ugotować z dodatkiem liści laurowych. Po tym czasie fasolę przepłukać i ostudzić. Cebule obrać, pokroić w piórka. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Marchew ugotować i obrać. Cebule zeszklić na minimalnym ogniu, dodać jabłko i podsmażać tak długo, aż będą miękkie. Ugotowaną fasolę zemleć w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą, jabłkiem oraz marchewką. Dodać mielone płatki owsiane i olej oraz wszystkie przyprawy. Dobrze doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Formę o wymiarach 28 x 11 cm wysmarować tłuszczem i przełożyć pasztet. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC przez 45 - 50 minut, do czasu zrumienienia się pasztetu. Pasztet jest upieczony, gdy jego brzegi "odchodzą" od formy. Wyciągnąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Podawać na zimno z ostrymi sosami i pieczywem.

Smacznego !!!

 

Pasztet z białej fasoli.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet