Napoje, koktajle, smoothie

piątek, 18 listopada 2016

           Od dawna na blogu nie pojawił się przepis na koktajl. Będąc w sklepie, zobaczyłam kaki, które uwielbiam. Kupiłam kilka i od razu ułożyłam sobie w głowie skład koktajlu. Wróciłam do domu i zrobiłam ten koktajl. Spróbowałam go i smak mi odpowiadał, więc przystąpiłam do przyrządzenia następnej porcji :D. Persymona (kaki, sharon, hurma, hebanowiec) jest bogatym źródłem składników odżywczych, w tym wielu witamin, składników mineralnych, a także przeciwutleniaczy. Jest bardzo zdrowe i smaczne. Z wyglądu przypomina pomidora, ma intensywnie pomarańczowy, żółty lub złotobrunatny kolor. Smak kaki niektórym przypomina morelę, melona, jeszcze innym śliwkę lub gruszkę. Dojrzałe owoce są mięsiste, słodkie, o galaretowatej konsystencji, choć niezbyt soczyste. Seler naciowy dostarcza naszemu organizmowi mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest zalecany w dietach odchudzających i oczyszczających, usuwa szkodliwe produkty przemiany materii, które zakwaszają organizm i przyspiesza trawienie. Więcej informacji o kaki i selerze naciowym można poczytać w internecie, który jest niezastąpioną skarbnicą wiedzy :). Serdecznie polecam!

 

Koktajl z selera naciowego, jabłka i kaki.

KOKTAJL Z SELERA NACIOWEGO, JABŁKA I KAKI.

          Składniki na 2 porcje:

  • 1 owoc kaki (duży)
  • 3 łodygi selera naciowego
  • sok wyciśnięty z 1 dużej pomarańczy
  • 200 ml wody mineralnej niegazowanej
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru

           Sposób przyrządzania:

             Owoc kaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Łodygi selera naciowego umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze części. Imbir obrać i drobno pokroić. Jabłko obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Do wysokiego naczynia wrzucić wszystkie składniki i zmiksować blenderem na gładki płyn. Podawać od razu po przygotowaniu.

Smacznego !!!

 

Koktajl z selera naciowego, jabłka i kaki.

 

   

zBLOGowani.pl

poniedziałek, 25 lipca 2016

            Na ochłodę dobrze sprawdza się lemoniada jabłkowo - limonkowa z miętą, To zestawienie dobrze gasi pragnienie. Dodałam do niej domowej roboty syropu z mięty i plasterki limonki oraz jabłka, a także sporo listków mięty. Lemoniada jest tak pyszna, że w upały będę się nią chłodzić. Nie byłabym sobą gdybym nie wyjadła jabłek z tego napoju, po nasączeniu smakują super :D. Naprawdę warto wypróbować ten przepis. Polecam szczególnie na imprezę z rodziną lub przyjaciółmi :).

 

Lemoniada jabłkowo - limonkowa.

LEMONIADA JABŁKOWO - LIMONKOWA.

          Składniki:

  • 800 ml naturalnego soku jabłkowego
  • 700 ml wody mineralnej gazowanej
  • 1 limonka 
  • 1 zielone jabłko 
  • kilka gałązek listków mięty
  • 30 ml syropu miętowego

          Sposób przyrządzania:

            Limonkę dobrze wyszorować, sparzyć gorącą wodą i pokroić w plasterki. Jabłko dobrze umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Do dużego dzbanka wlać sok jabłkowy, wodę gazowaną, syrop miętowy, dodać plasterki limonki, pocięte jabłko i listki mięty. Całość wstawić do lodówki. Lemoniadę podawać dobrze schłodzoną z lodem.

Smacznego !!!

 

Lemoniada jabłkowo - limonkowa.

piątek, 24 czerwca 2016

          Wczoraj jak wracałam z pracy, to kupiłam arbuza z myślą o przyrządzeniu z niego mrożonej arbuzady. W tamtym roku często się nią chłodziłam i urozmaiciłam ją o pyszny dodatek - kwiaty lawendy. Smak arbuzady nie zapomniany, prawdziwe niebo w gębie :). Lubię te kwiatki dodawać do wypieków i innych deserów. Nie daję jej bardzo dużej ilości, tyle tylko, aby lekko podkręcić smak. Jeśli nie chcemy mrozić arbuzady, to można dodać kostki lodu. Ale szczerze polecam wypić taką mrożoną, bo smaki się "przegryzą" i napój będzie o wiele lepszy. Na takie gorące letnie dni mrożony napój jest idealny. Pamiętajmy, żeby jak najczęściej się nawadniać w czasie upałów. Przepis napisałam już rok temu, ale czekałam na falę upałów i okazję, aby udostępnić go Wam i oto jest. Życzę Wam miłego weekendu!

 

Mrożona arbuzada z lawendą.

MROŻONA ARBUZADA Z LAWENDĄ.

         Składniki na 2 porcje:

  • 1/4 dużego arbuza
  • 1/2 cytryny
  • kilka kwiatów lawendy (mogą być suszone)
  • liście mięty
  • opcjonalnie 1 łyżeczka miodu

          Sposób przyrządzania:

            Z arbuza usunąć pestki, odciąć zielone części i skórę, pokroić na kawałki. Wrzucić do wysokiego naczynia, zmiksować blenderem na gładki płyn, przetrzeć przez sito, dodać sok wyciśnięty z cytryny i opcjonalnie miód. Wsypać kwiaty lawendy, całość przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin, przemieszać kilka razy. Po tym czasie przelać do wysokich szklanek i od razu podawać.

Smacznego !!!

 

Mrożona arbuzada z lawendą.

środa, 01 czerwca 2016

            W długi weekend kupiłam trochę truskawek z myślą o upieczeniu ciasta oraz przygotowania z nich pysznej sangrii. Po raz pierwszy sangrię przygotowałam w zeszłym roku i tak bardzo mi zasmakowała, że w lato od czasu do czasu robię ją na weekend. Świetnie nadaje się na babskie spotkania i imprezy z przyjaciółmi :). Do tego napoju użyłam wina białego półsłodkiego, rumu i martini bianco. Oprócz truskawek wrzuciłam maliny i plasterki limonki. Moja sangria ma tylko kilka składników, ale można jeszcze dodać innych owoców, wlać sok pomarańczowy, dodać mirindę itp. Każdy może stworzyć własną wersję tego pysznego hiszpańskiego napoju. Taka sangria idealnie smakuje w letnie i gorące dni. 

 

Sangria z truskawkami i malinami.

SANGRIA Z TRUSKAWKAMI I MALINAMI.

          Składniki:

  • 750 ml półsłodkiego białego wina
  • 400 ml martini bianco
  • 100 ml rumu
  • 300 g truskawek
  • 2 limonki
  • 150 g malin
  • 1 - 2 łyżki miodu
  • garść listków mięty

          Sposób przyrządzania:

            Truskawki umyć i odszypułkować. W dużym dzbanku połączyć truskawki z malinami i wymieszać z miodem. Odstawić na kilka minut, aż owoce wchłoną miód. Limonki dobrze wyszorować, sparzyć wrzątkiem i pokroić na plasterki. Dodać do pozostałych owoców wraz z półsłodkim białym winem, rumem i martini bianco. Schłodzić w lodówce. Podawać mocno schłodzoną lub z lodem oraz listkami mięty.

Smacznego !!!

 

Sangria z truskawkami i malinami.

środa, 11 maja 2016

            Wczoraj na blogu opisywałam Wam jak zrobić mleko jęczmienne. Dziś prezentuję Wam przepis na koktajl z jego wykorzystaniem. Jak na razie zrobiłam koktajl z dodatkiem tego mleka, ale mam w planach jeszcze z nim eksperymentować. Jeśli coś pysznego wymyślę, to na pewno Wam opublikuję. Koktajl z tym mlekiem smakuje pysznie. Jeśli chcecie uzyskać bardziej pożywny koktajl możecie dodać do niego powstałe wiórki po odsączeniu mleka. Polecam gorąco!

 

Jęczmienny koktajl z owocami.

JĘCZMIENNY KOKTAJL Z OWOCAMI.

          Składniki:

          Sposób przyrządzania:

            Banana i mango obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do wysokiego naczynia. Zmiksować blenderem, dodać mleko jęczmienne i miód, ponownie zmiksować. Przelać do szklanek i podawać od razu po przygotowaniu.

Smacznego !!!

 

Jęczmienny koktajl z owocami.

 
1 , 2 , 3 , 4
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet