Dania jednogarnkowe

środa, 16 listopada 2016

            Naszło mnie ostatnio na przyrządzanie dań jednogarnkowych. Jak kiedyś nie robiłam ich za dużo, to teraz z nimi szaleję :). Najczęściej całość zapiekam w piekarniku. Trochę pracy jest przed włożeniem do piekarnika, ale później to już sporo czasu na odpoczynek czy inne zajęcia. Dzisiejsze danie, które chcę Wam zaprezentować robiłam już dwa razy. Podsmażone bitki z łopatki udusiłam w piekarniku razem z sosem pomidorowym z warzywami i makaronem. Całość stanowi cały obiad. Potrawa jest przepyszna, sycąca i aromatyczna. Bardzo nam smakowała i pewnie jeszcze ją kiedyś powtórzę. Serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu!

 

Duszona łopatka z kolorową papryką i makaronem z piekarnika.

DUSZONA ŁOPATKA Z KOLOROWĄ PAPRYKĄ I MAKARONEM Z PIEKARNIKA.

          Składniki:

  • około 400 g łopatki w plastrach
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 pomarańczowej papryki
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 1 puszka pomidorów krojonych w puszce
  • 500 ml bulionu
  • 2 łyżki oleju
  • 120 g makaronu świderki
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz cayenne
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

          Sposób przyrządzania:

            Mięso z łopatki lekko rozbić, posypać solą i pieprzem, odstawić. Cebulę obrać i posiekać. Czosnek obrać i drobno posiekać. Marchew obrać i pokroić w cienkie krążki. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Rozgrzać olej na dużej, głębokiej patelni, mięso oprószyć mąką i smażyć z obu stron na złoto, po czym odstawić na bok. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek, dodać marchewkę i paprykę, smażyć 3 minuty. Wlać wino i dusić chwilę. Dodać bulion i pokrojone pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem czarnym i cayenne, wrzucić ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować i posypać ziołami prowansalskimi. Połowę zawartości patelni przelać do naczynia żaroodpornego, ułożyć podsmażoną łopatkę i wlać resztę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160ºC i piec przez 60 minut. Następnie wsypać suchy makaron, delikatnie przemieszać, zakryć naczynie i piec przez 35 minut (w tym czasie raz przemieszać makaron, aby równomiernie się ugotował). 

Smacznego !!!

 

Duszona łopatka z kolorową papryką i makaronem z piekarnika.

sobota, 29 października 2016

            Dania jednogarnkowe są doskonałe na obiad lub kolację. Można je praktycznie przyrządzić w jednym garnku, mieć mniej zmywania i więcej czasu dla siebie i rodziny :D. Na niedzielny obiad lub na weekend świetnie pasują takie danie. Mi się udało zrobić przepyszną potrawę z kurczaka zapiekanego w sosie pomidorowym z fasolą białą i czerwoną oraz marchewką. Całe danie można zrobić w brytfannie. Ja niestety nie miałam brytfanny, będę musiała zakupić, ale można tez zrobić takie danie w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Potrawa jest bardzo sycąca i doskonale nas rozgrzeje w coraz chłodniejsze dni. Do dania można użyć zarówno fasoli białej i czerwonej z puszki, znacznie skróci to czas przygotowania. Zainspirowałam się przepisem z gazetki "Tina". Polecam serdecznie!

 

Kurczak zapiekany w sosie z fasolą i marchewką.

KURCZAK ZAPIEKANY W SOSIE Z FASOLĄ I MARCHEWKĄ.

          Składniki na 4 - 6 porcji:

  • 1000 g udek i podudzi lub samych udek z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 3 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 150 g suchej fasoli białej lub puszka fasoli białej
  • 500 ml gorącego bulionu
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 3 łyżki oleju 
  • sól
  • pieprz czarny
  • mielona słodka papryka
  • kurkuma
  • opcjonalnie natka pietruszki do posypania

          Sposób przyrządzania:

            Dzień przed przygotowaniem dania zalać białą fasolę wodą i odstawić na całą noc. Po tym czasie gotować ją przez godzinę (jeśli to będzie fasola z puszki tę czynność należy pominąć), osączyć. Mięso z kurczaka umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, włożyć kurczaka i obsmażyć z każdej strony na rumiano. Następnie mięso wyciągnąć, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić, dołożyć marchewkę. Podlać warzywa bulionem. Dodać pomidory, przyprawić solą, pieprzem czarnym, mieloną słodką papryką i kurkumą. Całość przelać do naczynia żaroodpornego, ponownie włożyć mięso z kurczaka, dodać osączoną fasolę białą i czerwoną. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piec przez około 80 minut. Natkę pietruszki posiekać i obficie posypać nią danie. Potrawę podawać z domowym pieczywem.

Smacznego !!!

 

Kurczak zapiekany w sosie z fasolą i marchewką.

wtorek, 11 października 2016

           Ostatnio doba jest dla mnie za krótka, nie mam czasu na pisanie postów, muszę się jakoś zorganizować i ułożyć plan na cały tydzień :). W weekend byłam u mamy i przywiozłam sobie zapas dyni i pigwowca. Z pigwowca zrobię pyszny syrop idealny na zimne i chłodne wieczory, do herbaty jest genialny. Dynię będę zużywać na bieżąco. Wykorzystałam ją do potrawki z kurczaka z dynią i ziemniakami. Tę potrawkę robiłam w tamtym roku, ale w innej wersji. Czegoś mi w niej brakowało. Teraz postanowiłam dodać do niej jeszcze ziemniaki, marchewkę, curry i czosnek. Wyszło pyszne, sycące i aromatyczne danie jednogarnkowe. Polecam serdecznie!

 

Potrawka z kurczaka z dynią i ziemniakami.

POTRAWKA Z KURCZAKA Z DYNIĄ I ZIEMNIAKAMI.

          Składniki:

  • 350 g miąższu dyni hokkaido
  • ok 350 g piersi z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 450 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 - 400 ml gorącego bulionu
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • sól
  • pieprz czarny
  • curry
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  •  1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju

          Sposób przyrządzania:

            Marchewkę i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć solą oraz pieprzem czarnym. Przesmażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Cebulę posiekać, wrzucić do mięsa i smażyć dalej, aż cebula się zeszkli. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, kilka sekund przesmażyć. Miąższ dyni ze skórką pokroić w kostkę, dodać do mięsa i cebuli wraz z pozostałymi warzywami. Wlać gorący bulion, doprawić słodką i ostrą papryką oraz curry. Dusić na małym ogniu około 25 - 30 minut, aż dynia będzie miękka. Na 10 minut przed końcem gotowania wsypać suszony majeranek. W razie konieczności potrawkę zagęścić łyżeczką mąki rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Można podawać z pieczywem.

Smacznego !!!

 

Potrawka z kurczaka z dynią i ziemniakami.

środa, 30 września 2015

              Dni są coraz zimniejsze, jesień zbliża się wielkimi krokami. Jak wracamy do domu przemarźnięci, to mamy ochotę zjeść coś bardzo sycącego i rozgrzewającego. Najlepsza na to będzie fasolka po diabelsku :-), ostra i pikantna. Danie to robi się bardzo szybko, jest proste w wykonaniu, a do tego doskonale nas rozgrzeje. Po ciężkim dniu taki pyszny posiłek wynagrodzi nam wszystko. Później na podwieczorek gorąca herbata z cytryną oraz imbirem, do tego pyszne ciacho i jesteśmy w niebie ;-). Póki co mamy jeszcze piękną i słoneczną pogodę, więc korzystajmy z tego jak najwięcej. Polecam i życzę słonecznego dnia.

 

Fasolka po diabelsku.

FASOLKA PO DIABELSKU.

          Składniki na 4 porcje:

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 duża cebula
  • 2 puszki pokrojonych pomidorów
  • 2 papryki czerwone
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 mała papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • 300 g kiełbasy
  • olej
  • sól
  • pieprz czarny
  • papryka ostra
  • zioła prowansalskie

          Sposób przyrządzania:

            Papryki umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Papryczkę chili umyć, osuszyć, a po usunięciu pestek pokroić na bardzo drobno. Cebulę obrać, drobno posiekać. Kiełbasę pokroić w krążki i podsmażyć na oleju, odłożyć na osobny talerz. Na tym samym oleju zeszklić cebulę. Dodać wszystkie pokrojone papryki i chwilę podsmażać. Następnie dodać pomidory z puszki i gotować przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, w razie konieczności podlewać ciepłą wodą. Dołożyć osączoną fasolę białą i czerwoną. Całość doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi. Dodać pokrojoną kiełbasę, przecier pomidorowy i gotować przez około 15 minut na małym ogniu. Na końcu wrzucić pokrojone dymki ze szczypiorkiem, przemieszać i podawać na gorąco ze świeżym pieczywem.

Smacznego !!!

 

Fasolka po diabelsku.

czwartek, 05 marca 2015

            Bigos bez kapusty, ale za to z pieczarkami i ogórkami kiszonymi - czy takie połączenie składników będzie smaczne? Jest i to bardzo smaczne, świetnie sprawdza się na przyjęciach, ale też jako obiad z kromką domowego chleba. Przepis wzięłam z tego bloga.

 

Bigos z pieczarek i ogórków kiszonych

BIGOS Z PIECZAREK I OGÓRKÓW KISZONYCH.

           Składniki:

  • 1000 g pieczarek
  • 500 g ogórków kiszonych
  • 500 g kiełbasy
  • 600 g cebuli
  • 500 g marchewki
  • olej
  • 190 g przecieru pomidorowego
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól pieprz
  • pieprz cayenne
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku

          Sposób przyrządzania:

            Cebule obrać, pokroić w kostkę lub w piórka i zeszklić na oleju. Kiełbasę pokroić w kostkę i przesmażyć razem z cebulą. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Pieczarki oczyścić i pokroić na kawałki. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa wraz z kiełbasą przełożyć do dużego garnka. Dodać przyprawy i zioła oraz szklankę wody (jak trzeba to podlać wodą). Bigos dusić przez około 1 godzinę i 20 minut. Po około godzinie dodać przecier pomidorowy. Całość doprawić do smaku. Bigosu z tych składników wychodzi duży garnek.

Smacznego !!!

 

Bigos z pieczarek i ogórków kiszonych

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet