Rolady

środa, 24 czerwca 2015

          Sezon truskawkowy w pełni, więc korzystam z tych czerwonych i słodkich owoców, ile się da :-). Upichciłam wspaniałą roladę Rafaello z truskawkami. Krem to połączenie bitej śmietany z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi oraz amaretto. Pomyślałam, że do tego kremu mogą pasować truskawki i nie pomyliłam się. Rolada smakuje cudownie, jest lekka, nie za słodka, a do tego rozpływa się w ustach, pycha... Spróbujcie i Wy zrobić taką pyszną roladę.

 

Rolada Rafaello z truskawkami.

ROLADA RAFAELLO Z TRUSKAWKAMI.

          Składniki:

Biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • 110 g cukru
  • 100 g mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 1 opakowanie śnieżki 
  • 2 łyżki amaretto (opcjonalnie)
  • 100 g wiórków kokosowych
  •  około 420 g truskawek
  • płatki migdałowe do dekoracji

          Sposób przyrządzania:

            Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka, cały czas ubijając. Mąkę i proszek do pieczenia połączyć i przesiać do masy jajecznej, wszystko delikatnie wymieszać łopatką. Dużą blachę do pieczenia (z piekarnika - 30 x 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na niej ciasto. Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC. Po wyjęciu z piekarnika, przełożyć roladę na czystą ściereczkę, zdjąć papier i za pomocą ściereczki zwinąć ciasto w rulon. Zostawić ją w tej ściereczce do ostygnięcia (można kilka razy roladę rozwinąć, aby nie przywarła do ręcznika, albo wysypać ręcznik cukrem pudrem). Białą czekoladę rozpuścić na parze i ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać śnieżkę. Do rozpuszczonej białej czekolady dodawać partiami bitą śmietanę oraz amaretto i powoli wymieszać. Na końcu dodać wiórki kokosowe. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki (część zostawić do dekoracji). Roladę delikatnie rozwinąć, rozłożyć na niej część kremu i truskawki, ponownie zwinąć. Udekorować pozostałą częścią kremu, truskawkami i płatkami migdałowymi. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Ciasto najlepiej zjeść dość szybko, bo krem nasiąknie sokiem z truskawek.

Smacznego !!!

 

Rolada Rafaello z truskawkami.

wtorek, 24 lutego 2015

            Kiedyś obiecałam Wam, że zamieszczę przepis na roladę orzechową. Jak piekłyśmy ją z Sylwią, to mi ona zasmakowała, ale była za mało orzechowa i zbyt sucha. Myślę, że po delikatnych poprawkach udało mi się osiągnąć pożądany efekt :). Rolada jest z ciasta kruchego z nadzieniem orzechowym. Polałam ją nutellą, żeby jeszcze bardziej podkreślić orzechową nutę. Wyszło bardzo pyszne połączenie, mniam. Przepis zaczerpnęłam z gazetki "Moje gotowanie" z moimi małymi zmianami. Polecam!

 

Rolada orzechowa.

ROLADA ORZECHOWA.

          Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 100 g margaryny
  • 2 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Masa:

  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka rumu
  • 120 g mielonych orzechów włoskich
  • 100 g bułki tartej
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%

Polewa:

  • 3 łyżki nutelli
  • 3 łyżki śmietany 30%

          Sposób przyrządzania:

            Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Jajko i jedno białko (żółtko odłożyć) ubić na parze razem z cukrem i rumem. Ostudzić. Wymieszać z mielonymi orzechami włoskimi, bułką tartą i 3 łyżkami gęstej śmietany. Ciasto rozwałkować na papierze na cienki prostokąt. Masę wyłożyć na placek i zwinąć go w roladę. Wstawić do lodówki na pół godziny. Schłodzoną roladę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmarować rozmąconym żółtkiem z 1 łyżką gęstej śmietany. Można naciąć wzdłuż, ale i tak rolada może popękać. Ciasto piec w temperaturze 180ºC przez 50 - 60 minut. Składniki polewy przełożyć do miski i rozpuścić na parze. Posmarować roladę i udekorować orzechami włoskimi.

Smacznego !!!

 

Rolada orzechowa.

Tagi: nutella rum
21:01, madeline82 , Rolady
Link Dodaj komentarz »
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet