Ciasta kruche

piątek, 02 września 2016

            Dawno nie piekłam ciasta kruchego z owocami, a że trwa teraz sezon na śliwki, to upiekłam własnie takie ciacho ze śliwkami w roli głównej. Przepis wzięłam z mojego starego zeszytu. Ciasto składa się z kruchego spodu, warstwy śliwek, masy śmietanowej z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem budyniowym. Całość posypana jest pyszną kruszonką z nutą cynamonu i kardamonu. Ciasto smakowało rewelacyjnie, zniknęło bardzo szybko. Nawet mój facet, który za ciastami nie przepada zjadł większość. To najlepsza rekomendacja :). Zapraszam serdecznie na chrupiące i czarujące ciasto ze świeżymi śliwkami! 

 

Placek śliwkowy z kruszonką.

PLACEK ŚLIWKOWY Z KRUSZONKĄ.

          Składniki:

Ciasto:

  • 170 g mąki pszennej tortowej
  • 130 g mąki pszennej 650
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 25 g mielonych migdałów
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18%

Masa śmietanowa:

Ponadto:

  • 750 g śliwek

Dodatkowo do kruszonki (1/4 ciasta):

  • 1 łyżka mąki
  • 1/4 łyżeczki kardamonu

          Sposób przyrządzania:

            Mąkę przesiać do dużej miski, dodać cukier, cukier waniliowy, sól, mielone migdały, proszek do pieczenia i cynamon, wymieszać. Dodać żółtko, masło i kwaśną śmietanę, wszystkie składniki zagnieść na kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Po tym czasie 3/4 ciasta wyłożyć na blachę (24x28) dobrze wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką, ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175ºC i piec przez 15 minut. Wyciągnąć spód i pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki. Kwaśną śmietanę utrzeć z jajkami, cukrem waniliowym, proszkiem budyniowym i cukrem na gładką masę. Do 1/4 pozostałego ciasta dodać mąkę i kardamon, zrobić kruszonkę. Na spodzie gęsto poukładać przepołowione śliwki skórką do dołu, wylać masę śmietanową i posypać kruszonką. Placek piec jeszcze 45 minut w tej samej temperaturze (175ºC). Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia.

Smacznego !!!

 

Placek śliwkowy z kruszonką.

wtorek, 15 marca 2016

            Na Wielkanoc często piecze się mazurki. Najczęściej lubię piec je na fajnym kruchym spodzie, który jest nie za twardy. Przepis na mazurek, który Wam prezentuję znalazłam w książce "Ciasta zawsze udane". To prosty mazurek. Pamiętacie blok czekoladowy z dzieciństwa? Robi się go najczęściej z bakaliami i dodaje herbatniki. Całość wylewa się na blachę, po schłodzeniu kroi w paseczki lub kostkę. To ciasto ma podobny smak, tylko wykonanie jest inne. Polewa czekoladowa jest na kruchym spodzie, a pod polewą spora warstwa bakalii. Ciasto jest pyszne i warte wypróbowania. Polecam!

 

Mazurek czekoladowy.

MAZUREK CZEKOLADOWY.

          Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g schłodzonego masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki czubate gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 100 g cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:

  • 125 ml mleka
  • 110 g cukru
  • 180 g mleka w proszku
  • 100 g gorzkiej czekolady

Ponadto:

  • 100 g suszonych wiśni
  • 150 g suszonej żurawiny
  • 100 g suszonych śliwek
  • 50 g drobno pokrojonych orzechów nerkowca

          Sposób przyrządzania:

            Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Dodać pokrojone masło i posiekać nożem. Dodać żółtka roztrzepane ze śmietaną i zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek grubości około  1 - 1,5 cm, ułożyć w wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blasze (24x28), z resztek uformować wałeczki i ułożyć na brzegach, lekko docisnąć. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez około 20 minut. Suszone wiśnie i żurawinę sparzyć wrzątkiem, osączyć. Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Mleko, cukier, masło i połamaną na małe kawałki czekoladę zagotować. Zdjąć z ognia, dosypać przesiane przez sito mleko w proszku i dokładnie całość wymieszać. Na wystudzone ciasto wyłożyć bakalie, polać polewą i posypać wierzch pokrojonymi orzechami nerkowca. Odstawić do zastygnięcia.

Smacznego !!!

 

Mazurek czekoladowy.

poniedziałek, 04 maja 2015

          W długi majowy weekend sporo odpoczywałam po ciężkim tygodniu. Dla relaksu upiekłam nieziemską szarlotkę z białym winem. Ta szarlotka jest tak pyszna, że szybko zostały tylko po niej okruszki :-). Wypiek jest na cieście kruchym, na to warstwa startych jabłek, wymieszanych z kardamonem i budyń ugotowany na soku jabłkowym i białym wytrawnym winie i znów warstwa ciasta kruchego. Cudownie smakuje na ciepło z lodami, ale także jest wyśmienita po całkowitym ostudzeniu. To jest ta szarlotka, którą piekłam jakiś czas temu razem z Sylwią, zmieniłam w niej dużo, ale efekt mnie w pełni zadowolił i zachwycił. Jak już kiedyś wspominałam nie zawsze przepisy z książek, gazet i innych źródeł mi odpowiadają, trzeba wtedy trochę pozmieniać tak przepis, aby zachwycił nie tylko mnie ale i moich czytelników. Przepis zasięgnęłam z książki "Ciasta zawsze udane" wydawnictwa Prószyński i S-ka. Polecam Wam gorąco upiec ją na nadchodzący weekend.

 

Szarlotka z białym winem

 SZARLOTKA Z BIAŁYM WINEM.

          Składniki:

Ciasto:

  • 380 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 225 g masła
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 3 żółtka 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 450 ml soku z jabłek
  • 250 ml białego wina
  • 150 g cukru

Ponadto:

  • 1 kg jabłek
  • około 1/2 łyżeczki kardamonu 

          Sposób przyrządzania:

            Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 części, mniejszą i większą. Większą część zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około pół godziny, a z mniejszą postąpić tak samo, tylko że schłodzić w zamrażalce. Sok i wino połączyć, odlać pół szklanki, a resztę zagotować z cukrem. Budyń rozprowadzić z zimnym sokiem, wlać do wrzącego płynu, mieszając, zagotować. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać kardamonem i wymieszać. Większą częścią ciasta wylepić formę (około 36 x 24 cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Na spód ułożyć starte jabłka i wylać gorący budyń. Na budyń zetrzeć na tarce o dużych oczkach mniejszą część ciasta. Piec 50 minut w temperaturze 190ºC. Można podawać zarówno na ciepło z lodami i bitą śmietaną jak i na zimno.

Smacznego !!!

 

Szarlotka z białym winem

środa, 01 kwietnia 2015

            Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc mam dla Was propozycję na ciasto, które zachwyciło sporą grupę znajomych. Jest to mazurek bakaliowy z polewą kakaową. Mazurek jest na cieście półkruchym, które jest lekko kruche i delikatne. Na ciasto wyłożyłam sporo bakalii i polałam pyszną, lekko klejącą polewą. Ciasto smakuje wyśmienicie! Połączenie delikatnie kwaskowych bakalii ze słodką polewą sprawiło, że ciasto jest idealnie wyważone smakowo. Wiśnie i namoczone wcześniej żurawina oraz rodzynki dodały wilgotności mazurkowi. Polecam Wam bardzo mocno ten przepis!

 

Mazurek bakaliowy z polewą kakaową

MAZUREK BAKALIOWY Z POLEWĄ KAKAOWĄ.

          Składniki:

Ciasto:

  • 340 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g masła
  • 3 żółtka
  • 60 g cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Nadzienie:

  • 100 g rodzynek
  • 100 g suszonej żurawiny
  • około 230 g osączonych wypestkowanych wiśni ze słoika

Polewa:

  • 125 g margaryny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka posiekanych migdałów

          Sposób przyrządzania:

            Na stolnicę wysypać mąkę i cukier puder, dodać pokrojone masło i posiekać nożem. Po chwili dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść jednolite ciasto (jeśli ciasto będzie zbyt klejące lekko podsypać mąką). Wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części - większą i mniejszą. Większy kawałek rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 1 cm. Zdjąć wierzchni papier i przełożyć ciasto razem ze spodnim papierem do blaszki o wymiarach 36 x 24 cm.  Z mniejszego kawałka uformować wałeczki i wyłożyć ozdobnie boki mazurka. Nakłuć widelcem ciasto, wstawić do nagrzanego do 190ºC piekarnika i piec około 20 - 25 minut. Wystudzić ciasto. Rodzynki i żurawinę przelać gorącą wodą, chwilę potrzymać we wrzątku i osączyć. Wiśnie osączyć z soku. Bakalie wyłożyć na upieczony spód. Margarynę włożyć do rondelka, stopić na małym ogniu. Wsypać cukier puder, chwilę mieszać, aż cukier zacznie się rozpuszczać, wtedy dosypać kakao i wlać wodę. Mieszać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Wciąż mieszając doprowadzić do wrzenia i ostudzić. Lekko zastygającą, ale wciąż lejącą polewą udekorować mazurka i posypać posiekanymi migdałami.

Smacznego !!!

 

Mazurek bakaliowy z polewą kakaową

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet