Ciasta czekoladowe

poniedziałek, 08 sierpnia 2016

             W weekend pogoda nie rozpieszczała. Na poprawę nastroju upiekłam ciasto. Tym razem postawiłam na ciasto czekoladowe, a właściwie na marmurkowe brownie z serem. Nie ma to jak czekolada na poprawę humoru :). Brownie jest ciastem typowym dla kuchni amerykańskiej. Jest to zazwyczaj ciasto ciężkie, zwarte i intensywnie czekoladowe. Na pożegnanie sezonu jagodowego dodałam do niego jagódki. Lekko kwaśne jagody idealnie wpasowały się w ciasto, które jest z reguły słodkie. Ciasto jest idealne dla prawdziwych czekoladocholików :). Przepis zasięgnęłam z książeczki "Ciasta z blachy". Polecam!

 

Marmurkowe brownie z jagodami.

MARMURKOWE BROWNIE Z JAGODAMI.

          Składniki:

Ciasto:

  • 150 g gorzkiej czekolady (60% kakao)
  • 3 jajka
  • 150 g cukru brązowego
  • szczypta soli
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 25 ml soku pomarańczowego
  • skórka starta z połowy pomarańczy
  • 90 g mąki pszennej tortowej

Masa serowa:

  • 200 g tłustego twarogu (zmielonego)
  • 15 g cukru
  • 50 g białej czekolady
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 125 g jagód

          Sposób przyrządzania:

            Gorzką i białą czekoladę rozpuścić na parze w osobnych naczyniach, ostudzić. Cytryną i pomarańczę dobrze umyć i wyszorować, osuszyć. Jagody oczyścić, umyć i osuszyć. Jajka, cukier i sól ubić na gęstą, jasną pianę. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści. Dodać rozpuszczoną gorzką czekoladę, wymieszać, następnie dodać olej rzepakowy, skórkę otartą z pomarańczy i sok pomarańczowy. Mąkę przesiać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć na blachę o wymiarach 24x28 wyłożoną papierem do pieczenia. Zmielony twaróg zmiksować z cukrem i jajkiem. Dodać skórkę startą z cytryny, sok z cytryny i rozpuszczoną białą czekoladę, wymieszać. Białą masę wyłożyć na ciemną, porobić widelcem marmurkowe wzory i posypać jagodami. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec przez 30 - 35 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe, wbijając w najgrubsze miejsce. Jeśli patyczek jest czysty ciasto można wyciągnąć z piekarnika. 

Smacznego !!!

 

Marmurkowe brownie z jagodami.

poniedziałek, 01 czerwca 2015

          Rewelacyjne ciasto czekoladowe udekorowane bitą śmietaną z mascarpone, truskawkami i pistacjami. Spód ciasta jest lekko wilgotny o pysznym smaku czekoladowym, nadziany posiekanymi pistacjami. Połączenie ciasta czekoladowego z bitą śmietaną z mascarpone i sezonowymi truskawkami oraz pistacjami było bardzo dobrym wyborem, idealnie do siebie pasują. Całość smakuje obłędnie i na jednym kawałku się nie poprzestanie ;-). Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu!

 

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną mascarpone, truskawkami i pistacjami.

CIASTO CZEKOLADOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ Z MASCARPONE, TRUSKAWKAMI I PISTACJAMI.

          Składniki:

Ciasto:

  • 125 g masła  w temperaturze pokojowej
  • 220 g mąki pszennej tortowej
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g czekolady Goplana Pistachio
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżki śmietany kremówki 30%
  • 150 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 150 g cukru
  • 90 g obranych pistacji

Dekoracja:

  • około 200 g śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 20 g obranych pistacji
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
  • około 200 g truskawek

          Sposób przyrządzania:

            Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do rondla z podwójnym dnem, dodać 2 łyżki śmietany kremówki. Rondel zanurzyć w większym garnku z wrzącą wodą, mieszać od czasu do czasu, aż powstanie gładka masa. Zdjąć z ognia i ostudzić. W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać cukier i esencję waniliową. Nie przerywając miksowania wbijać po kolei jajka. Obroty miksera zmniejszyć i stopniowo dodawać przesiane suche składniki, na zmianę z ostudzoną czekoladą i kwaśną śmietaną. Na końcu dodać posiekane pistacje. Ciasto przełożyć do tortownicy ( średnica 26 cm) wysmarowanej tłuszczem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180ºC i piec 35 - 40 minut, aż wbity w ciasto patyczek po wyjęciu będzie suchy. Wystudzić w formie przez 10 minut, następnie wyłożyć na kratkę i odstawić do całkowitego wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i serek mascarpone. Udekorować ciasto bitą śmietaną z mascarpone, truskawkami i posiekanymi pistacjami.

Smacznego !!!

 

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną mascarpone, truskawkami i pistacjami.

 

Z czekoladową nutą            

piątek, 13 lutego 2015

            Za chwilę Walentynki - święto tak samo lubiane, co bojkotowane ;-). Obchodzone jest 14 lutego. Jest to wyjątkowy dzień, który skłania nas do okazania ukochanej osobie, tego co naprawdę czujemy, a na co dzień nie mamy czasu i sposobności, żeby to wyrazić. Moim zdaniem nie powinno tak być! Powinniśmy okazywać sobie miłość na co dzień. Tak naprawdę to nie obchodzę Dnia Zakochanych, ale i tak upiekłam coś pysznego, hehe. Jest okazja trzeba coś upichcić. Prezentuję Wam boskie ciasto z musem z ciemnej czekolady, które możecie upiec dla Waszej drugiej połówki. To ciasto jest obłędne w smaku. Spód jest bardzo ciemny i wilgotny, a na nim delikatny mus, rozpływający się w ustach. Ciasto jest baaardzooo czekoladowe. Całość przyozdobiłam serduszkiem z borówek amerykańskich. Takie ciasto można upiec nie tylko na taki wyjątkowy dzień, ale i na każdy inny. Bardzo Wam polecam to ciasto! Spróbujcie zrobić go koniecznie!

 

Ciasto z musem z dark chocolate

CIASTO Z MUSEM Z DARK CHOCOLATE.

          Składniki:

Ciasto:

  • 130 g mąki pszennej tortowej
  • 90 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18% (szklanka o pojemności 250 ml)
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki esencji waniliowej
  • 1 duże jajko
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mus z mlecznej czekolady:

  • 400 g śmietany kremówki
  • 200 g deserowej czekolady (45% kakao)
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml gorącej wody

          Sposób przyrządzania:

            Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wsypać do miski. Miękkie masło , cukier i esencję waniliową zmiksować na puszystą masę. Do masy maślanej dodać jajko. Miksując na małych obrotach, dodawać mieszankę mąki, na zmianę z kwaśną śmietaną. Tortownica o średnicy 23 -24 cm posmarować masłem i wyłożyć dno tortownicy papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec w temperaturze 180ºC przez 25 -30 minut, aż patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy. Zostawić w formie do wystygnięcia na 10 minut, następnie wyłożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Jedną śmietanę kremówkę przelać do garnka i zagotować. Zdjąć z ognia i rozpuścić w niej dwie deserowe czekolady, uprzednio połamane na kawałki. Mieszać tak długo, aż masa będzie jednolita. Przełożyć do miski i odstawić do ostygnięcia. Rozpuścić żelatynę w 50 ml wody, mieszać tak długo, aż się rozpuści. Lekko tężejącą żelatynę przelać do czekolady i zaczekać, aż lekko będzie gęstnieć. Resztę śmietany ubić na sztywno. Do masy czekoladowej w dwóch porcjach dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto przełożyć do tortownicy i wylać mus czekoladowy. Ciasto można dowolnie udekorować.

Smacznego i kochajmy się nie tylko w Święto Zakochanych !!! 

 

Ciasto z musem z dark chocolate

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet