Pączki

środa, 03 lutego 2016

          Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Trzeba trochę poszaleć i usmażyć pączki. W weekend raczyłam się pysznymi pączkami serowymi. Przepis znalazłam w moim starym zeszycie. Są one "beznadziejne". Tak nazywamy u mnie w domu pączki bez nadzienia :-). Te pączki są nietypowe, bo mają w sobie dużo kokosu i oczywiście twaróg. Są mocno kokosowe i można je jeść jeść bez opamiętania :-). Najlepiej smakują lekko ciepłe. Z tej porcji wychodzi sporo sztuk, to zależy jakiej literatki użyjecie. Zapraszam, więc do wypróbowania przepisu. Pozdrawiam i ściskam Was cieplutko.

 

Pączki serowe z kokosem.

PĄCZKI SEROWE Z KOKOSEM.

          Składniki na około 40 sztuk:

  • 230 g mąki pszennej tortowej
  • 500 g tłustego sera twarogowego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki słodkiej śmietany
  • 200 g kokosu (drobne wiórki)
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 5 łyżek cukru
  • 1 kieliszek spirytusu
  • olej + smalec

          Sposób przyrządzania:

            Twaróg przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać zmielony twaróg, żółtka, wiórki kokosowe, cukier, cukier waniliowy, słodką śmietanę i spirytus. Z wszystkich składników dokładnie wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość 1 cm i literatką wykrawać krążki. Piec na rozgrzanym tłuszczu na jasnobrązowy kolor. Osączyć na ręczniku papierowym. Zimne posypać cukrem pudrem.

Smacznego !!!

 

Pączki serowe z kokosem.

środa, 11 lutego 2015

           Jutro tłusty czwartek, więc prezentuje Wam przepis na "nadziane" pączki. Są bardzo puszyste i mięciutkie. Pączusie są tak pyszne, że można by się nimi zajadać tak bez końca :). Jeszcze jutro można kupić składniki i cieszyć się domowymi pączkami. To dopiero drugie moje podejście do "pączkowania". Może nie są idealne kształtem, ale z czasem nabiorę wprawy hehe. Zapraszam szczerze i do dzieła!

 

Pączki tradycyjne.

PĄCZKI TRADYCYJNE.

          Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 60 g cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli 
  • 25 ml rumu
  • marmolada, powidła śliwkowe lub konfitura
  • olej i smalec (pół na pół) do smażenia

          Sposób przyrządzania:

            Ze 100 g mąki, ciepłego mleka, drożdży, cukru zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut (zaczyn umieścić w dużej misce). Do zaczynu dodać pozostałe składniki i zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie przełożyć ciasto na delikatnie oprószona stolnicę i rozwałkować na około 1 cm. Na ciasto wyłożyć nadzienie (1/2 łyżeczki) w odstępach około 5 cm. Przykryć drugą połową ciasta. Szklanką wycinać koła tak, aby marmolada była pośrodku okręgu. Można też ręce posmarować olejem, odrywać kawałki ciasta, dać nadzienie i formować okrągłe pączusie. Pączki przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 20 - 25 minut. Rozgrzać tłuszcze do temperatury 175ºC, kłaść pączki na gorący tłuszcz i smażyć po kilka minut z każdej strony.

Smacznego Tłustego Czwartku !!!

 

Pączki tradycyjne.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet