Ciasta na zimno

piątek, 01 lipca 2016

            W ciepłe letnie dni lubię jeść ciasta na zimno albo desery z użyciem sezonowych owoców. Ostatnio udało mi się wymyślić ciacho o cudownym smaku. Spód stanowi warstwa podłużnych biszkoptów, później warstwa masy składającej się z serka mascarpone, śmietany kremówki, białej czekolady i mleczka kokosowego, w jej środku pyszne czerwone czereśnie, wierzch znowu podłużne biszkopty. Ciacho wbrew pozorom nie jest słodkie, także można sobie pozwolić na większy kawałek :). Jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego. Już wiem, że muszę je ponownie zrobić, tym razem może z innymi owocami. Polecam serdecznie!

 

Ciasto na zimno z mascarpone i czereśniami z kokosową nutą.

CIASTO NA ZIMNO Z MASCARPONE, MLECZKIEM KOKOSOWYM I CZEREŚNIAMI.

          Składniki:

  • 200 g śmietany kremówki
  • 500 g mascarpone
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml(
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g białej czekolady
  • 500 g czereśni
  • około 350 g podłużnych biszkoptów
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 80 ml gorącej wody

           Sposób przyrządzania:

             Blachę o wymiarach 24x28 wyłożyć folią aluminiową i ułożyć na niej część podłużnych biszkoptów (najlepiej jak będą ułożone jednakowo). Czereśnie umyć, osuszyć, przepołowić i wyciągnąć pestki. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Żelatynę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i powoli wlewać białą czekoladę (lekkim strumienie, bo masa może się zważyć). Następnie dodać serek mascarpone i zmiksować. Na końcu wlać mleczko kokosowe i ciepłą żelatynę, całość delikatnie wymieszać. Wstawić na chwilę do lodówki, do lekkiego zgęstnienia. Wylać połowę masy na biszkopty, ułożyć czereśnie, zalać drugą częścią masy. Na wierzchu ułożyć resztę biszkoptów. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki lub na całą noc.

Smacznego !!! 

 

Ciasto na zimno z mascarpone i czereśniami z kokosową nutą.

sobota, 19 marca 2016

            Z myślą o zbliżających się świętach wypróbowałam kilka przepisów na ciasta i dania na tę okazję. W gazetce "101 przepisów" ze Świata Kobiety wypróbowałam sernik na wafelkach. Spodobał mi się przepis i wzięłam się za to ciasto. Sporo pozmieniałam, ale efekt końcowy wyszedł w pełni zadowalający.  Sernik smakuje pysznie. Spód jest sztywny i kruchy, masa serowa delikatna i do tego pyszny mus brzoskwiniowy. Palce lizać! Zapraszam serdecznie do skorzystania z przepisu. Pozdrawiam gorąco i przesyłam buziaki. 

 

Sernik na wafelkach z musem brzoskwiniowym.

 SERNIK NA WAFELKACH Z MUSEM BRZOSKWINIOWYM.

          Składniki:

Spód:

  • 125 g masła
  • 200 g wafelków kakaowych

Masa serowa:

  • 600 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 200 g śmietany kremówki 30%
  • 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa
  • 90 g cukru pudru

Mus:

  • puszka brzoskwiń w syropie
  • 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa

          Sposób przyrządzania:

            W rondelku rozpuścić masło. Wafelki włożyć do worka foliowego i rozbić wałkiem do ciasta na miazgę. Wymieszać z masłem i dokładnie rozprowadzić na dnie tortownicy o średnicy 26 cm. Schłodzić w lodówce około 15 minut.  Galaretkę do musu brzoskwiniowego rozpuścić w 250 ml gorącej wody, ostudzić i wstawić do lodówki, aby stężała. Z drugą galaretką na masę serową postąpić tak samo, ale rozpuścić ją w 500 ml gorącej wody. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, serek homogenizowany i tężejącą galaretkę (tę z większą ilością wody). Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia i wylać na spód z wafelków, schłodzić w lodówce. Brzoskwinie osączyć z zalewy. Zmiksować razem ze stężałą galaretką na mus. Wylać na masę serową.  Sernik wstawić do lodówki i schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.

Smacznego !!!

 

Sernik na wafelkach z musem brzoskwiniowym.

sobota, 22 sierpnia 2015

            Wczoraj miałam Wam zaprezentować fajny torcik na zimno, ale niestety ciasto potrzebowało czasu, a i ja wróciłam późno z pracy. Choć dziś sobota i pewnie macie jakieś pyszne ciasto do kawy, to i tak pokuszę Was moim ciastem :-). Torcik jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, poza czasem oczekiwania na zastygnięcie. Skład masy serowej jest trochę nietypowy, bo zawiera naturalny serek homogenizowany, śmietanę kremówkę i maślankę naturalną. Na masę serową wylałam galaretkę o smaku owoców leśnych. Deser jest lekki, nie za słodki, delikatnie kwaśny za sprawą borówek amerykańskich i czerwonych porzeczek, idealny na piękne i słonecznie popołudnie. Wygląda apetycznie i smakuje pysznie. Ciasto można zrobić z innymi owocami. Jeszcze nie raz poczęstuję tym ciastem moich gości.

 

Torcik na zimno z borówkami amerykańskimi i porzeczkami czerwonymi.

TORCIK NA ZIMNO Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI I PORZECZKAMI CZERWONYMI.

          Składniki:

  • około 100 g biszkoptów okrągłych
  • 400 g serka naturalnego homogenizowanego
  • 200 g śmietany kremówki 30%
  • 350 ml maślanki naturalnej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 200 g borówek amerykańskich
  • 100 g porzeczek czerwonych
  • 5 czubatych łyżeczek żelatyny
  • 100 ml gorącej wody
  • 1 opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych

          Sposób przyrządzania:

            Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Żelatynę zalać 100 ml gorącej wody, dobrze wymieszać i lekko przestudzić. Borówki amerykańskie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Porzeczki czerwone odszypułkować, opłukać i osuszyć. Do dużej miski wlać śmietanę kremówkę i ubić na sztywno. Dodać partiami cukier i naturalny serek homogenizowany. Potem wlać maślankę i lekko ciepłą żelatynę. Na końcu wsypać owoce. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami. Wylać lekko tężejącą masę serową. Na masę serową wylać lekko tężejącą galaretkę. Gotowy torcik schłodzić przez kilka godzin albo przez całą noc.

Smacznego !!!

 

Torcik na zimno z borówkami amerykańskimi i porzeczkami czerwonymi.

poniedziałek, 25 maja 2015

          Mam dla Was Kochani wyborne ciasto na zimno. To sernik z musem rabarbarowym. Ciasto mnie zaskoczyło swoim smakiem. Wymyśliłam je w pracy, hehe ;-). Wszystkim bardzo smakowało to ciasto. Ciasto jest na spodzie ciasteczkowym, z masą serową o delikatnej i aksamitnej konsystencji, na to mus rabarbarowy, tak pysznie owocowy. Masa serowa jest dość słodka, którą równoważy lekko kwaśny mus rabarbarowy. Bardzo jestem z niego zadowolona. Sernik ten doskonale nadaje się na chłodne dni. Proponuję zrobić to ciasto dla mamy na zbliżający się Dzień Matki. 

 

Sernik na zimno z musem rabarbarowym.

SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM RABARBAROWYM.

          Składniki:

Spód:

  • 250 g ciastek zbożowych z płatkami owsianymi
  • 80 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 530 g zagęszczonego słodzonego mleka (cała puszka)
  • 2 paczki galaretki malinowej lub cytrynowej
  • 300 ml wody

Mus rabarbarowy:

  • 400 g rabarbaru
  • 130 g cukru brązowego
  • 1 paczka galaretki malinowej + 200 ml wody
  • 1/2 szklanki soku z czarnego bzu lub innego o intensywnym kolorze
  • 1/3 szklanki wody

          Sposób przyrządzania:

            Galaretki malinowe rozpuścić w zalecanych proporcjach, w osobnych miseczkach (2 galaretki + 300 ml wody i 1 galaretka + 200 ml wody) i ostudzić. Ciastka pokruszyć na pył, dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać, aby masa ciasteczkowa miała konsystencję mokrego piasku. Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać, dociskając dnem kubka lub grzbietem łyżki. Podpiec w nagrzanym piekarniku około 10 minut i ostudzić. Rabarbar oczyścić i umyć, pokroić na małe kawałki i przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać wodę i cukier. Gotować do momentu, aż rabarbar będzie się rozpadał. Zestawić z ognia i ostudzić. Po tym czasie potraktować blenderem i dodać zimną, ale płynną galaretkę. Do wysokiej miski wlać śmietanę kremówkę i dodać serek mascarpone, ubijać razem, aż wszystko się połączy. Na końcu dodać mleko zagęszczone słodzone i zimne lekko tężejące galaretki. Na podpieczony spód wylać masę serową. Wstawić do lodówki, aż lekko zastygnie. Wyciągnąć sernik z lodówki i wylać mus rabarbarowy. Ciasto najlepiej schłodzić przez całą noc w lodówce.

Smacznego !!!

 

Sernik na zimno z musem rabarbarowym.

 

Rabarbarowa rewolucja

czwartek, 09 kwietnia 2015

             Bardzo ciekawe ciasto waniliowe z brzoskwiniami, jeśli spojrzeć na kolory, aż zachęca do spróbowania choćby kawałka :). Robiłam to ciasto na święta i postanowiłam, że dam Wam przepis, bo jest bardzo pyszne. Trochę przy nim pracy, ale efekt miło Was zaskoczy. Spód ciasta stanowi ciasto kruche, potem jest masa lekko sernikowa z brzoskwiniami i posiekanymi migdałami. Wierzch jest udekorowany pistacjami. Po prostu "niebo w gębie" :-). Przepis zasięgnęłam z książki "Ciasta zawsze udane", zmieniając go trochę. W oryginalnym przepisie jest mniej cukru, ale ciasto i tak nie jest bardzo słodkie. Ciasto naprawdę jest warte wypróbowania!

 

Ciasto waniliowe z brzoskwiniami.

CIASTO WANILIOWE Z BRZOSKWINIAMI.

          Składniki:

Ciasto:

  • 170 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g margaryny
  • 1 jajko
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • sól

Nadzienie:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • żółtko
  • 1 galaretka brzoskwiniowa  + 1 łyżeczka żelatyny
  • 400 ml gorącej wody
  • 100 g posiekanych migdałów
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka śmietany kremówki (pojemność 250 ml)
  • 250 g serka śmietankowego (mascarpone)

Dekoracja:

  • 40 g posiekanych pistacji

          Sposób przyrządzania:

            Mąkę przesiać na stolnicę, dodać posiekaną margarynę, cukier puder, jajo, szczyptę soli, skórkę z cytryny, zagnieść ciasto (jeśli ciasto będzie się kleiło podsypać delikatnie mąką), zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 30 minut. Półtorej szklanki mleka zagotować w garnku, dodać cukier. W pozostałym mleku rozmieszać żółtko z proszkiem budyniowym, wlać do garnka z gotującym się mlekiem, mieszając gotować, aż zacznie tężeć, zestawić z ognia do wystudzenia. Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 400 ml gorącej wody i ostudzić. Posiekane migdały uprażyć na suchej patelni. Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia w kształcie formy, odkleić górny arkusz. Ciasto przenieść razem z dolnym papierem  do formy o średnicy 26 cm, nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 200ºC. Upieczony placek odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia. Brzoskwinie osączyć na sicie, pokroić na cząstki, ułożyć na placku. Śmietanę kremówkę z 2 łyżkami cukru pudru ubić na sztywno, pod koniec dodać galaretkę brzoskwiniową. Budyń zmiksować z pozostałym cukrem pudrem, serkiem mascarpone, miksując na wolnych obrotach dodać posiekane migdały i bitą śmietanę. Pistacje obrać i posiekać. Masę wyłożyć na ciasto, wyrównać wierzch, posypać pistacjami, odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. 

Smacznego !!!

 

Ciasto waniliowe z brzoskwiniami.

 
1 , 2
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet