Babki

środa, 23 marca 2016

            Za kilka dni już Wielkanoc. Mam nadzieję, że pogoda dopisze, bo póki co, to słońce pięknie świeci, aż chce się wyjść na powietrze i pospacerować. Podrzucę Wam jeszcze jeden przepis na babkę. Smakuje wyjątkowo pysznie. Bardzo aromatyczna za sprawą kandyzowanej skórki pomarańczowej, słodka i wilgotna. Ma w sobie pyszną białą czekoladę i nią również jest udekorowana. Babkę można także posypać tylko cukrem pudrem albo polać lukrem z dodatkiem soku z cytryny. Inspirowałam się przepisem z gazetki "Wielkanoc najlepsze przepisy", ale całkowicie pozmieniałam składniki. Zapraszam i polecam!

 

Babka z białą czekoladą i kandyzowaną skórką pomarańczową.

BABKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I KANDYZOWANĄ SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ.

          Składniki:

  • 180 g masła
  • 150 ml mleka
  • 150 g białej czekolady
  • 250 g mąki tortowej
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki 30%
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

          Sposób przyrządzania:

            Mleko, połamaną białą czekoladę i masło włożyć do garnuszka i podgrzewać, aż składniki się połączą. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, wlać rozpuszczone składniki oraz rozmącone jajka i szybko zmiksować na jednolitą masę. Na końcu dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową i delikatnie wymieszać. Przelać do foremki na babkę i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160ºC przez 50 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150ºC i piec jeszcze 10 minut do suchego patyczka. Zostawić w formie przez 15 minut, po czym wyciągnąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę białą ze śmietaną kremówką, lekko przestudzić i udekorować polewą babkę. Posypać skórką pomarańczową.

Smacznego !!!

 

Babka z białą czekoladą i kandyzowaną skórką pomarańczową.

środa, 09 marca 2016

            Święta wielkanocne zbliżają się dużymi krokami, więc opublikuję Wam przepisy na tę okazję. Pierwsza moja propozycja to babka herbaciana. Pyszne i aromatyczne ciasto, długie zachowujące świeżość. Przepis zasięgnęłam z gazetki "Ciasta za grosik" i oczywiście go zmodyfikowałam trochę. Już od jakiegoś czasu mam postanowienie i robię na święta bardzo mało potraw. Przeważnie człowiek sporządzi za dużo jedzenia i potem musi się z nim męczyć przez cały tydzień ;-). Jeszcze nie wiem, co upichcę na tegoroczne święta, ale już niedługo zrobię listę zakupów i zapiszę dania, które chcę zrobić i oczywiście nie będzie tego dużo. A babkę serdecznie Wam polecam. Pozdrawiam gorąco!

 

Aromatyczna babka herbaciana.

AROMATYCZNA BABKA HERBACIANA.

          Składniki:

  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
  • 200 ml mocnej herbaty earl grey lub zwykłej czarnej
  • 260 g mąki tortowej

           Sposób przyrządzania:

             Masło utrzeć z cukrem, dodać szczyptę soli oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Następnie dodać żółtka, ekstrakt cytrynowy i skórkę startą z cytryny. Powoli wyrabiać ciasto i wlewać schłodzoną mocną herbatę. Kiedy ciasto będzie jednolite, przełożyć je do formy z kominkiem, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez około 45 - 50 minut. Ostudzić, wyciągnąć z formy i dowolnie udekorować.

Smacznego !!!

 

Aromatyczna babka herbaciana.

czwartek, 02 kwietnia 2015

            Kolejną moją propozycją na Święta Wielkanocne jest babka. Oprócz mazurków na Wielkanoc piecze się też tradycyjnie baby. Zazwyczaj są szybkie i proste w wykonaniu. Tę babkę też można zaliczyć do szybkich. Czemu nazywa się zaparzana? Ponieważ całe jajka ubija się na parze jak biszkopt i to jak ubijemy tę masę, taka babka nam wyrośnie, ponieważ ciasto nie zawiera proszku do pieczenia. Znalazłam ten przepis w książce "Ciasta zawsze udane". Babka zaparzana jest lekko wilgotna i jest przepyszna, czuć smak kokosowy. Piekłam pierwszy raz ją i zaliczam do bardzo udanych wypieków. Moją babkę udekorowałam lukrem z cukru pudru i suszonymi kawałkami słodzonego orzecha kokosowego. Zapraszam na kawałek, częstujcie się, mniam :-).

 

Babka zaparzana z kokosem.

BABKA ZAPARZANA Z KOKOSEM.

          Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g rodzynek
  • 4 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 4 łyżki wrzącej wody
  • łyżka soku z cytryny
  • 50 g wiórków kokosowych

Do dekoracji:

  • łyżka wiórków kokosowych
  • 170 g cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

          Sposób przyrządzania:

            Mąkę przesiać do miski. Rodzynki opłukać gorącą wodą, odsączyć. Jajka ubić z cukrem pudrem "na parze" na gęstą pulchną masę. Gdy masa zgęstnieje, wlać cienkim strumieniem wrzącą wodę z sokiem z cytryny, ciągle ubijając. Zaparzoną masę zestawić z ognia i dalej ubijać, aż całkowicie ostygnie. Zimną masę wymieszać lekko z mąką, wiórkami kokosowymi (łyżkę odłożyć) i rodzynkami (obtoczyć w mące). Ciasto wyłożyć do formy, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, równo rozsmarować. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC na jasnozłoty kolor. Sprawdzać patyczkiem, czy środek ciasta jest suchy. Po upieczeniu wystudzić i wyjąć z formy do góry dnem. Cukier puder połączyć z wodą i sokiem z cytryny, dobrze wymieszać i polukrować babkę (w razie potrzeby dodać kilka kropel wody lub trochę cukru pudru, tak aby lukier nie był lejący). Posypać wiórkami kokosowymi. 

Smacznego !!! 

 

Babka zaparzana z kokosem.

poniedziałek, 19 stycznia 2015

            W sobotę 17 stycznia byłam u Sylwii i upiekłyśmy dwa ciasta: babkę makową na białkach i roladę orzechową. Dawno razem nic nie pichciłyśmy, zawsze jedna z nas miała jakieś sprawy do załatwienia. Dziewczyny bawiły się w kuchni i rozmawiały o sprawach codziennych, a faceci grali w ping ponga, hehe. Babka makowa wyszła pyszna i wilgotna za sprawa tartych jabłek. Polana jest polewą marcepanową i z gorzkiej czekolady. Ciasto na zdjęciu jest niskie, ponieważ piekłyśmy je z 1,5 porcji w dwóch keksówkach. Przepis na babkę znalazła Sylwia i wzięła z tego bloga. W tym poście podam tylko przepis na babkę, bo roladę orzechową muszę zmodyfikować. Rolada jest za mało orzechowa i trochę sucha. Ale na pewno znajdzie się na blogu :-).

 

Babka makowa z polewą marcepanową

BABKA MAKOWA Z POLEWĄ MARCEPANOWĄ.

          Składniki:

Ciasto:

  • 8 białek klasy M
  • 130 g cukru pudru
  • 160 g mąki tortowej
  • 160 g suchego maku
  • 1/2 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 - 3 łyżki płatków migdałowych lub drobno pokrojonych migdałów
  • 1 duże jabłko lub 2 mniejsze
  • 1 łyżka amaretto

Polewa marcepanowa:

  • 100 g masy marcepanowej
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1,5 łyżki cukru

Polewa czekoladowa:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka masła

          Sposób przyrządzania:

            Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodać do masy białkowej i delikatnie wymieszać. Pod koniec dodać olej lub chłodne rozpuszczone masło, migdały, utarte na grubych oczkach jabłko oraz amaretto i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do formy (28 x 11 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 minut. Po tym czasie ostudzić i wyciągnąć z formy. Przygotować polewy. Składniki polewy marcepanowej podgrzewać na małym ogniu do czasu aż zgęstnieje. Jeszcze ciepłą polać babkę. Gorzką czekoladę, wodę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Od razu polać ciasto. Można babkę także posypać płatkami migdałowymi.

Smacznego !!!

 

Babka makowa z polewą marcepanową

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet