Pasty

środa, 23 września 2015

            Dzisiaj zaczęła się astronomiczna jesień. U mnie trochę słoneczko świeciło, pogoda ogólnie dopisywała. Zjadłam obiad i zabrałam się za przyrządzenie pysznego kremu z fety, suszonych pomidorów i bazylii. Krem zrobiłam z moimi suszonymi pomidorkami i bazylią zwykłą oraz cytrynową. Idealne połączenie składników i smaków. Powitałam jesień kromkami świeżego pieczywa i słonecznym, letnim kremem oraz czarnymi oliwkami. A co! Niech to lato nie odchodzi, kocham ciepło. Znowu trzeba będzie palić w piecu, ciepło się ubierać, brr. Ale mam swoje nalewki to się rozgrzeję ;-). Zawsze można wskoczyć pod kocyk, wypić gorącą herbatę z cytryną lub malinami. Kremem można posmarować świeże pieczywo, tak jak ja to zrobiłam. Albo zaserwować go z chlebkami pita, różnymi słonymi przekąskami. Myślę, że super by smakowała z tym kremem pieczona cukinia lub bakłażan. Spróbujcie i Wy zrobić taki pyszny krem. Polecam!

 

Krem z fety, suszonych pomidorów i bazylii.

KREM Z FETY, SUSZONYCH POMIDORÓW I BAZYLII.

          Składniki:

          Sposób przyrządzania:

            Suszone pomidory osączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. Listki bazylii opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Fetę przełożyć do misy miksera, wrzucić suszone pomidory, bazylię oraz domowy ketchup lub przecier pomidorowy i krótko zmiksować wszystko. Przełożyć do miseczki. Krem podawać ze świeżym domowym pieczywem, chlebkami pita lub słonymi przekąskami np. krakersami.

Smacznego !!!

 

Krem z fety, suszonych pomidorów i bazylii.

sobota, 17 stycznia 2015

            Pasta z awokado jest po prostu p r z e p y s z n a! Można ją podawać do chleba lub jako nadzienie do jajek. Sam owoc nie jest rewelacyjny w smaku, trochę maślany i "mydlany", jak to niektórzy określają, ale w odpowiednim połączeniu, może mile zaskoczyć. Ta pasta może mieć tez postać sałatki na przyjęcie rodzinne, wystarczy dodać tylko mniej majonezu lub więcej jajek. Sałatka ta zrobi prawdziwą furorę! 

            Awokado zawiera między innymi: witaminy z grupy B, witaminę A, C, E, H, K, PP oraz takie składniki mineralne jak wapń, fosfor, potas, kwas pantotenowy, kwas foliowy. To owoc, który jest bardzo kaloryczny. Zawiera dużo tłuszczu, ale są to zdrowe tłuszcze jednonienasycone i kwasy tłuszczowe omega - 3. Kwasy tłuszczowe wraz z naturalną witaminą E korzystnie wpływają na układ nerwowy, działają prewencyjnie przeciw chorobie Alzheimer′a. Jednonienasycone tłuszcze obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL, a jednocześnie podwyższają ten "dobry" cholesterol HDL. Kwas oleinowy, potas i omega - 3 korzystnie działają na obniżenie ciśnienia krwi. Owoc ten zawiera kwas foliowy, który jest zalecany kobietom w ciąży, aby mózg płodu oraz inne narządy prawidłowo się rozwijały. Ma też luteinę (przeciwutleniacz), która chroni oczy przed uszkodzeniami wywołanymi stresem oksydacyjnym, prowadzącymi do słabego wzroku, zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwstarzeniowe. Stan zapalny jest zjawiskiem, które powoduje większość chorób niezakaźnych, a zawarte w awokado polifenole i flawonoidy mają właściwości przeciwzapalne. Owoc ten zawiera jeden z ważnych dla naszego organizmu antyoksydant glutation, który wspiera wątrobę i układ nerwowy oraz odpowiedzialny jest za uzupełnienie innych antyoksydantów. Jednonienasycone tłuszcze w awokado mogą odwrócić odporność na insulinę, co pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi. Zawiera również rozpuszczalny błonnik, który utrzymuje stały poziom cukru. Według uczonych awokado może chronić przed rakiem piersi i prostaty.

 

Pasta z awokado.

PASTA Z AWOKADO.

          Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z cytryny
  • 1 mała cebula szalotka
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • sól 
  • pieprz
  • 1 łyżka majonezu lub jogurtu greckiego
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki lub koperku

          Sposób przyrządzania:
             
            Awokado przekroić wzdłuż na dwie połowy, nacinając je do pestki. Połówki awokado przekręcić w przeciwnych kierunkach. Po rozdzieleniu wyciągnąć nożem pestkę. Miąższ można oddzielić łyżką od skórki lub obrać nożem. Pokroić miąższ w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Jajka i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić awokado, cebulę i jajka do miski, dodać majonez i jogurt grecki oraz natkę pietruszki, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Cenna rada: Żeby awokado nie ściemniało skrapia się je sokiem z cytryny albo można do miski z pastą lub sałatką włożyć pestkę z awokado. To naprawdę działa! Sama sprawdziłam.

Smacznego !!! 

 

Pasta z awokado.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet