Ryby

środa, 30 listopada 2016

             Na Wigilię nie może zabraknąć śledzia. Robi się na różne sposoby w zalewie octowej, śmietanie, pomidorach itp. Pomysłów jest wiele. Moja mama najczęściej robi takie tradycyjne w zalewie octowej z cebulą. Kiedyś w gazecie widziałam przepis na śledzie estragonowe. Nie pamiętam dokładnie przepisu, ale postanowiłam je zrobić. Najpierw filety śledziowe wymoczyłam w wodzie. Później osączyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Z octu winnego, wody i przypraw ugotowałam zalewę, dodałam do niej też pokrojoną cebulę i paprykę. Po ostudzeniu zalałam śledzie zalewą wraz z warzywami. Śledzie trzeba odstawić na co najmniej 3 dni, aby dobrze się zamarynowały. 

 

Estragonowe śledzie z cebulą i papryką.

ESTRAGONOWE ŚLEDZIE Z CEBULĄ I PAPRYKĄ.

           Składniki:

  • około 450 g filetów śledziowych matjasów
  • 125 ml octu winnego z białego wina
  • 150 ml wody
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 1 duża cebula
  • 1 mała czerwona papryka

          Sposób przyrządzania:

            Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie (jeśli są bardzo słone, co jakiś czas zmienić wodę). Osączyć je i pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę przekroić, usunąć gniazda nasienne, oczyścić, umyć i pokroić w paski. W garnku zagotować zalewę z octu i wody, dodać cukier, ziele angielskie, liście laurowe, suszony estragon. Na końcu wrzucić cebulę i paprykę pogotować 2 minuty, po czym ostudzić. W dużym naczyniu lub słoiku układać filety śledziowe na przemian z papryką i cebulą (z zalewy), zalać pozostałą zalewą. Śledzie odstawić na kilka dni do lodówki.

Smacznego !!!

 

Estragonowe śledzie z cebulą i papryką.

wtorek, 08 listopada 2016

            Kiedyś kupiłam filet z pstrąga łososiowego. Usmażyłam go na patelni. Bardzo mi smakował. Tym razem na niedzielę znów kupiłam pstrąga, ale postanowiłam go upiec w piekarniku z warzywami. Filet skropiłam sokiem z cytryny, doprawiłam solą, pieprzem cytrynowym i kolorowym.  Podsmażyłam cebulkę, dodałam czosnek, marchewkę, paprykę czerwoną i żółtą oraz cukinię. Wszystko poddusiłam i przyprawiłam. Warzywa ułożyłam na dnie naczynia żaroodpornego, a na to rybkę. Posypałam ją ziołami prowansalskimi i skropiłam oliwą z oliwek. Danie zapiekłam w piekarniku. Rybka smakowała przepysznie. Coś czuję, że jeszcze nie raz ją przygotuję na obiad albo kolację :). Polecam serdecznie! 

 

Pstrąg łososiowy pieczony z warzywami.

PSTRĄG ŁOSOSIOWY PIECZONY Z WARZYWAMI.

          Składniki na 2 - 3 porcje:

  • około 450 g fileta z pstrąga łososiowego
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 mała cukinia
  • 1 marchewka
  • 4 małe szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz cytrynowy
  • pieprz kolorowy
  • sok z cytryny
  • zioła prowansalskie
  • 2 łyżki oliwy

          Sposób przyrządzania:

             Filety z pstrąga opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze porcje. Każdą skropić sokiem z cytryny. Posypać solą, pieprzem cytrynowym i kolorowym. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Marchew obrać i pokroić w cieniutkie paski. Cebulę szalotkę obrać i pokroić w talarki. Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końcówki, pokroić na ćwiartki. Czosnek obrać i pokroić bardzo drobno. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy wrzucić cebulkę i zeszklić. Dołożyć marchew, chwilę przesmażyć, dodać resztę warzyw i czosnek, całość smażyć około 10 minut, ciągle mieszając. Doprawić solą i pieprzem czarnym oraz ziołami prowansalskimi. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą, wyłożyć warzywa, na wierzchu ułożyć pstrąga skórą do dołu, skropić oliwą i posypać ziołami prowansalskimi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez 20 - 25 minut. Rybę podawać z pieczonymi ziemniakami.

Smacznego !!!

 

Pstrąg łososiowy pieczony z warzywami.

środa, 20 kwietnia 2016

            W moim menu nie często można spotkać ryby. Lubię je, ale bez ości. Konieczne muszą to być filety. Dla mnie jedzenie ryby z ośćmi, to mordęga, każdą ość wykryję. Jak to mówił jeden z kabareciarzy: "Taki mam organizm...". Staram się je powoli włączać do mojej diety. Smażone ryby nie za bardzo mi smakują, albo nie potrafię ich przyrządzić ;). W książce "Szybki i smaczny obiad" znalazłam przepis na dorsza z kuskusem i warzywami. Upiekłam i co? Danie jest rewelacyjne! Całość smakuje tak pysznie, że nie można się oprzeć i zjeść drugiej porcji. Ten przepis bardzo często będzie u mnie gościł na obiad. Potrawą jestem zachwycona, bo naprawdę mile zaskoczyła mnie smakiem. Nawet mój R chwalił danie, a też nie przepada za rybami ani za kaszą kuskus. Myślę, że trzeba będzie trochę poeksperymentować z pieczoną rybą i jeszcze coś pysznego mi wyjdzie :). Polecam Wam gorąco wypróbować ten przepis!

 

Dorsz z kuskusem i warzywami.

DORSZ Z KUSKUSEM I WARZYWAMI.

          Składniki na 2 - 3 porcje:

  • 500 g filetów z dorsza
  • 180 g kaszy kuskus
  • 1 średnia cukinia
  • 1 duża marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • sok z cytryny 
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 - 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy

          Sposób przyrządzania:

            Filety z dorsza oczyścić, umyć i osuszyć. Natrzeć dobrze solą i pieprzem czarnym, skropić sokiem z cytryny i posypać odrobiną posiekanej natki pietruszki. Włożyć do lodówki na kilka godzin albo na całą noc. Kaszę kuskus zalać 250 ml gorącej wody, przykryć i odstawić na około 15 minut, aż napęcznieje. Cebulę obrać i pokroić w małą kosteczkę. Cukinię i obraną marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę przekroić, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kosteczkę. Rozgrzać oliwę na patelni i zeszklić pokrojoną cebulę, Dodać pozostałe warzywa i smażyć przez około 5 - 7 minut, aż warzywa będą miękkie. Całość przełożyć do kaszy kuskus, doprawić solą i pieprzem czarnym oraz ziołowym i resztą posiekanej natki pietruszki. Kuskus z warzywami rozłożyć na blachę (24x28), wyłożoną papierem do pieczenia i położyć na niej rybę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez 20 - 25 minut. 

Smacznego !!!

 

Dorsz z kuskusem i warzywami.

wtorek, 23 grudnia 2014

           Zgodnie z tradycją, w Wigilię na stole prym wiodą ryby. Podawane są na różne sposoby: pieczone, smażone, w galarecie, w zalewie itp. Ryby, a wśród nich śledzie, od lat stanowią jedną z podstawowych potraw tej uroczystej kolacji. Robiłam je po raz pierwszy. Składniki dobrałam sama i ciekawe co z tego wyszło :-). Dziś posmakowałam i wyszły super.

 

Wigilijne śledzie w zalewie.

WIGILIJNE ŚLEDZIE W ZALEWIE.

          Składniki:

  • 6 płatów śledziowych tzw. matiasów
  • 1 duża cebula
  • 1 cebula szalotka
  • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 40 g rodzynek
  • 3 liście laurowe
  • 500 ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • 125 ml octu winnego
  • 1 łyżka oliwy

          Sposób przyrządzania:

            Płaty śledziowe moczyć w zimnej wodzie około 3 godziny. Po tym czasie odsączyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pociąć na kilkucentymetrowe kawałki. Cebule obrać i pociąć w kostkę. Zrobić zalewę z wody, ziaren pieprzu i ziela angielskiego, rodzynek, liści laurowych i cukru, zagotować. Na końcu dodać ocet. Zalewę ostudzić i dodać jeszcze oliwę. Układać na przemian w słoiku śledzie i cebulę. Zalać zalewą, zamknąć słoik i odstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. Podawać z pieczywem.

Smacznego !!!

 

Wigilijne śledzie w zalewie.

 

Gdy gwiazdka zabłyśnie, a choinka roziskrzy się kolorowymi światełkami, blask świec i zapach świerkowych gałązek niech wprowadzą Was w baśniowy nastrój Wigilijnego Wieczoru. 
Niech radość i miłość wypełnią Wasze serce, a szczęście i życzliwość ludzi niechaj towarzyszą Wam w te Święta oraz w każdym następnym dniu. Życzę Wam dużo zdrowia i spełnienia marzeń zwłaszcza tych, które wydają się nieosiągalne 

Magda. 

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet