Pierniki

sobota, 26 listopada 2016

            Powoli zaczynam testować przepisy na święta. W gazetce "Ciasta - gotuj krok po kroku" znalazłam przepis na piernik z dynią. Od razu mnie zaintrygował. A, że dyni mam ogromne ilości, to przystąpiłam do dzieła. Najpierw zrobiłam purèe dyniowe (można użyć też mrożonego). Przepis zmodyfikowałam po swojemu. Dodałam do niego suszoną żurawinę i daktyle. Zmieszałam wszystkie składniki i wstawiłam ciasto do piekarnika. Podczas pieczenia unosił się niesamowity korzenny zapach. Piernik jest mięciutki, wilgotny i rewelacyjny w smaku, długo zachowuje świeżość. Można go jeść od razu po upieczeniu. Dla mnie jest idealny, bo można upiec go tuż przed świętami i nie czekać, aż dojrzeje. Nawet nie zdąży, bo zapewniam, że długo nie postoi. Jak na razie to jest numer 2 na mojej liście ulubionych pierników. Numerem 1 jest piernik litewski z bakaliami. Szczerze i gorąco polecam!

 

Piernik dyniowy z żurawiną i daktylami.

PIERNIK DYNIOWY Z ŻURAWINĄ I DAKTYLAMI.

          Składniki:

  • 4 jajka
  • 180 g cukru
  • 180 ml oleju
  • 340 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g purée z dyni hokkaido
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej
  • 1 czubata łyżka przyprawy do piernika
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 70 g daktyli

          Sposób przyrządzania:

            Całe jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce purée z dyni hokkaido, ciągle miksując. Następnie do masy dodawać po trochę oleju, cały czas ubijając. Mąkę pszenną zmieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika, Partiami przesiewać do masy i ucierać, ale tylko do połączenia składników. Daktyle pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do ciasta wraz z suszoną żurawiną, całość wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do formy keksowej o wymiarach 28 x 11 cm, wysmarowanej tłuszczem i wyspanej bułką tartą, wierzch dokładnie wyrównać łyżką. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170ºC i piec przez około 50 minut. Po upieczeniu ciasto delikatnie wyciągnąć z formy i ostudzić na kratce. Piernik polukrować albo posypać cukrem pudrem.

Smacznego !!!

 

Piernik dyniowy z żurawiną i daktylami.

środa, 25 listopada 2015

            Jak zobaczyłam ten "piernik" w gazetce "Moje gotowanie" to koniecznie chciałam go upiec. Byłam bardzo ciekawa efektu. Muszę Wam powiedzieć, że to ciasto mile mnie zaskoczyło, zarówno smakiem jak i konsystencją. Za sprawą cukinii jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Ciasto jest także nie za słodkie. Przepis zmodyfikowałam do własnych potrzeb, zamiast śliwek w czekoladzie dodałam suszone śliwki, bo stwierdziłam, że ponad szklanka cukru to i tak wystarczająca ilość, ale i piernik jest oblany polewą czekoladową. I zamiast olejku migdałowego dałam amaretto, które uwielbiam. Aha i jeszcze orzechy włoskie zastąpiłam orzechami nerkowca, bo takie miałam w domu.  Wszyscy się nim zachwycali i nie chcieli mi wierzyć, że w składzie jest cukinia :-). Ten "piernik" jest rewelacyjny w smaku. To moja propozycja na tegoroczne święta. Szczerze polecam ten przepis. Przesyłam Wam wirtualne buziaki :-).

 

"PIERNIK" Z CUKINII.

          Składniki:

Ciasto:

  • 8 - 9 łyżek oleju
  • 250 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka amaretto
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 85 g posiekanych orzechów nerkowca
  • 5 łyżek naturalnego kakao
  • 2 łyżeczki sody 
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 250 g startej na dużych oczkach cukinii (bez skórki)
  • 6 - 8 sztuk posiekanych suszonych śliwek

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany kremówki

          Sposób przyrządzania:

            W misce utrzeć cukier, olej (8 łyżek), jajka i amaretto. Wymieszać razem mąkę pszenną tortową, kakao, przyprawę do piernika i sodę. Małymi porcjami przesiewać do oleju z jajkami i cukrem, cały czas ucierać. Gdy ciasto będzie gładkie i lśniące (jeśli będzie bardzo gęste można dodać jeszcze łyżkę oleju) dodać cukinię, orzechy i suszone śliwki, delikatnie wymieszać (po dodaniu cukinii ciasto będzie bardziej rzadkie, więc proszę się nie martwić, że na początku jest gęste). Keksówkę o wymiarach 28 x 11 cm nasmarować tłuszczem, wysypać mąką i przełożyć ciasto do przygotowanej formy. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 45 - 50 minut, do suchego patyczka. W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę i masło, na końcu dodać śmietanę kremówkę. Ciepłą polewą posmarować wystudzony "piernik".

Smacznego !!! 

 

wtorek, 23 grudnia 2014

          Piernik litewski piekłam pierwszy raz. Jest bardzo smaczny, a nawet ośmielę się powiedzieć, że ten piernik jest  r e w e l a c y j n y! Można go jeść od razu po upieczeniu. Długo zachowuje świeżość. A co najważniejsze jest wilgotny, miękki i pełno w nim bakalii :-). Polecam upiec go na święta! Skorzystałam z przepisu z Doroty z Moich Wypieków, z moimi małymi zmianami.

 

Piernik litewski z bakaliami.

PIERNIK LITEWSKI Z BAKALIAMI.

          Składniki:

  • 250 g mąki pszennej typ 650 + 1 łyżka do obsypania bakalii
  • 250 g mąki żytniej jasnej typ 750
  • 150 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka kefiru lub maślanki albo jogurtu naturalnego
  • 250 g miodu
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 70 g powideł śliwkowych
  • 100 g bakalii (rodzynki, żurawina, figi, daktyle) dałam mieszankę gotową (różne rodzynki, jagody goji, miechunka, żurawina)
  • 50 g pokrojonych orzechów nerkowca

          Sposób przyrządzania:

            Bakalie zalać wrzątkiem, pozostawić na 5 minut, następnie odlać wodę i osuszyć. Orzechy nerkowca pokroić na drobno. Masło roztopić razem z miodem w garnuszku i ostudzić. Mąki zmieszać ze sobą w misce, dodać sodę i przyprawę do piernika. Całe jajka z cukrem ubić na puszystą pianę. Dalej miksując na wolniejszych obrotach, dodać ostudzone masło z miodem i stopniowo dodawać na przemian jogurt naturalny i przesiane mąki. Mieszać tylko do połączenia składników. Na końcu wrzucić bakalie (wymieszane z łyżką mąki) i orzechy nerkowca oraz dodać powidła śliwkowe. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką drewnianą lub szpatułką. Masę przełożyć do foremek keksowych 28 x 11 wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku około 65 minut do tzw. suchego patyczka. Piernik udekorować według uznania. 

Smacznego !!!

 

Piernik litewski z bakaliami.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet