Przekąski, przystawki

poniedziałek, 08 lutego 2016

            W tym roku na Walentynki chcę przygotować pyszną kolację, składającą się z przystawki, dania głównego i deseru. Jak już kiedyś wspominałam nie obchodzę Święta Zakochanych. Ale jest okazja i warto ten dzień uczcić pysznym posiłkiem oraz miło spędzić czas razem :-). Najpierw dam Wam przepis na przystawkę. Chcę podać tartaletki z awokado i oliwkami. Pyszne, kruche ciasteczka w wersji wytrawnej z pikantnym nadzieniem, składającym się z awokado, pomidorków truskawkowych, czarnych oliwek i papryczki chili. Przepis na te tartaletki zasięgnęłam z książki "Wypieki" Anneki Manning, z moimi zmianami oczywiście. Swoją drogą bardzo fajna książka, dużo ciekawych przepisów. Polecam i zapraszam do skorzystania z przepisu. Pozdrawiam gorąco!

 

Tartaletki z awokado i oliwkami.

TARTALETKI Z AWOKADO I OLIWKAMI.

          Składniki na 6 - 8 sztuk:

Ciasto kruche:

  • 260 g mąki pszennej tortowej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 125 g schłodzonego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 1/2 łyżki wody

Nadzienie:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 180 g małych pomidorków
  • 1 papryczka chili
  • 10 sztuk czarnych oliwek
  • sól
  • pieprz

          Sposób przyrządzania:

            Mąkę i sól przesiać do dużej miski. Dodać masło pokrojone w kostkę i wcierać tak długo, aż mieszanka uzyska postać drobno zmielonej bułki tartej. Żółtko wymieszać z wodą i sokiem z cytryny, dodać do suchych składników. Płaskim nożem mieszać, aż ciasto zacznie przypominać nierówną bryłę. Ciasto lekko kilkakrotnie zagnieść - powinno być miękkie, gładkie, ale nie klejące. Ciasto owinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 2 - 3 mm. Zdjąć wierzchni papier i wyciąć 6 - 8 kółek o średnicy 9 cm. Każde delikatnie wcisnąć w foremkę o średnicy 8 cm. Usunąć nadmiar ciasta, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 10 minut (foremki można także wysmarować masłem i wysypać mąką). Tartaletki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec około 15 - 20 minut, aż ciasto będzie kruche i złociste. Przez pierwsze 2 minuty po wyjęciu z piekarnika ostudzić w foremkach, potem delikatnie wyjąć z nich i ostudzić na metalowej kratce. Awokado obrać, pokroić na małe kawałki. Pomidorki opłukać, osuszyć i przekroić na pół. Oliwki osączyć z zalewy i pokroić w talarki. Papryczkę chili oczyścić z nasion i pokroić na drobno. Wszystko zmieszać razem, skropić sokiem z cytryny, przyprawić delikatnie solą i pieprzem. Do każdej tartaletki nałożyć nadzienie. Udekorować listkiem bazylii lub kolendry i podawać od razu.

Smacznego !!!

 

Tartaletki z awokado i oliwkami.

środa, 16 grudnia 2015

            Dziś będzie odskocznia od świątecznych przepisów. Podejrzewam, że już wszyscy macie wybrane potrawy i słodkości na święta :-). Ja już kilka smakołyków mam zaplanowanych, ale może jeszcze coś wymyślę :-). Moja dzisiejsza propozycja to przekąska, która idealnie sprawdzi się na Sylwestra i nie tylko. Paluszki są lekko chrupiące, posypane gruboziarnistą solą i mieloną słodką papryką. Smakują doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno. Przepis zasięgnęłam z gazetki "101 przepisów" ze Świata Kobiety. Polecam serdecznie.

 

Paluszki serowe.

PALUSZKI SEROWE.

          Składniki na 4 porcje:

  • 210 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 125 g chudego białego twarogu
  • około 1/2 łyżeczki soli (płaska)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 duże jajka
  • gruboziarnista sól
  • mielona słodka papryka

          Sposób przyrządzania:

            Twaróg zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub rozdrobnić widelcem. Mąkę pszenną przesiać do miski. Dodać posiekane masło, sól i cukier oraz twaróg i jedno jajko. Zagnieść wszystko dokładnie, aż powstanie jednolite gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię aluminiową i odłożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Wycinać paluszki o szerokości około 1,5 cm. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać solą gruboziarnistą i mieloną słodką papryką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec około 20 minut. Podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego !!!

 

Paluszki serowe.

czwartek, 03 grudnia 2015

            W moim domu na Święta Bożego Narodzenia zawsze gotuję barszcz czerwony w ogromnych ilościach ;-). Mój R bardzo lubi tę zupę. Zawsze do niej piekę pyszne paszteciki. W tym roku dodatkowo jeszcze zrobię pieczone pierożki z cebulą, jabłkiem i marchewką. Posypałam je startym cheddarem i mieloną słodką papryką. Zainspirowałam się przepisem ze starej gazetki. Sporo zmieniłam w tym przepisie, ale efekt jest genialny moim skromnym zdaniem :-). Nie mogliśmy się nimi najeść, były takie wyborne. Te pieczone pierożki na stałe zagoszczą u mnie w domu. Będą one świetnie nadawały się także do zupy - krem, a także na imprezę ze znajomymi jako przekąska. Szczerze to musicie je zrobić. Spróbujcie, a nie pożałujecie :-). Polecam i zapraszam!

 

Pieczone pierożki z cebulą, jabłkiem i marchewką.

PIECZONE PIEROŻKI Z CEBULĄ, JABŁKIEM I MARCHEWKĄ.

          Składniki na 15 sztuk:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 1 mała cebula 
  • 1 mała marchewka
  • 1 małe jabłko
  • 25 g startego cheddara
  • 2,5 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • mielona słodka papryka

          Sposób przyrządzania:

            Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Marchew obrać. Jabłko obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i razem z marchewką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę zeszklić na patelni na łyżce masła, dodać startą marchew oraz jabłko i smażyć chwilę razem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić. Zimne ciasto francuskie pociąć na 15 kwadratów. Na każdym położyć porcję farszu, złożyć kwadraty po przekątnej i docisnąć boki. Resztę masła stopić i moczyć w nim pierożki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać startym cheddarem i posypać mieloną słodką papryką. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 20 minut. Podawać z barszczem.

Smacznego !!!

 

Pieczone pierożki z cebulą, jabłkiem i marchewką.

wtorek, 20 października 2015

            Jakiś czas temu kupiłam taką małą książeczkę z przekąskami. W niej znalazłam przepis na babeczki dyniowo - kukurydziane. Zapisałam sobie recepturę i czekałam, aż pojawi się dynia. Wreszcie nadszedł ten czas, upiekłam te babeczki i powiem Wam szczerze, że są naprawdę pyszne. Smakują świetnie z różnymi zupami - kremami. Ja akurat jadłam je z zupą pomidorową. Idealne są jako przekąska, a nawet można je zaserwować na śniadanie albo kolację. Przepis był przewidziany na 6 standardowych foremek do babeczek. Ja upiekłam je w silikonowych małych foremkach i wyszło mi ich z 12 - 14 sztuk. Zapraszam Was gorąco do skorzystania z przepisu. Pozdrawiam serdecznie :-).

 

Babeczki dyniowo - kukurydziane.

BABECZKI DYNIOWO - KUKURYDZIANE.

         Składniki na około 12 małych foremek lub 6 dużych::

  • 225 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g dyni hokkaido, obranej ze skóry, bez pestek, grubo pokrojonej (kostka około 1cm)
  • 120 g kukurydzy konserwowej
  • 60 g szynki grubo pokrojonej
  • 30 g grubo startego sera cheddar
  • 2 szalotki drobno pokrojone
  • 2 duże jajka
  • 180 ml mleka
  • 90 ml jogurtu greckiego
  • sól
  • pestki dyni 

          Sposób przyrządzania:

            Do miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Wmieszać pokrojoną dynię, odsączoną kukurydzę, szynkę, ser cheddar i szalotki. Jajka ubić z mlekiem i jogurtem. Wlać do mieszanki mąki, wymieszać i doprawić solą (ciasto ma być lekko słone). Ciasto przełożyć do foremek na babeczki posmarowanych lekko masłem (jeśli foremki są silikonowe nie smarować ich wcale). Posypać pestkami dyni. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez 25 - 30 minut, aż wbita w ciasto wykałaczka po wyjęciu będzie sucha. Zostawić w formie do wystygnięcia przez 5 minut. Wyłożyć na kratkę i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Smacznego !!!

 

Babeczki dyniowo - kukurydziane.

poniedziałek, 14 września 2015

            Wczoraj trochę poszalałam w kuchni. Ugotowałam wyborną zupę - krem z pieczonej papryki (przepis wkrótce na blogu) oraz upiekłam tartaletki z serem ricotta, cheddar i moimi suszonymi pomidorkami. Podałam je właśnie ze wspomnianą zupą. To było pyszne połączenie. Takie tartaletki to świetna przekąska, dodatek do zupy, ale też idealna kolacja. Polecam Wam ten przepis. Nie wymaga dużo pracy, jest prosty w wykonaniu, a co najważniejsze szybko się go robi. Spróbujcie i Wy.

 

Tartaletki z serem ricotta, cheddar i suszonymi pomidorami.

TARTALETKI Z SEREM RICOTTA, CHEDDAR I SUSZONYMI POMIDORAMI.

          Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 250 g sera ricotta
  • 150 g startego sera cheddar
  • 1 jajko
  • około 130 g domowych suszonych pomidorów w oliwie lub oleju
  • zioła prowansalskie

          Sposób przyrządzania:

            Zimne ciasto francuskie wyciągnąć z opakowania, rozłożyć i wyciąć 6 - 7 kółek o średnicy około 12 cm. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem. Serek ricotta zmieszać ze 110 g sera cheddar i delikatnie rozsmarować na krążkach ciasta, pozostawiając 1 cm odstępu od brzegu. Wstawić blachę do nagrzanego piekarnika do temperatury 200ºC i piec przez około 15 - 20 minut. W tym czasie suszone pomidory osączyć z oliwy lub oleju i pokroić na mniejsze kawałki. Tartaletki wyciągnąć z piekarnika, rozłożyć suszone pomidory, posypać ziołami prowansalskimi i startym serem cheddar. Podawać na ciepło.

Smacznego !!!

 

Tartaletki z serem ricotta, cheddar i suszonymi pomidorami.

 
1 , 2
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet