Pierniczki

poniedziałek, 14 grudnia 2015

            Przepis na fińskie pierniczki korzenne zasięgnęłam z książeczki "101 przepisów. Słodkości na święta" ze Świata Kobiety. W ogóle bardzo dużo tam fajnych przepisów znalazłam, które w przyszłości wypróbuję :-). W składzie jest syrop korzenny albo ciemny miód. Z racji tego, że nie posiadałam tych dwóch składników, użyłam mojego miodu z mniszka lekarskiego. Miałam jedną porcję bardziej gęstą i ciemniejszą. Powiem Wam, że z tym miodem smakują cudownie. Zmieniłam też proces przygotowania pierniczków. Zamiast wałkować ciasto, wykrawać foremkami kształty, to zrobiłam kulki i spłaszczyłam je mokrą łyżką. Pierniczki są bardzo korzenne z wyczuwalną nutą kardamonu, cynamonu i imbiru. Można je jeść od razu po upieczeniu, bo są mięciutkie i takie pozostają przez długi czas. Przechowywać je należy w blaszanej puszce. Kto jeszcze nie ma pomysłu na pierniczki, to polecam skorzystać z tego przepisu. Można je piec tuż przed Bożym Narodzeniem, bo nie wymagają leżakowania. Ściskam gorąco i pozdrawiam.

 

Fińskie pierniczki korzenne.

FIŃSKIE PIERNICZKI KORZENNE.

          Składniki na 50 - 60 sztuk:

  • 200 g miękkiego masła
  • 150 ml korzennego syropu lub ciemnego miodu (dałam miód z mniszka lekarskiego)
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 duże jajka
  • 200 g cukru
  • 700 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

          Sposób przyrządzania:

            Miękkie masło, miód, przyprawy oraz cukier wymieszać mikserem. Nie przerywając miksowania dodawać jajka, aż wszystko dokładnie się połączy. Do masy maślanej z przyprawami przesiać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Zagnieść dobrze ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na 30 minut. Z ciasta formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach. Spłaszczać mokrą łyżką do grubości około 7 mm. Piec 10 -12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Ostudzić na kratce. Udekorować lukrem lub czekoladą. Przechowywać w metalowej puszce.

Smacznego !!!

 

Fińskie pierniczki korzenne.

poniedziałek, 22 grudnia 2014

            Kolejny przepis na miękkie pierniczki, tym razem z dodatkiem drożdży. To za ich sprawą pierniki są miękkie, lekko kruche i delikatne, po prostu pyszne. W tym roku postanowiłam, z braku czasu, zrobić szybkie pierniczki. Polecam je, bo nie wymagają nawet dużo pracy. Zainspirowałam się przepisem z tej strony. Trochę pozmieniałam składniki i wyszły lekko cytrusowe, z nutą ostrości za sprawą kardamonu.

 

Miękkie drożdżowe pierniki.

MIĘKKIE PIERNICZKI DROŻDŻOWE.

           Składniki na około 50 - 60 sztuk:

  • 340 g mąki pszennej tortowej
  • 20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 jajko
  • 95 g cukru pudru
  • 2 łyżki ciepłego mleka

          Sposób przyrządzania:

            Świeże drożdże połączyć z ciepłym mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Mąkę przesiać do miski razem z cukrem pudrem, dodać sodę, kardamon i przyprawę do piernika, przemieszać. Masło rozpuścić wraz z miodem w rondelku z grubym dnem, lekko przestudzić i dodać do mąki. Następnie dodać jajko i zaczyn z drożdży. Jeśli chcemy użyć drożdży suchych, to dodać je do suchych składników. Następnie dodać jajko i rozpuszczone masło z miodem, a na końcu ciepłe mleko. Dokładnie wyrobić, aby powstało jednolite ciasto. Stolnice wysypać mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm. Wycinać foremkami do ciastek różne kształty. Przełożyć pierniki na formę wyłożoną papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach. Wstawić do piekarnika i piec około 7 -10 minut w temperaturze 190ºC. Powinny się lekko zrumienić. Ostudzić na kratce. Pierniki polukrować lub polać czekoladą.

Smacznego !!!

 

Miękkie drożdżowe pierniki.

czwartek, 18 grudnia 2014

            Lebkuchen to niemieckie pierniczki, są przepyszne, miękkie, rozpływające się w ustach i lekko cytrusowe za sprawa dodatku skórki pomarańczowej i cytrynowej. A co najważniejsze nie wymagają długiego leżakowania, praktycznie można je jeść na drugi dzień, choć po kilku dniach są jeszcze lepsze. Podobno jedne z najlepszych pierniczków! Przychylam się w 100% do tej opinii. Przepis wzięłam ze strony Moje Wypieki. 

 

P1020805a_Kopiowanie

LEBKUCHEN.

          Składniki na około 30 sztuk:

  • 250 g mąki pszennej
  • 85 g zmielonych migdałów
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 ml płynnego miodu
  • 85 g masła
  • 1/2 szklanki (w sumie) kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (najlepiej domowej)

          Składniki na lukier:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody

          Sposób przyrządzania:

            Suche składniki wymieszać w misce. Masło i miód rozpuścić w garnuszku z grubym dnem. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić (mieszanka ma pozostać lekko ciepła). Do suchych składników dodać masę maślano - miodową oraz kandyzowaną skórkę z pomarańczy i cytryny i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do całkowitego ostygnięcia, wtedy masa zgęstnieje. Po tym czasie z ciasta formować mokrymi rękoma kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach (bardzo rosną). Spłaszczać mokrą łyżką do grubości około 5 - 7 mm. Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 - 15 minut (nie więcej bo się spalą i będą zbyt kruche i twarde). Pierniczki wyciągnięte z piekarnika będą bardzo miękkie, należy odczekać 2 minuty i potem dopiero przełożyć je na kratkę. Później wiech kruszeje, by na drugi dzień zmięknąć po polaniu lukrem. Cukier puder wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej wody.  Gdy lukier będzie lejący, ale nie za gęsty, maczać w nim pierniczki i odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru. Na następny dzień przekładać lebkuchen do metalowej puszki, co warstwę przełożyć papierem. 

Smacznego !!!

 

P1020812a_Kopiowanie

 

P1020814a_Kopiowanie

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet