Nalewki i likiery

czwartek, 13 października 2016

            Przywiozłam od mamy bardzo dużo owoców pigwowca. Część dałam znajomemu w pracy, a resztę przerobię dla siebie. Mam całe wiadro 10-litrowe. Jeśli mi się uda, to jeszcze jedną partię przywiozę. Najczęściej robię z niego syrop do herbaty, a także nalewki. Pigwowiec idealnie się do tego nadaje. Na razie zostawiłam je w chłodnym miejscu i powoli będę przetwarzać. To jedna z moich ulubionych nalewek. Najczęściej robię ją bez żadnych dodatków. Być może w tym roku przygotuję inną wersję. Kieliszek takiej nalewki z pigwowa doskonale rozgrzeje nas w chłodne dni :). Szczerze polecam i zapraszam do skorzystania z przepisu! 

 

Nalewka z pigwowca.

NALEWKA Z PIGWOWCA.

          Składniki:

  • 1200 g owoców pigwowca
  • 500 g cukru
  • 600 ml spirytusu
  • 350 ml zimnej wody 

          Sposób przyrządzania:

            Owoce pigwowca umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić ze skórką na mniejsze kawałki. Układać warstwami w bardzo dużym słoju na przemian z cukrem, przykryć. Odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce, potrząsać codziennie słojem, aby cukier się rozpuścił. Następnie zalać spirytusem rozcieńczonym wodą. Słój zakręcić i odstawić na 6 tygodni w ciemne miejsce. Od czasu do czasu zamieszać słojem. Po tym czasie nalewkę przefiltrować i przelać do butelek. Odstawić na kilka miesięcy w chłodne i ciemne miejsce.

Smacznego i na zdrowie !!!

 

Nalewka z pigwowca.

poniedziałek, 18 lipca 2016

            W tamtym roku pierwszy raz zrobiłam nalewkę z czarnych porzeczek. To jedna z moich ulubionych, oprócz jagodowej z lawendą. Przygotowałam ją bez żadnych dodatków w postaci laski wanilii, cynamonu itp, stwierdziłam, że i tak jest bardzo aromatyczna. Teraz z porzeczek zrobiłam znowu nalewkę tym razem z większej ilości owoców i sok. Taka nalewka jest idealna na umilenie sobie jesiennych i zimowych wieczorów :). Niestety nie udało mi się zrobić jeszcze kilku przepisów z użyciem czarnej porzeczki, może w przyszłym roku zdążę...

 

Nalewka z czarnej porzeczki.

NALEWKA Z CZARNEJ PORZECZKI.

          Składniki:

  • 1 kg czarnych porzeczek
  • 250 - 400 g cukru
  • 500 ml spirytusu
  • 250 ml wody zimnej

          Sposób przyrządzania:

            Porzeczki oczyścić, opłukać i osuszyć. Wsypać do dużego słoja przesypując cukrem. Odstawić na 10 dni w ciepłe miejsce, by puściły sok. Potrząsać codziennie słojem i na chwilę odkręcić nakrętkę, by uleciały gazy. Spirytus zmieszać z wodą i zalać owoce. Zakręcić słój i odstawić w ciemne miejsce na 3 - 4 tygodnie. Po tym czasie nalewkę zlać, przefiltrować i rozlać do butelek. Ponownie odstawić w ciemne i chłodne miejsce na kilka miesięcy. 

Smacznego !!!

 

Nalewka z czarnej porzeczki.

wtorek, 21 lipca 2015

            Jakiś czas temu nastawiłam likier miętowy, żeby spożytkować duże ilości mięty. Mój likier już miesiąc stoi i pięknie się wyklarował. Nie jest typowo zielony, ponieważ dodałam do niego dużo mięty i pysznych dodatków: anyż, goździki i limonkę. Po pewnym czasie podejrzewam, że może być bardziej ciemny. Bardzo odpowiada mi jego smak i aromat. Likier jest mocno intensywnie miętowy i alkoholowy, z nutą korzenną. Świetnie będzie smakował z kostkami lodu, tonikiem albo jako dodatek do różnego rodzaju drinków lub deserów. Zapraszam do degustacji ;-).

 

Mocno miętowy likier z anyżem i limonką.

MOCNO MIĘTOWY LIKIER Z ANYŻEM I LIMONKĄ.

          Składniki:

  • 25 - 30 gałązek świeżej mięty ogrodowej
  • 700 ml spirytusu
  • 500 ml wody
  • 400 g cukru
  • 6 - 7 gwiazdek anyżu
  • 5 sztuk goździków
  • limonka 

          Sposób przyrządzania:

            Miętę umyć, osuszyć i oberwać listki. Limonkę dobrze wyszorować i umyć, pokroić w plasterki. Do dużego słoja włożyć liście mięty, plastry limonki, gwiazdki anyżu i goździki, zalać spirytusem. Odstawić na 2 tygodnie w ciemne miejsce, od czasu do czasu wstrząsnąć słojem. Z cukru i wody ugotować syrop, zdjąć z ognia i ostudzić. Nastaw odcedzić, listki mięty wycisnąć dobrze, płyn przefiltrować (uwaga! płyn bardzo barwi naczynia, w których będziemy filtrować alkohol). Do syropu cukrowego dodać wyciąg alkoholowy, dokładnie wymieszać i ponownie kilkakrotnie przefiltrować przez filtr do kawy albo przez waciki kosmetyczne. Jeśli alkohol będzie zbyt mocny można dodać więcej wody. Likier rozlać do butelek i ostawić w ciemne i chłodne miejsce na około 3 miesiące, aby w pełni dojrzał.

Smacznego !!!

 

Mocno miętowy likier z anyżem i limonką.

wtorek, 07 lipca 2015

             Niedawno wybrałam się na jagody, z myślą o tym, żeby zrobić z nich między innymi nalewkę. W tamtym roku ją robiłam i ta nalewka stała się jak na razie numerem jeden. Trochę nietypowo się ją robi, ponieważ gotuje się z jagód, wody i cukru sok, a później łączy z rozcieńczonym spirytusem. Potem zlewa się nalew do butelek i odstawia w ciemne i chłodne miejsce na kilka miesięcy. Ilość cukru i spirytusu dowolnie można modyfikować, to zależy od Waszych upodobań smakowych.

Są trzy podstawowe metody sporządzania nalewek:  

  1. Surowce najpierw zalać alkoholem, a po zlaniu nalewu zasypać je cukrem. Po rozpuszczeniu cukru, uzyskany syrop wymieszać z nalewem.
  2. Owoce najpierw zasypać cukrem, po zlaniu uzyskanego syropu, owoce zalać alkoholem. Następnie uzyskany nalew wymieszać z syropem.
  3. Wszystkie składniki nalewki (surowce, alkohol, cukier, przyprawy), macerować równocześnie.

            Przeważnie robię nalewki słodkie i bardzo owocowe. W zależności jaki owoc zastosuję różną ilość cukru dodaję. Jeśli owoc jest kwaśny dodaję więcej cukru, jeśli słodszy mniej. Nalewka jagodowa jest przepyszna, wręcz powiedziałabym, że to nektar bogów :-). Do jagód bardzo pasuje lawenda, tworzą razem idealne połączenie. Teraz już wiem, że dodanie do nalewki kwiatów lawendy było super pomysłem, ponieważ lawenda bardziej podkręciła smak jagód. Ta nalewka, na pewno na stałe zagości u mnie w spiżarni. Poczęstowałam nią znajomych oraz rodzinę i byli oczarowani jej smakiem. 

 

Nalewka jagodowa z lawendą.

NALEWKA JAGODOWA Z LAWENDĄ.

          Składniki na około 2 l:

  • 1250 ml jagód
  • 900 - 1000 ml wody
  • 400 - 600 g cukru
  • 25 - 30 gałązek świeżej lawendy lub około 5 łyżeczek suszonej
  • 500 ml spirytusu

           Sposób przyrządzania:

             Jagody oczyścić, opłukać i wrzucić do garnka, dodać 800 ml wody oraz cukier. Sok z jagód zagotować, mieszać do czasu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać lawendę i gotować na małym ogniu około 10 minut. Po ty czasie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia na 24 godziny. Następnie przelać wszystko przez sitko i delikatnie wycisnąć sok. Sok przefiltrować przez gazę lub filtr do kawy. Do soku wlewamy spirytus wymieszany z 200 ml wody. Wszystko wymieszać i przelać do butelek. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na kilka miesięcy, aby nalewka "przegryzła się".

Smacznego i na zdrowie !!!

 

Nalewka jagodowa z lawendą.

sobota, 27 czerwca 2015

            W tamtym roku robiłam likier truskawkowy na brandy i bardzo odpowiadał mi smak, a kolor trunku był obłędny. Teraz postanowiłam zrobić mocniejszy trunek w postaci nalewki. Miałam sporą ilość truskawek, alkohol, dołożyłam kardamon oraz wanilię i wyszła cudowna nalewka truskawkowa. Kardamon nadał jej intrygujący i korzenny aromat, w którym można odnaleźć nutkę cytrusów i pieprzu. Ilość składników, a szczególnie cukru można dowolnie modyfikować, według własnych upodobań. Mam nadzieję, że po kilku miesiącach będzie smakować jeszcze lepiej oraz doskonale rozgrzeje w zimne i pochmurne dni. Taki trunek doskonale sprawdzi się też jako wyjątkowy prezent. Polecam serdecznie!

 

Nalewka truskawkowa z kardamonem i wanilią.  NALEWKA TRUSKAWKOWA Z KARDAMONEM I WANILIĄ.

          Składniki na około 1,5 l:

  • 1200 g dojrzałych truskawek 
  • 400 g cukru
  • 500 ml spirytusu 96%
  • 1 szklanka przegotowanej wody lub źródlanej
  • 2 - 3 ziarna kardamonu
  • 1 laska wanilii

          Sposób przyrządzania:

            Truskawki umyć, osączyć na papierowym ręczniku, odszypułkować. Przełożyć do dużego słoja, przesypując warstwy cukrem. Ostawić na 24 godziny w słoneczne miejsce. Po tym czasie dołożyć kardamon i pokrojoną wanilię oraz zalać spirytusem wymieszanym z 1 szklanką przegotowanej, zimnej wody. Zamknąć szczelnie słój, delikatnie nim potrząsnąć i odstawić na 3 - 4 tygodni w chłodne i ciemne miejsce. Co kilka dni potrząsać słojem, aby cukier się rozpuścił i smaki dobrze się wymieszały. Następnie nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek i dobrze zamknąć, Postawić w ciemnym i chłodnym miejscu na co najmniej 3 miesiące, aby nalewka dojrzała.

Smacznego i na zdrowie !!!

 

Nalewka truskawkowa z kardamonem i wanilią.

 
1 , 2
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet