Zupy

wtorek, 20 września 2016

           Urlop, urlop i już po urlopie... Czas wracać do pracy i rzeczywistości. Część swojego urlopu spędziłam u rodziców, odpoczywałam, dużo spacerowałam i relaksowałam się łowiąc ryby :). Trochę zrobiłam przetworów, nie byłabym sobą, gdybym nic nie robiła. Już taka jestem, nie lubię nudy i siedzieć na tyłku ;). Musiałam zadbać też o swoje zdrowie, bo ono jest najważniejsze. W ostatnie dni urlopu miałam mnóstwo spraw do załatwienia, ogarnęłam mieszkanie i odnowiłam kilka znajomości. Jak to zwykle po urlopie bywa, masa roboty. Ale już powoli wracam do blogowego życia i zapraszam na zupę z dyni z lanymi kluskami. Zupę robiłam z dyni podobnej do hokkaido, którą przywiozłam od mojej mamy. Wsadziła na wiosnę, na próbę kilka ziarenek, wykiełkowały dwa i rozrosły się na pól pola :D. Sporo jej wyrosło, także teraz mogę trochę z nią eksperymentować. Zupa jest gęsta i bardzo pożywna. Kluseczki dodatkowo dodają jej gęstości. My bardzo lubimy właśnie takie zupy. Serdecznie zapraszam i polecam wypróbować przepis!

 

Zupa z dyni z lanymi kluskami.

ZUPA Z DYNI Z LANYMI KLUSKAMI.

             Składniki na 4 porcje:

  • 500 g obranej i wypestkowanej dyni hokkaido
  • 1 czerwona papryka
  • 4 średnie pomidory
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1200 ml bulionu
  • sól
  • pieprz czarny
  • ostra papryka
  • słodka papryka
  • oregano

Lane kluski:

  • 10 łyżek mąki pszennej
  • około 125 ml wody
  • 1 jajko
  • sól

          Sposób przyrządzania:

            Miąższ dyni pokroić w niewielką kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Marchewkę obrać i pokroić w niedużą kostkę. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w cząstki. W dużym garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać czosnek, dynię, marchew i chwilę przesmażyć. Następnie dodać pomidory i gotować 10 minut, aż pomidory się rozpadną. Wlać bulion, zupę gotować na wolnym ogniu przez 35 minut, po 15 minutach dodać pokrojoną paprykę. W misce wymieszać mąkę z wodą, jajkiem i szczyptą soli, zrobić nie za gęstą masę, ale też nie za rzadką, bo kluski się rozpadną. Łyżeczką umoczoną w gorącej zupie formować małe kluseczki i wpuszczać bezpośrednio do zupy. Gotować jeszcze 5 minut. Zupę doprawić solą, pieprzem czarnym, słodką i ostrą papryką oraz posypać suszonym oregano.

Smacznego !!!

 

Zupa z dyni z lanymi kluskami.

czwartek, 18 sierpnia 2016

            Mamy sierpień, a ja jeszcze nawet nie jadłam w tym roku kalafiora. Musiałam to nadrobić i ugotowałam nieziemsko pyszną zupę krem z kalafiora i kalarepki. Aby zupa była bardziej pożywna i trochę fit usmażyłam do niej sznycle z indyka w "papirusie". Czasami robię też piersi z kurczaka w ten sposób. Pergamin posmarowałam odrobiną oliwy, posypałam ziołami prowansalskimi i położyłam już przyprawione mięso. Mięso smakowało wyśmienicie, było miękkie i soczyste. Idealnie wpasowało się w zupę. Już wiem, że ta zupa często będzie gościć w moim menu. Naprawdę nie myślałam, że danie wyjdzie takie pyszne, po prostu rewelacja. Gorąco polecam! 

 

Krem z kalafiora i kalarepki z indykiem w

KREM Z KALAFIORA I KALAREPKI Z INDYKIEM W "PAPIRUSIE".

          Składniki:

  • 400 g kalafiora
  • 3 średnie ziemniaki
  • 190 g korzenia selera
  • 2 kalarepki (około 320 g)
  • 400 g sznycli z indyka o grubości około 1,5 cm
  • 4 małe cebulki szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 900 ml bulionu
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • biały pieprz
  • pieprz kolorowy
  • oliwa
  • posiekana natka pietruszki
  • zioła prowansalskie

          Sposób przyrządzania:

            Sznycle z indyka przyprawić solą i pieprzem kolorowym, natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30 minut. Ziemniaki, cebulę szalotkę, seler oraz kalarepę obrać i pokroić w kostkę. Kalafior oczyścić, opłukać i podzielić na różyczki. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pozostałe warzywa i chwilę razem podsmażyć. Potem wlać bulion i gotować około 30 minut. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować blenderem na gładki krem. Zupę przyprawić solą i białym pieprzem. Kawałek pergaminu złożyć na połowę i przyciąć na wielkość sznycla z 2 cm marginesem z każdej strony. Pergamin rozłożyć i za pomocą pędzelka posmarować go oliwą. Każdy natłuszczony pergamin posypać ziołami prowansalskimi. Na nim ułożyć sznycle, zawinąć boki, tak aby mięso nie wyleciało. Smażyć na suchej i rozgrzanej patelni przez 6 - 8 minut z każdej strony. Usmażone sznycle odłożyć na bok, aby chwilę odpoczęły. Po czym pokroić w plasterki i włożyć po kilka do każdej porcji gorącej zupy. Posypać posiekaną natką pietruszki. Można też dodatkowo zupę podać z grzankami, będzie bardziej pożywna.

Smacznego !!!

 

Krem z kalafiora i kalarepki z indykiem w

środa, 06 lipca 2016

            Dziś pogoda nas nie rozpieszcza. Ja rano do pracy wyskoczyłam w spodniach 3/4 i bluzce z krótkim rękawem. W ogóle nie było, aż tak zimno jak po południu. Brr, ale szaro, buro, a do tego pada i wieje wiatr! Potrzebne jest nam coś rozgrzewającego. A może zupa krem z pieczonej papryki, cukinii i pomidorów? Tak doskonale sprawdzi się na taką niepogodę. Zupa jest pyszna i aromatyczna. Jak jest ciepło, to można ją podać na zimno. Zupa najlepiej smakuje z grzankami czy z kaszą jaglaną. Polecam!

 

Krem z pieczonej papryki, cukinii i pomidorów.

KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI, CUKINII I POMIDORÓW.

          Składniki:

  • 3 duże czerwone papryki
  • 1 cukinia
  • 3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 700 - 900 ml bulionu 
  • 1 łyżka oleju lub oliwy
  • sól 
  • pieprz czarny
  • zioła transylwańskie

           Sposób przyrządzania:

             Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, umyć. Cukinię umyć, przekroić na pół. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Dno płaskiej blachy wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej paprykę (skórką do góry) i cukinię. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut. Po tym czasie chwilę odczekać i obrać paprykę ze skóry. Paprykę i cukinię pokroić na mniejsze części. Pomidory sparzyć, pokroić na mniejsze kawałki i usunąć pestki. Czosnek obrać, drobno pokroić. Papryczkę chili przekroić, usunąć pestki i bardzo drobno posiekać. W dużym garnku rozgrzać 1 łyżkę oliwy lub oleju, wrzucić papryczkę chili i czosnek, chwilę przesmażyć. Dodać czerwoną paprykę, cukinię i pomidory, wlać bulion, zagotować i od tego momentu gotować jeszcze 30 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość zmiksować blenderem na gładki krem. Zupę posypać ziołami transylwańskimi. Podawać z grzankami lub z innymi dodatkami. Zupę można podać także na zimno jak chłodnik.

Smacznego !!!

 

Krem z pieczonej papryki, cukinii i pomidorów.

piątek, 15 kwietnia 2016

            I znów mamy piątek, ale ten czas szybko leci... Pogoda dziś dopisywała, choć z rana był mróz, przez to słoneczko pięknie świeciło. W zacisznym miejscu było tak cieplutko, że można by było pokusić się o krótki rękawek :). Jak już niektórzy stali czytelnicy mojego bloga zauważyli sporo jest u mnie przepisów na zupy - krem, ale to przez to, że je uwielbiam. Właśnie dziś przygotowałam dla Was przepis na wyśmienitą zupę. Muszę stwierdzić, że to będzie jedna z moich ulubionych zup takiego typu :). Jest w niej spora ilość korzenia pietruszki, której mój R nie lubi, ale nawet on powiedział, że zupa jest na 6+. Trzeba ją dobrze doprawić, bo może mieć słodkawy smak, za sprawą właśnie pietruszki. Najlepiej, jak dostosujecie ilość przypraw do waszych upodobań. Zapewniam, że zupa Was mile zaskoczy i znajdzie się na nią wielu chętnych. Spróbujcie przygotować ją i sami oceńcie, czy jest naprawdę tak pyszna :). Pozdrawiam i życzę miłego oraz słonecznego weekendu! 

 

Krem ziemniaczany z pietruszką.

KREM ZIEMNIACZANY Z PIETRUSZKĄ.

          Składniki na 4 - 5 porcji:

  • 4 - 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 3 duże pietruszki
  • 3 gałązki selera naciowego
  • kawałek pora około 12 cm (mogą być też zielone części)
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • około 1100 ml bulionu lub wywaru z warzyw
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy
  • natka pietruszki
  • jogurt naturalny

          Sposób przyrządzania:

            Ziemniaki i pietruszkę obrać, opłukać i pokroić w niewielką kostkę. Seler naciowy oczyścić, umyć i pokroić na małe kawałki. Por oczyścić, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, włożyć cebulę i por, podsmażać przez chwilę, co chwilę mieszając, dodać pozostałe warzywa i smażyć kilka minut. Podsmażone warzywa zalać bulionem, po czym gotować pod przykryciem około 25 - 30 minut, aż całkiem będą miękkie. Zestawić z ognia i zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Zupę podawać z kleksem z jogurtu naturalnego i posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego !!!

 

Krem ziemniaczany z pietruszką.

piątek, 11 marca 2016

            Moi stali czytelnicy wiedzą, że uwielbiam zupy kremy. Ostatnio tak się przyzwyczaiłam, że w tygodniu muszę mieć jakąś zupę na obiad, bo kiedyś bywało inaczej. Różne przeważnie gotuję, ale zwykle są to pożywne zupy. Taką zupę krem, to najlepiej jest zjeść przed pierwszym danem albo na kolację. W gazetce  "Gotuj krok po kroku" znalazłam przepis na krem z pora i ciecierzycy. Od razu postanowiłam go wypróbować i oczywiście trochę pozmieniać składniki, ale nie dużo :). Zupa jest smaczna i ma ciekawy smak. Zasmakowała nam i kiedyś ją jeszcze ugotuję oraz znając mnie coś jeszcze w niej zmienię. Polecam!

 

Krem z pora i ciecierzycy.

KREM Z PORA I CIECIERZYCY.

          Składniki:

  • 2 pory
  • ciecierzyca z puszki
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 50 g śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu

          Sposób przyrządzania:

            Pory oczyścić, opłukać i odciąć zielone części oraz pokroić w talarki. Czosnek obrać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojone pory i smażyć, aż się zeszklą. Potem wrzucić pokrojony czosnek i smażyć przez kilka sekund. Pory z czosnkiem zalać bulionem, dodać odsączoną ciecierzycę z puszki i gotować około 30 minut. Po czym zupę zmiksować blenderem na krem. Doprawić solą, pieprzem i posypać suszonym estragonem oraz wlać śmietanę kremówkę. Podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub ze świeżym pieczywem.

Smacznego !!!

 

Krem z pora i ciecierzycy.

 
1 , 2 , 3 , 4
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet