Domowy wyrób

wtorek, 05 lipca 2016

            Uwielbiam lawendę, cenię ją za jej smak i aromat. Wiecie, że lawenda jest stosowana w naszej kuchni? Jak ktoś używa ziół prowansalskich, to w ich składzie można właśnie znaleźć lawendę. Ja używam tej mieszanki bardzo dużo. Pierwszy raz zakochałam się w tych fioletowych kwiatkach kilka lat temu, kiedy zrobiłam nalewkę jagodową z lawendą. Cóż to był za smak i zapach, prawdziwy raj dla podniebienia :). Później użyłam kwiatki lawendy do ciasteczek pomarańczowo - maślanych i też mnie zachwyciły. Zawsze miałam zrobić sobie domowy cukier lawendowy i wreszcie mi się udało. Taki cukier można użyć do dżemów, konfitur, napojów i deserów. Świetnie komponuje się z takimi owocami jak jagody, borówki amerykańskie, morele czy brzoskwinie. Należy tylko pamiętać, aby tego cukru nie dodawać za dużo, chyba każdy z nas nie lubi mydlanego smaku w potrawach. Także proszę go dawkować z umiarem :). Kilka pomysłów na wykorzystanie tego cukru już mam :D.

 

Cukier lawendowy.

CUKIER LAWENDOWY.

          Składniki:

  • 300 g cukru
  • 4 łyżki suszonych kwiatów lawendy

          Sposób przyrządzania:

            Cukier wsypać do słoika, dodać kwiaty lawendy. Zamknąć słoik i potrząsać codziennie, aby cukier przeszedł zapachem lawendy. Odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie można przesiać cukier przez sito i pozbyć się kwiatków albo zostawić kwiatki z cukrem. Cukier dodaje się do deserów, napojów, koktajli, dżemów, konfitur i herbaty.

Smacznego !!!

 

Cukier lawendowy.

czwartek, 23 kwietnia 2015

              Jakiś czas temu zaopatrzyłam się w laski wanilii i wykorzystałam je do zrobienia cukru waniliowego i ekstraktu. Staram się nie używać sklepowych odpowiedników tych dwóch produktów. A właściwie używam tylko tych moich, zrobionych domowym sposobem :-). Zalety są ogromne, bo wiem, co dodaję, a aromat jest cudowny, naturalny i prawdziwy. Trochę trzeba poczekać zanim się użyje tego ekstraktu, ale zapewniam Was, że zapach i smak wynagrodzi wszystko. Taką esencję waniliową można dodawać do słodkich wypieków, deserów, kawy, mas, kremów i oczywiście lodów. Jeszcze jednej zalety nie wymieniłam, a jest nią cena. Taki domowy ekstrakt kosztuje mniej i można go zrobić więcej. W laski wanilii można się zaopatrzyć przez internet lub w sklepach, czasami mają jakieś akcje np. w lidlu. Sporządzenie takiej esencji jest ekspresowe, oprócz oczywiście czasu oczekiwania. Mam nadzieję, że wystarczająco Was zachęciłam do zrobienia swojego domowego ekstraktu z wanilii i proszę zabrać się do roboty, hehe ;-). 

 

Domowy ekstrakt waniliowy.

 DOMOWY EKSTRAKT WANILIOWY.

          Składniki:

  • 3 soczyste, długie laski wanilii
  • 150 ml wódki
  • 100 ml golden rumu (można zamiast rumu użyć tylko samej wódki wtedy należy użyć 250 ml alkoholu)
  • szczelna buteleczka

          Sposób przyrządzania:

            Laski wanilii przekroić wzdłuż na pół, pozostawiając ziarenka. Włożyć do buteleczki i zlać alkoholem, aż do całkowitego przykrycia strąków. Zakręcić i odstawić w chłodne i ciemne miejsce, co pewien czas wstrząsając. Ekstrakt już po tygodniu nabiera koloru, ale najlepszy jest po 2 miesiącach, wtedy nabierze ciemniejszej barwy i pełnego aromatu. Kiedy ekstraktu będzie ubywać, można go uzupełnić alkoholem i odstawić do ponownego uzyskania żądanego aromatu. Warto także, co pewien czas dorzucić laskę wanilii, nawet tę już bez ziarenek, aromat będzie mocniejszy. Esencję przechowywać należy w chłodnym i ciemnym miejscu. Gotowy ekstrakt ma barwę mocnej herbaty.

Smacznego !!!

 

Domowy ekstrakt waniliowy.

piątek, 12 grudnia 2014

            Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa to świetny dodatek do wielu wypieków. Zawsze obiecałam sobie, że zrobię domową kandyzowaną skórkę. W tym roku to uczyniłam i nie wrócę już do tej kupnej, bo ta jest przepyszna. Przy jej przygotowywaniu unosił się niebiański zapach, taki świąteczny. Skórka wychodzi miękka i słodka. Polecam!

 

Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa

KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA I CYTRYNOWA.

          Składniki na skórkę pomarańczową:

  • 4 pomarańcze najlepiej organiczne, niewoskowane
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki wody

          Składniki na skórkę cytrynową:

  • 4 cytryny najlepiej organiczne, niewoskowane
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody

          Sposób przyrządzania:

            Pomarańcze (cytryny) wyszorować i wyparzyć we wrzątku. Pociąć skórkę na ćwiartki i ściągnąć ją z owoców. Ze skórek odciąć grubszą, białą część. Pokroić w paski, a następnie w kosteczkę. Już pokrojoną skórkę zalać wrzącą wodą i gotować 10 minut. Odcedzić. Ponownie zalać wodą i gotować 5 minut. Odcedzić. W rondelku zagotować wodę z cukrem i wrzucić pokrojone skórki. Gotować na małym ogniu, bez przykrycia, około 40 minut, aż skórki staną się szkliste i większość płynu wyparuje. Odcedzić i wystudzić. Kandyzowaną skórkę można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku lub mrozić.  

Smacznego !!! 

 

Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa

wtorek, 02 grudnia 2014

            Vegeta jest mieszanką, która wprost idealnie nadaje się do przyprawiania zup i innych dań. Ale czy na pewno? Po przeczytaniu dokładnie składu przyprawy można się przerazić ! Pierwszą czynnością, którą wykonałam było wyrzucenie wszystkiego: vegety, kucharka, kostek rosołowych itp. Nie używałam tego dużo i dobrze, że się pozbyłam tego świństwa :-). To było kilka lat temu. Postanowiłam zrobić zdrowszą wersję vegety bez ogromnej ilości soli i bez chemii. Do takiej mieszanki można kupić gotową suszoną włoszczyznę lub ususzyć warzywa samemu, choć nie zawsze ma się na to czas :-). Składniki można dowolnie sobie modyfikować i szukać swojego ulubionego smaku. Tę mieszankę stosuję przeważnie do zupy. Spróbujcie zrobić swoją domową vegetę, Szczerze polecam ! 


Domowa vegeta

DOMOWA VEGETA.

          Składniki:

  • 8 łyżek włoszczyzny suszonej
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki suszonej cebuli
  • 2 łyżeczki czosnku suszonego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczko tymianku
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • kilka ziaren ziela angielskiego

          Sposób przyrządzania:

            Suszone warzywa i zioła zmielić w malaskerze lub potraktować blenderem. Dosypać pieprz, kurkumę oraz sól i wszystko wymieszać. Przełożyć do pojemnika i szczelnie zamknąć.

Smacznego !!!


Domowa vegeta

poniedziałek, 17 listopada 2014

             Aby zrobić dobrej jakości domowy cukier waniliowy potrzeba dwóch składników: drobny cukier i laskę wanilii. Jest to doskonały dodatek do ciast, ciasteczek i deserów. Jeśli raz zrobisz taki cukier, to nie sięgniesz po ten sklepowy !! Jest on z waniliną, substancją pozyskiwaną syntetycznie, znacznie tańszą niż prawdziwa wanilia. W sklepach można kupić cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, ale ja jednak wolę domową wersję :-). Faktem jest, że wanilia nie jest tania, ta w sklepach kosztuje ponad 10 zł, ale można kupić ją przez internet hurtem (około 2 zł za laskę). A więc zachęcam do zrobienia domowego cukru waniliowego. Minimum wysiłku skutkuje pysznym i prawdziwym aromatem i smakiem wanilii.

 

Domowy cukier waniliowy

DOMOWY CUKIER WANILIOWY

          Składniki:

  • 300 g drobnego cukru
  • 2 laski wanilii

          Sposób przyrządzania:

            Wsypać cukier do szczelnego pojemnika. Wanilię przeciąć wzdłuż, zeskrobać nasionka i wrzucić do cukru. Laski pokroić na 2 - 3 części i również dorzucić do cukru. Zamknąć pojemnik i wstrząsnąć. Cukier jest gotowy po 1 - 2 tygodniach. Pojemnik przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Smacznego !!!

 

Domowy cukier waniliowy

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet