Pizza

sobota, 25 lipca 2015

            Pogoda się popsuła, deszcz pada, więc odpaliłam swój piekarnik i przyrządziłam domową pizzę. Najlepsza pizza, jaką do tej pory jadłam !!! Obiecałam wam przepis od Anity, mojej koleżanki. Zupełnie o nim zapomniałam, ale lepiej później niż wcale :-). Ona tak dopracowała tę pizzę, że wychodzi miękka i pulchna jak biszkopt. Kilka razy próbowałam ją zrobić, ale nie była tak idealna jak koleżanki. Sekret jej tkwi w doskonałym wyrobieniu ciasta, które jest gładkie i elastyczne. Składników wychodzi na 2 duże blachy od piekarnika. Ja przeważnie robię z całej porcji, a drugą część ciasta zamrażam. Po odmrożeniu pizza jest jeszcze lepsza. Ciasto podstawowe na pizzę jest tak rewelacyjne, że nie trzeba jakiś wyszukanych składników do przybrania. Wystarczy jakaś kiełbasa, kilka pomidorków, ser mozzarella i mamy pyszne danie. Moją pizzę zrobiłam bez sera, bo tak naprawdę o nim zapomniałam, co wcale nie pogorszyło jej smaku. Szczerze to w tej wersji mi bardzo smakowała. To taka odchudzona wersja domowej pizzy z sosem czosnkowym na jogurcie greckim :-). Przepis podaję z serem, jeśli ktoś koniecznie chce go dodać. Zapraszam do wypróbowania tej pizzy. 

 

Domowa pizza z kiełbasą, pomidorkami, oliwkami i kukurydzą.

DOMOWA PIZZA Z KIEŁBASĄ, POMIDORKAMI, OLIWKAMI I KUKURYDZĄ.

          Składniki na 2 duże blachy:

Zaczyn:

  • 100 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 - 4 łyżki ciepłej wody

Ciasto właściwe:

  • 520 g mąki pszennej + 20 - 25 g do podsypania
  • 6 łyżek oleju
  • 250 ml ciepłej wody
  • łyżeczka soli

Przybranie na 1 pizzę:

  • kilka plastrów kiełbasy żywieckiej
  • 5 - 6 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 5 - 6 sztuk żółtych pomidorków truskawkowych
  • kilka łyżek ketchupu
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 7 - 8 oliwek czarnych
  • 80 g startej mozzarelli (opcjonalnie)

Sos czosnkowy:

  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • zioła prowansalskie

          Sposób przyrządzania:

            Drożdże pokruszyć do głębokiej miseczki, dodać pozostałe składniki zaczynu i całość wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Mąkę przesiać, dodać sól i zaczyn. Powoli dolewać wodę i olej. Wyrabiać rękoma na stolnicy około 15 - 20 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (im dłużej się wyrabia, tym bardziej ciasto będzie pulchne). Ciasto przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny, aż podwoi objętość. Po tym czasie podzielić ciasto na pół (jedną część można na 1 dzień schować do lodówki lub zamrozić) i rozwałkować lub uformować za pomocą dłoni dowolny kształt, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 15 minut, żeby podrosło. Nagrzać piekarnik do 180º C. Wstawić pizzę na 5 minut do nagrzanego piekarnika, wyciągnąć, posmarować ketchupem oraz ułożyć nadzienie i piec kolejne 10 - 15 minut. Jogurt grecki wymieszać z przyprawami i ziołami, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać. Pizzę podawać z sosem czosnkowym.

Smacznego !!!

 

Domowa pizza z kiełbasą, pomidorkami, oliwkami i kukurydzą.

Tagi: kukurydza
18:05, madeline82 , Pizza
Link Komentarze (5) »
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet