Dania z wieprzowiny

czwartek, 29 września 2016

            Kiedyś gotowałam schabowe w młodej słodkiej kapuście i bardzo mi smakowało to danie. Dziś postanowiłam zrobić je w wersji kwaśnej. Mięso dusiłam w kiszonej kapuście i ogórkach z dodatkiem marchewki, cebuli i ziół transylwańskich. Danie wyszło bardzo aromatyczne, a schabowe miękkie i soczyste. Schabowe w takiej wersji idealnie smakują z ziemniakami lub kluskami. Schab można zastąpić żeberkami i też będzie pysznie. Potrawę można zagęścić mąką, ale to nie jest konieczne. Polecam!

 

Schab duszony w sosie z kiszonej kapusty i ogórków.

SCHAB DUSZONY W SOSIE Z KISZONEJ KAPUSTY I OGÓRKÓW.

          Składniki na 4 porcje:

  • około 750 g schabu (8 plastrów)
  • 1 cebula
  • 250 g kiszonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 250 g kiszonych ogórków
  • sól
  • pieprz czarny
  • ostra papryka
  • zioła transylwańskie (mieszanka)
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka pieprzu czarnego
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju
  • 400 ml gorącego bulionu

          Sposób przyrządzania:

            Schab delikatnie rozbić tłuczkiem, przyprawić solą, pieprzem czarnym i ostrą papryką, odstawić na chwilę. Cebulą obrać i pokroić w kostkę. Marchew obrać i umyć. Ogórki kiszone i marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kiszoną kapustę opłukać, osączyć i pokroić na drobno. Rozgrzać olej na patelni i usmażyć schaby z obu stron na złoty kolor, odłożyć na bok. Na tym samym tłuszczu przesmażyć cebulę, dodać marchewkę, kiszoną kapustę i ogórki, wlać gorący bulion, wrzucić liście laurowe, pieprz w ziarenkach i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem około 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie włożyć podsmażone schaby i gotować jeszcze około 60 minut, aż mięso będzie miękkie. Na końcu posypać ziołami transylwańskimi, ewentualnie solą i pieprzem. Danie można zagęścić mąką, ale nie jest to konieczne. Podawać z ziemniakami lub kluskami.

Smacznego !!!

 

Schab duszony w sosie z kiszonej kapusty i ogórków.

poniedziałek, 30 maja 2016

            Jak idę na zakupy cotygodniowe, to przeważnie mam kartkę z listą zakupów i zaplanowane obiady na cały tydzień. Na weekend zrobiłam zapiekany ryż z polędwicą wieprzową i marchewką. Danie nie jest skomplikowane. Najpierw przygotowujemy poszczególne składniki, część wstępnie gotujemy, a później do piekarnika, I godzinę mamy dla siebie i rodziny :). Muszę Wam coś wyznać zakochacie się w tej potrawie, bo jest tak wyjątkowo pyszna :). Wiem, wiem słodzę Wam, ale jeśli są zwolennicy takich dań, to na pewno będą nim zachwyceni. Może na zdjęciu nie wygląda zbyt zachęcająco, ale smak wynagrodzi wszystko. Myślę, że uda mi się Was namówić do wypróbowania przepisu. Pozdrawiam serdecznie!

 

Ryż zapiekany z polędwiczką wieprzową i marchewką

RYŻ ZAPIEKANY Z POLĘDWICĄ WIEPRZOWĄ I MARCHEWKĄ.

          Składniki na 4 porcje:

  • 200 g ryżu parboiled
  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • około 10 cm kawałek białej części pora
  • 3 marchewki
  • 1 l bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

          Sposób przyrządzania:

            Polędwiczkę umyć, osuszyć, pokroić na plasterki, a następnie te większe przekroić na pół i przyprawić pieprzem ziołowym. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Papryczkę chili oczyścić z nasion i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, włożyć mięso i podsmażyć na rumiano, dodać cebulę, czosnek i chili. Mieszając, smażyć około 2 minuty. Dołożyć koncentrat pomidorowy i smażyć jeszcze kilka minut. Do składników na patelni wlać gorący bulion, doprawić dobrze solą i pieprzem, gotować na małym ogniu około 10 minut. W tym czasie obrać marchewkę i pokroić w cienkie plasterki. Por oczyścić i pokroić w krążki. Zawartość patelni przelać do dużego naczynia żaroodpornego. Dodać surowy ryż, marchewkę i por, przemieszać. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piec 40 minut. Po tym czasie naczynie odkryć i piec jeszcze około 20 minut.

Smacznego !!!

 

Ryż zapiekany z polędwiczką wieprzową i marchewką

środa, 25 maja 2016

           Chcecie przepis na danie, które może zagościć w Waszym menu? Już od jakiego czasu dostępna jest młoda kapusta. Przeważnie robi się z niej surówki, lekkie bigosiki i kapuśniaczki. Ja wpadłam na pomysł, aby w kapuście ugotować bitki schabowe. I to był strzał w dziesiątkę! Danie jest przepyszne, można je jeść łyżkami prosto z patelni :). Nawet nie trzeba gotować do niego ziemniaków. Można je podawać z pieczywem, tak jak bigos. Polecam gorąco!

 

Bitki schabowe z młodej kapuście.

BITKI SCHABOWE W MŁODEJ KAPUŚCIE.

          Składniki na 6 porcji:

  • około 750 g schabu 
  • około 700 g młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • około 600 - 700 ml  gorącego bulionu
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz czarny
  • mąka
  • pół pęczka koperku

          Sposób przyrządzania:

           Schab pokroić na plastry, rozbić, przyprawić solą i pieprzem czarnym, odstawić. Młodą kapustę oczyścić, wyciąć głąb i poszatkować. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Schaby obtoczyć w mące i podsmażyć na rumiano na oliwie z oliwek. Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, włożyć cebulę i marchewkę, chwilę przesmażyć, zalać gorącym bulionem. Na przemian układać schaby z warstwą kapusty. Całość gotować około godzinę, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania przyprawić w razie potrzeby solą i pieprzem oraz dodać posiekany koperek. Danie można lekko zagęścić mąką, ale jak kto woli. Podawać z ziemniakami.

Smacznego !!!

 

Bitki schabowe z młodej kapuście.

środa, 24 lutego 2016

            Na obiad bardzo sporadycznie serwuję mięso wieprzowe. Z tego rodzaju mięsa najczęściej wybieram polędwiczki, łopatkę lub schab. Najbardziej przepadam za kurczaczkiem oczywiście. Ostatnio zaszalałam i upiekłam karkówkę w ketchupie z cebulą i papryką. Mięso wyszło bardzo aromatyczne, pikantne i mięciutkie. Powiem, że to super pomysł na obiad, może nie szybki, ale za to nie wymagający dużego wysiłku. Polecam i zapraszam! 

 

Karkówka pieczona w ketchupie z cebulą i papryką.

KARKÓWKA PIECZONA W KETCHUPIE Z CEBULĄ I PAPRYKĄ.

         Składniki:

  • około 600 g karkówki
  • 400 g ketchupu pikantnego
  • 1 duża cebula
  • 1/2 papryki czerwonej, zielonej i żółtej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • suszony majeranek
  • suszony cząber

          Sposób przyrządzania:

            Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w plastry o grubości 1,5 cm. Przyprawić solą i pieprzem i odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, a czosnek na bardzo drobno. Papryki przekroić na pół, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w paski. Dno naczynia żaroodpornego posmarować ketchupem. Rozłożyć połowę cebuli i papryki. Ułożyć plastry karkówki. Posypać resztą cebuli i papryki oraz czosnkiem, zalać pozostałym ketchupem. Całość posypać suszonym majerankiem i cząbrem. Karkówkę zapiekać pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 1,5 godziny, później odkryć i jeszcze piec 10 - 15 minut, aby mięso się zrumieniło. Podawać z pieczywem, smażonymi ziemniakami lub kaszą albo według własnych upodobań.

Smacznego !!!

 

Karkówka pieczona w ketchupie z cebulą i papryką.

sobota, 13 lutego 2016

            Jako drugie danie na romantyczną, walentynkową kolację proponuję ostrą polędwiczkę w ziołach prowansalskich. Polędwiczka smakuje pysznie, jest soczysta i czuć w niej zioła: bazylię, majeranek, rozmaryn, szałwię, cząber, oregano, tymianek oraz miętę. Podałam ją z prostą surówką z miksem sałat, startą marchewką i pomidorkami koktajlowymi oraz z sosem vinegrette. Proste i smaczne danie, które nie wymaga od nas dużego wysiłku. Polecam i zapraszam serdecznie!

 

Ostra polędwiczka w ziołach prowansalskich. 
OSTRA POLĘDWICZKA W ZIOŁACH PROWANSALSKICH.

          Składniki:

  • 500 g polędwiczki

Marynata:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki pikantnego lub łagodnego ketchupu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz cayenne

          Sposób przyrządzania:

            Polędwiczkę oczyścić z błonek, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przyprawić solą, pieprzem czarnym i pieprzem cayenne. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Połączyć ze sobą składniki marynaty. Natrzeć mięso powstałą marynatą i odstawić na kilka godzin lub na całą noc w chłodne miejsce. Po tym czasie obsmażyć polędwiczkę z wszystkich stron na dużym ogniu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piec przez 20 - 25 minut (czas pieczenia może się wydłużyć o kilka minut, w zależności od grubości mięsa). Wyciągnąć z piekarnika, polędwiczkę owinąć folią aluminiową i odczekać kilka minut, aby "odpoczęło". Pokroić na plastry o grubości około 2 cm i podawać z ulubioną surówką.

Smacznego !!!

 

Ostra polędwiczka w ziołach prowansalskich.

 
1 , 2
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet