Sałatki

poniedziałek, 27 czerwca 2016

            Postanowiłam w tym roku szczególnie na wiosnę i w lato jeść więcej sałatek. Często zabieram je do pracy. Komponuję je z różnych warzyw i z różnymi sosami, ale przeważnie są to lekkie dressingi. Moim ulubionym owocem jest awokado, lubię go dodawać do sałatek, koktajli lub robić z niego pastę do chleba. Tym razem dodałam go do sałatki, a także zrobiłam z niego sos z dodatkiem jogurtu greckiego, soku z limonki i czosnku. Sos smakował tak pysznie, że pewnie wykorzystam go jeszcze do innych celów. Świetnie będzie się nadawał do grillowanych warzyw. Do sałatki użyłam natki pietruszki, ale świetnie nada się też szczypiorek, nawet myślę, że będzie lepiej do niej pasował. Sałatka bardzo nam smakowała i pewnie jeszcze nie raz ją zrobię. Polecam serdecznie!

 

Sałatka z awokado, pomidorkami, kukurydzą i czerwoną fasolą.

SAŁATKA Z AWOKADO, POMIDORKAMI, KUKURYDZĄ I CZERWONĄ FASOLĄ.

          Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy z czerwoną fasolą Bonduelle (212 ml)
  • 200 g pomidorków truskawkowych
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 2 łodygi selera naciowego
  • sok z limonki
  • 3 łyżki natki pietruszki lub szczypiorku

Sos:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • sok z limonki
  • sól
  • pieprz czarny

          Sposób przyrządzania:

            Kukurydzę z fasolą osączyć na sicie. Ogórek umyć, osuszyć, przekroić na pół, jeszcze raz na pół i pokroić. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w kostkę. Seler naciowy umyć i pokroić na kawałki około 7 mm. Pomidorki truskawkowe umyć, osuszyć i przekroić na pół. Awokado przepołowić, wyciągnąć pestkę, odkroić skórkę, miąższ pokroić w kostkę i skropić sokiem z limonki. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski, posypać natką pietruszki. Awokado na sos przepołowić, wyciągnąć pestkę, obrać ze skórki i przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać jogurt grecki, obrany czosnek, sok z limonki, przyprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie zmiksować blenderem. Polać sałatkę przygotowanym sosem i delikatnie wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu.

Smacznego !!!

Po więcej inspiracji zapraszam na stronę: http://warzywneinspiracje.pl/

 

Sałatka z awokado, pomidorkami, kukurydzą i czerwoną fasolą.

 

Sałatka z awokado, pomidorkami, kukurydzą i czerwoną fasolą.



poniedziałek, 20 czerwca 2016

            Jak już wspominałam niedawno w ciepłe miesiące często jemy lekkie dania. tak też jest z sałatkami. Ja przekonuję się do sałatek czy surówek z użyciem lekkiego sosu na bazie oliwy z oliwek lub oleju. Zawsze lubiłam sałatki z majonezem. Ale majonez jest ciężki, więc zaczęłam je odchudzać dodając jogurt grecki lub naturalny. Korzystając z tego, że jest młoda kapusta zrobiłam z niej pikantną sałatkę z dodatkiem kukurydzy z chili, piersi z kurczaka, pomidorków, ogórka i pora. Oczywiście przygotowałam do niej pyszny sos z oliwy, soku z cytryny, czosnku i sosu sweet chili. Wyszło bardzo pysznie! Polecam!

 

Sałatka z młodej kapusty, kurczaka i kukurydzy z chili

SAŁATKA Z MŁODEJ KAPUSTY, KURCZAKA I KUKURYDZY Z CHILI.

          Składniki na 4 - 6 porcji:

  • 350 g młodej kapusty
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 10 cm kawałek białej części pora
  • 1 puszka kukurydzy z chili Bonduelle (212 ml)
  • 150 g ogórka szklarniowego
  • 150 g pomidorków truskawkowych lub koktajlowych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz czarny
  • sól
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka sosu sweet chili
  • sól

          Sposób przyrządzania:

            Piersi z kurczaka oczyścić z błonek, pokroić w kostkę, posypać solą, pieprzem czarnym, skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, dokładnie natrzeć i odstawić w chłodne miejsce na 15 minut. Po tym czasie usmażyć na patelni na rumiano i ostudzić. Z młodej kapusty usunąć głąb i grubsze części, drobno poszatkować. Kukurydzę z chili osączyć na sicie. Ogórek umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w półplasterki. Pomidorki truskawkowe umyć, osuszyć i przekroić na pół. Por oczyścić, przekroić na pół i cienko pokroić. Wszystkie warzywa umieścić w dużej misce, dodać piersi z kurczaka i całość delikatnie przemieszać. Składniki marynaty przełożyć do małego słoiczka i energicznie wymieszać. Sałatkę polać przygotowanym sosem tuż przed podaniem.

Smacznego !!!

Zapraszam po więcej inspiracji na stronę: http://warzywneinspiracje.pl/

 

Sałatka z młodej kapusty, kurczaka i kukurydzy z chili

Sałatka z młodej kapusty, kurczaka i kukurydzy z chili



poniedziałek, 13 czerwca 2016

            Nigdy nie próbowałam jeść botwinki na surowo, a szkoda. Zrobiłam z jej dodatkiem sałatkę z sałaty, pomidorków truskawkowych, rzodkiewki, sera mozzarella, kukurydzy i czerwonej cebuli. Całość polałam sosem zmieszanym z oliwy, octu z czerwonego wina, musztardy sarepskiej i miodu. Sałatka wygląda bardzo apetycznie, kolorowo i lekko, a smakuje wyśmienicie. Żałuję, że dopiero teraz wykorzystałam botwinkę w ten sposób, ale nic straconego, pewnie jeszcze nie raz zrobię tę sałatkę albo wymyślę jeszcze inną wersję. Zapraszam i polecam bardzo gorąco!

 

Sałatka z sałatą, botwinką i kukurydzą.

SAŁATKA Z SAŁATĄ, BOTWINKĄ I KUKURYDZĄ.

          Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy złocistej Bonduelle (212 ml)
  • 5 - 6 dużych liści salaty
  • duży pęczek botwinki (tylko same liście)
  • 120 g pomidorków truskawkowych
  • 1 cebula czerwona
  • 6 - 7 sztuk rzodkiewki
  • 1 kulka sera mozzarella (125 g)

Sos:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 1 czubata łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz ziołowy

           Sposób przyrządzania:

             Kukurydzę konserwową osączyć na sicie. Sałatę i liście botwinki umyć, osuszyć, porwać na kawałki i włożyć do dużej miski. Rzodkiewki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Czerwoną cebulę obrać, przekroić na pół i cienko poszatkować. Pomidorki truskawkowe umyć, osuszyć i przekroić na pół. Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Kukurydzę, pomidorki, czerwoną cebulę, mozzarellę i rzodkiewkę wrzucić do liści sałaty i botwinki. Całość delikatnie przemieszać. Olej lub oliwę z oliwek wlać do małego słoiczka, dodać miód, ocet z czerwonego wina i musztardę. Słoik zamknąć i energicznie wymieszać, aby składniki się połączyły. Następnie dodać sól i pieprz ziołowy, ponownie zamieszać. Sałatkę polać sosem tuż przed podaniem. 

Smacznego !!!

Po więcej inspiracji na potrawy z użyciem warzyw Bonduelle zapraszam na stronę http://warzywneinspiracje.pl/.

 

Sałatka z sałatą, botwinką i kukurydzą.

 

Sałatka z sałatą, botwinką i kukurydzą.

 



środa, 04 maja 2016

            Długi weekend, długi weekend i już po, aż łezka się kręci w oku ;). Tak bym napisała, bo ciężko wrócić do pracy. Ale pierwszy dzień najgorszy, a później jakoś poleci :). Jak u Was minął ten czas? Było grillowanie? Objadanie się? U mnie było spokojnie. Trochę odpoczęłam, zregenerowałam siły i oczywiście nie przejadałam się. Jadłam przeważnie lekkie posiłki. Dla tych, co się przejedli i dla innych oczywiście też, mam pyszny przepis na sałatkę z sosem musztardowym. Sałatka jest zdrowa i lekka. Smakuje tak pysznie, że na pewno dołożycie sobie drugą porcję :). Polecam serdecznie!

 

Sałatka z kalarepką, rzodkiewką i sosem musztardowym.

SAŁATKA Z KALAREPKĄ, RZODKIEWKĄ I SOSEM MUSZTARDOWYM.

           Składniki:

  • 6 dużych liści sałaty
  • 5 - 6 młodych liści kalarepki
  • 1 młoda kalarepka
  • 1 średni ogórek
  • pół pęczka rzodkiewek
  • 3 ugotowane jajka

Sos:

  • 1 czubata łyżka musztardy sarepskiej
  • 4 - 5 łyżek oleju lub oliwy
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego 6%
  • sól
  • pieprz

          Sposób przyrządzania:

            Liście sałaty umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Liście kalarepki umyć, osuszyć i pokroić w paseczki (wielkość podobna do porwanych liści sałaty). Ogórek i kalarepkę obrać i pokroić w kostkę. Jajka obrać ze skorupki i pokroić w kostkę. Rzodkiewki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski. Musztardę wymieszać dokładnie z octem i olejem lub oliwą z oliwek. Dodać obrany czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem tuż przed podaniem i delikatnie wymieszać.

Smacznego !!!

 

Sałatka z kalarepką, rzodkiewką i sosem musztardowym.

poniedziałek, 25 kwietnia 2016

            Mizerię każdy pewnie z Was zna. I każdy ma ulubiony na nią przepis. Moja mama, gdy w lato były ogórki, to często robiła ją na obiad w formie chłodnika z ziemniakami okraszonymi boczkiem i cebulką. Dodawała do niej słodką śmietankę, trochę octu i cukru. Zazwyczaj koperkiem posypane były ziemniaki. To były pyszne obiady... Ja też czasami robię taką mizerię, choć częściej przygotowuję ją w wersji light. Do podstawowych składników dodaję jogurt grecki lub naturalny albo oliwę z oliwek lub olej i sok z cytryny. I przeważnie stanowi ona dodatek w formie surówki do obiadu. Ja przygotowałam mizerię w dwóch wersjach, która będzie Wam bardziej odpowiadać, to już sami zdecydujecie, a może zrobicie obie naraz? Polecam serdecznie!

 

Mizeria light w dwóch wersjach.

MIZERIA LIGHT W DWÓCH WERSJACH.

          Składniki:

  • 2 długie ogórki szklarniowe lub 3 gruntowe
  • pęczek koperku
  • 2 duże cebule szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól 
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

          Sposób przyrządzania:

            Ogórki dobrze umyć, osuszyć, pokroić w półplasterki. Cebulę szalotkę obrać i cienko poszatkować. Czosnek obrać i drobno posiekać. Wymieszać w salaterce ogórki razem z cebulką i czosnkiem, przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na kilka minut. Po tym czasie dodać posiekany koperek, wymieszać i rozdzielić mizerię na 2 salaterki. Do jednej dodać jogurt naturalny lub grecki, a do drugiej oliwę z oliwek lub olej i sok z cytryny, dokładnie wymieszać. Podawać do dań obiadowych.

Smacznego !!!

 

Mizeria light w dwóch wersjach.

 

Mizeria light w dwóch wersjach.

 
1 , 2 , 3
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet