Ciasta z kremem

piątek, 03 czerwca 2016

             Przeglądając gazetki kulinarne zauważyłam sporo przepisów wartych uwagi. W tym przepis na ciasto ucierane z białą czekoladą. Oczywiście go zmodyfikowałam według moich upodobań. Pomyślałam sobie, że to będzie spód mojego ciasta. Na to chciałam krem z bitej śmietany, ale nie taki typowy. Wymyśliłam krem ze śmietany kremówki, bitej śmietany w proszku i kwaśnej śmietany. I to był bardzo dobry pomysł, krem jest świetny. Bardzo mi smakował i na pewno wykorzystam go do innych moich wypieków. Na krem ułożyłam słodziutkie truskaweczki. Ciacho jest bardzo pyszne, spód lekko wilgotny, delikatnie kwaśny krem śmietanowy i pyszne nasze polskie truskawki. Niebo w gębie!

 

Ciasto z białej czekolady z kremem i truskawkami.

CIASTO Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z KREMEM I TRUSKAWKAMI.

          Składniki:

Ciasto:

  • 250 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 100 g posiekanej białej czekolady
  • laska wanilii
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g mąki pszennej tortowej

Krem:

  • 400 g śmietany kremówki 30%
  • 3 opakowania bitej śmietany w proszku
  • 300 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%

Ponadto!

  • około 350 g truskawek

          Sposób przyrządzania:

            Wanilię przeciąć na pół i wydrążyć. Miękkie masło utrzeć z cukrem i ziarenkami wanilii. Dodać posiekaną białą czekoladę i kolejno po jednym jajku, ciągle ucierając. Mąkę tortową wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać partiami do masy, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy (24x36) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec około 30 - 40 minut. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodawać partiami bitą śmietanę w proszku. Całość delikatnie połączyć z kwaśną śmietaną. Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Na ostudzone ciasto wyłożyć krem. Na nim ułożyć pokrojone truskawki.

Smacznego !!!

 

Ciasto z białej czekolady z kremem i truskawkami.

piątek, 23 października 2015

            Ostatnio na niedzielę upiekłam bardzo pyszne ciasto. Piekłam je po raz drugi. Przepis na ciasto wzięłam z gazetki "Tina", trochę zmieniając proporcje. Krem wymyśliłam sama. Podstawą jest ciasto ucierane z kawałkami jabłek. Na to delikatny krem na bazie śmietany kremówki z dodatkiem serka mascarpone i budyniu waniliowego. Całość jest udekorowana startą gorzką czekoladą. Ciasto smakuje naprawdę wybornie. Zdecydowanie przepis warty powtórzenia i to nie raz :-). Polecam i życzę udanego weekendu.

 

Ciasto jabłkowe z delikatnym kremem budyniowym.

CIASTO JABŁKOWE Z DELIKATNYM KREMEM BUDYNIOWYM.

          Składniki:

Ciasto:

  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • 180 g mąki pszennej tortowej
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 500 g jabłek
  • sok z połowy cytryny.

Krem:

  • 350 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 3 łyżki cukru
  • około 40 g gorzkiej czekolady

          Sposób przyrządzania:

            Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Potem dodawać kolejno jajka na przemian z przesianą mąką, połączoną z proszkiem do pieczenia. Wlać śmietanę kremówkę i dobrze wszystko wymieszać mikserem. Jabłka obrać ze skóry, wyciąć gniazda nasienne, miąższ drobno pokroić. Natychmiast skropić sokiem z cytryny. Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24x28 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłożyć kawałeczki jabłek, lekko wcisnąć je w ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec przez około 40 minut. W tym czasie ugotować budyń waniliowy z 3 łyżkami cukru. Ostudzić. Zimną śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem waniliowym i mascarpone. Dodać porcjami zimny budyń i zmiksować na gładką masę. Krem wyłożyć na upieczone i ostudzone ciasto. Gorzką czekoladę zetrzeć na małych oczkach i posypać nią ciasto. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Smacznego !!!

 

Ciasto jabłkowe z delikatnym kremem budyniowym.

piątek, 31 lipca 2015

            Trochę mnie nie było, ale już wracam. Miałam wolne i kilka dni spędziłam u rodziców. Tym razem ktoś inny przyrządzał dla mnie smaczne dania. Czas wracać do rzeczywistości i znów pichcić pyszne smakołyki. Bardzo lubię czerwone, soczyste czereśnie. Deserom z ich dodatkiem nie sposób się oprzeć. Na weekend polecam Wam upiec boski migdałowiec z serkiem kremowym i czereśniami. Spód ciasta jest miękki i delikatny o smaku migdałowym. Krem jest z bitej śmietany i kremowego serka kanapkowego, delikatnie słony, co doskonale komponuje się ze słodkim spodem i wyrazistymi w smaku czereśniami. Ciasto jest mojego pomysłu i wiem, że będę je nieraz jeszcze powtarzać. Bardzo byłam zaskoczona jego smakiem i cieszę się, że udało mi się zrobić takie przepyszne ciasto.

 

Migdałowiec z serkiem kremowym i czereśniami.

MIGDAŁOWIEC Z SERKIEM KREMOWYM I CZEREŚNIAMI.

          Składniki:

Ciasto:

  • 200 g miękkiego masła
  • 180 g cukru
  • 6 łyżek mleka
  • 3 duże jajka
  • 100 g płatków migdałowych
  • 100 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka amaretto
  • szczypta soli

Krem:

  • 200 g śmietany kremówki
  • 200 g serka naturalnego kremowego kanapkowego
  • 1 opakowanie bitej śmietany w proszku
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka amaretto

Ponadto:

  • około 600 g czereśni

            Sposób przyrządzania:

            Płatki migdałowe zmielić. Masło, cukier i szczyptę soli utrzeć mikserem na kremową masę. Kolejno dodawać jajka, cały czas ucierając. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodawać do masy jajecznej na przemian z mlekiem i zmielonymi migdałami. Na końcu wlać łyżkę amaretto. Ciasto przełożyć do formy (około 36x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 - 30 minut. Wyjąć i ostudzić. Czereśnie umyć, oberwać szypułki, przepołowić i usunąć pestki. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i bitą śmietaną w proszku, dodać serek kremowy i amaretto. Całość dobrze zmiksować. Krem rozsmarować na cieście. Na wierzchu rozłożyć czereśnie. Owoce można oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego !!!

 

Migdałowiec z serkiem kremowym i czereśniami.

Letnie owoce

środa, 05 listopada 2014

            W sobotę było 1 listopada Święto Zmarłych, a my piekłyśmy ciasto. To nie znaczy, że nie byłam na grobach. Upiekłyśmy boskie ciasto z kremem mascarpone i bitą śmietaną oraz dżemem porzeczkowym i kakaową bezą. Przepis miałyśmy stąd. Oryginalnie był z likierem Cassis, więc trzeba będzie go zrobić, bo już kilka nalewek i likierów w tym roku "popełniłam" :). My nie nasączyłyśmy biszkoptu i też smakował pysznie. Ciasto godne polecenia, szczerze! Kiedy robiłyśmy ciasto, to pomyślałyśmy, że można już na święta coś upichcić, sprawdzić przepisy. I mam pewien pomysł, to będzie całkiem autorski wypiek. Ale o tym niedługo, to będzie niespodzianka !!!

CIASTO CASSIS.

         Składniki:

Biszkopt czekoladowy:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 50 g startej gorzkiej czekolady

Beza:

  • 4 białka
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu

Krem:

  • 500 g śmietanki 30 %
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru

Ponadto:

  • 1 słoik dżemu lub konfitury z czarnej porzeczki (250 g)

          Sposób przyrządzania:

            Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca dodawać po jednym żółtku. Mąkę i kakao przesiać przez sitko do masy jajecznej, dodać także startą czekoladę. Delikatnie, ale krótko wymieszać łyżką do połączenia składników. Formę o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Piec około 35 - 40 minut w temperaturze 160º C. Biszkopt wystudzić. Białka na bezę ubić na pianę. Stopniowo dodawać cukier, kiedy będzie całkowicie rozbity, a piana sztywna i błyszcząca, miksować jeszcze około 1 minutę. Dodać mąkę ziemniaczaną, kakao oraz ocet i miksować krótko, tylko do połączenia składników. Bezę wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (ta sama wielkość, co biszkopt) i piec 15 minut w temperaturze 160º C, potem zmniejszyć do 90 i piec z termoobiegiem jeszcze 30 minut. Ostudzić. Dobrze schłodzoną śmietanę i serek oraz cukier puder miksować do uzyskania konsystencji kremu. Biszkopt posmarować dżemem, na dżem wyłożyć krem, a na krem położyć bezę. Ciasto schłodzić w lodówce około 2 - 3 godziny. Żeby lepiej się kroiło, to można nóż maczać w gorącej wodzie.

Smacznego !!!

 Ciasto Cassis

sobota, 01 listopada 2014

            Wpis z cyklu "Sobotnie spotkania". W sobotę 25 października byłam u Sylwii, przyjechała też Anita. Postanowiłyśmy upiec ciasto z budyniem malinowym. Oryginalny przepis wzięłyśmy stąd, my go zmieniłyśmy. Najpierw upiekłyśmy biszkopt i ugotowałyśmy budyń. Ja dokończyłam ciasto, a dziewczyny robiły pizze, przepis Anity.

Ciasto wyszło pyszne, zamiast budyniu malinowego dałyśmy wiśniowy i moje wiśnie. Biszkopt upiekł się duży, więc go przekroiłyśmy na pół. Muszę wspomnieć jeszcze o jednej rzeczy pizza z przepisu Anity wyszła NIEZIEMSKA. Spód mięciutki, rozpływający się w ustach, najlepsza pizza jaką jadłam :). Przepis podam innym razem.

CIASTO Z BUDYNIEM WIŚNIOWYM.

          Składniki:

      Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki maku

       Budyń:

  • 3 budynie wiśniowe na pół litra mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 1 l mleka
  • 200 g masła
  • 24 herbatniki

       Polewa:

  • 200 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki wody

          Sposób przyrządzania:

            Białka oddzielić od żółtek, Ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, a na końcu żółtka. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo przesiewać do masy jajecznej. Wymieszać powoli. Na końcu dodać mak. Ciasto wylać na formę o wymiarach 36 x 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180º C około 25 - 30 minut. Biszkopt wystudzić i przekroić na pół. Ugotować budyń, rozpuszczając budynie w 1 szklance mleka. Masło zmiksować na puszystą masę i dodawać po łyżce wystudzony budyń. Krem podzielić na połowę, do jednej części dodać odsączone, wypestkowane wiśnie. Na dolny biszkopt wyłożyć masę z wiśniami, przykryć drugim biszkoptem i resztę masy. Na kremie ułożyć herbatniki. Składniki polewy rozpuścić w rondelku i polać nią ciasto.

Smacznego !!!

 

Ciasto z budyniem wiśniowym

Tagi: mak
01:17, madeline82 , Ciasta z kremem
Link Dodaj komentarz »
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet